Geri Dön

12. yüzyılda inanç ve kültür bağlamında din dışı müzik (enstrümanlar, türler, formlar ve başka sanat dalları ile ilişkileri)

12 th century secular music in connection with the belief and culture of the period (instruments, types, forms and its relations with other braches of art)

  1. Tez No: 87762
  2. Yazar: YEŞİM GÜRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315

Özet

XIV Özet 12 ve 13. yy'larda günümüzde Orta ve Güney Fransa olarak adlandırdığımız Occitania, tez konum olan“trobaf sanatının ustaları troubadour lana, yani şair-müzisyenlerin vatanıydı. Kendi dillerinde oluşturdukları çok zengin bir yazılı edebiyat, kültür ve müziğe sahip olan troubadour lar, 12. ve 13. yy'larda, kilise müziğinin tek alternatifi olmuş ve dindışı müziğin oluşumunda büyük öneme sahip olmuştur. Tüm çalışma boyunca gerçekleştirmek istediğim amaç ve izlediğim yöntem, her troubadour sanatım belli bir tarihsel, kuramsal ve sosyolojik yaklaşım içerisinde incelemekti. Yapmış olduğum bu çalışmada, troubadour larm en etkin oldukları 12. ve 13. yy'lann karışık ve çalkantılı sosyo-politik ortamını, Occitania' da yaygın olan ve manikeizmin bir kolu olan katharcı inanç bağlantısında inceledim. Buna bağlı olarak feodal toplumdaki değişimler, giderek farkhlaşan ahlaki değerler ve genellikle saray çevresinde gelişen ve ”aşk" temasım işleyen trobar sanatının ahlaki yam, katharcı inanışla karşılaştırmalı olarak örneklerle işlenmiştir. Haçlı Seferleri, gelişmekte olan ticaret, İspanya'nın müslümanlar tarafından fethedilmesi nedeniyle çeşitli yabancı etkilerin bir arada bulunduğu troubadour sanatının kökenleri üzerine varsayımlar ve troubadouflsrm öncülleri hakkında bilgi verilmiştir. Troubadour sanatında en az müzik kadar önemli olan şiirlerde kullanılan son derece kıvrak ve kendine has dil ve yeni nazım yöntemleri Ortaçağ yazırmndaki estetik kavramlar doğrultusunda incelenmiştir. Troubadour ezgileri, günümüzde geçerli olan iki görüş doğrultusunda konulan ve formlarına göre örneklerle analiz edilmiş, bu ezgilerin yer aldığı 4 el yazmasının içeriğine geniş yer verilerek, el yazmacılarının bu ezgiler üzerinde oynadıkları aktif rol tartışılmıştır. Troubadour sanatındaXV yer alan dış etkilerin en fazla hissedildiği çalgılar kullanım alanları ve teknik özellikleri açısından ele alınmış, son olarak biyografik temel bilgiler olan vida ve razo lara dayanarak, 12. ve 13. yy 'da etkinlik gösteren troubadour ların kısa hayat hikayeleri, gerçeklikleri tartışılarak, bu çalışmada yer almıştır.

Özet (Çeviri)

XVI Summary 12th and 13th century Occitania, present-day central and southern France, was the country of the masters of the art de trobar, poet- musicians, namely troubadours. Troubadours were the only alternative to the church music with their rich vernacular literature, culture and music and they had big importance in the development of secular music.I have striven to place art de trobar in a specific historical, theoretical and sociological context throughout my thesis. In my thesis, I analyzed the 12th and 13th century unrestml socio political atmosphere in connection with Catharism which is a branch of Manicheism and which was very popular in Occitania. Transformation of the feudal society and the mentality, rearrangement of ethical values and the moral approach of the art of troubadours about“love”as their main theme, is being analysed with examples in comparison with the Catharism. Information about the origins of the art of troubadour including many foreign influences because of the Crusades, trade relations, the conquest of Spain by the muslims and the forerunner of the troubadours is being questioned. The peculiar language of the poems and the new methods of poetry and prose is being viewed in connection with the aesthetic concepts of the Middle Ages. The melodies of the troubadour songs are being analysed according to two current approach, that is, according to their subjects and forms. 4 manuscripts containing the melodies of the songs are being examined and the active role of the scripts on the melodies is being discussed. The instruments in the art of troubadours, where the foreign influences are being viewed most, are being considered according to their use and technical properties. Finally, the short stories of the life of active troubadours in the 12th and 13th century are beingXV11 studied in connection to the biographic datum, that is vidas and razos, questioning their authenticity.

Benzer Tezler

  1. The effect of visual narrative language of color codes in Youssef Chahine's cinema

    Youssef Chahine sinemasında renk kodlarının görsel anlatı diline etkisi

    MARİAM MAHROUS

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Radyo-TelevizyonEge Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALEV FATOŞ PARSA

    Assist. Prof. Dr. ELÇİN AS

  2. Educational reforms in Ethiopia: From the imperial era to the present

    Etiyopya'da eğitim reformları: Emperyal dönemden günümüze

    SALİH AHMED MAHAMMODA

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Eğitim ve ÖğretimNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSA KORKMAZ

  3. Burdur Yüreğil Köyü kültür varlıkları ve koruma sorunlarının irdelenmesi

    Cultural heritage and conservation problems of Burdur Yüreğil village

    SELİN AKMAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DENİZ MAZLUM

  4. Manas Destanının Sagımbay Orozbak Oğlu nüshasına göre İslam öncesi ve sonrası Kırgız inanç unsurları

    Belief elements of Kyrgyz Turks before and after Islam according to the Sagimbay Orozbakov's version of the epic of Manas

    TUNGUCH ARALBEK UULU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    TarihSakarya Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YÜCEL ÖZTÜRK

  5. Türk dünyasında inanç turizmi: Ahmed Yesevi Türbesi ve Türkistan örneği

    Faith tourism in the Turkish world: The tomb of Ahmed Yesevi and the case of Türkistan

    GULDANA BOLAT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    TurizmEge Üniversitesi

    Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SERAP ÖZDÖL KUTLU