Örgütlerde değişime direnç performans ilişkisinde öğrenen örgüt algısı ve dönüşümcü liderliğin rolü
The role of learning organizational perception and transformational leadership in the relationship between resistance to change and performance in organizations
- Tez No: 877623
- Danışmanlar: PROF. DR. EDİP ÖRÜCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişime Direnç, Performans, Öğrenen Örgüt, Dönüşümcü Liderlik, Banka Çalışanları, Resistance to Change, Performance, Learning Organization, Transformational Leadership, Bank Employees
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu araştırmanın amacı, örgütlerde değişime direnç örgüt performansı ilişkisinde öğrenen örgüt algısı ve dönüşümcü liderliğin rolünü tespit etmektir. Araştırma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren biri kamu diğer ikisi özel toplam üç bankanın 710 çalışanıyla yapılmıştır. Örnekleme dâhil olan çalışanlar idari ve müşteri hizmetleri bölümde çalışan yönetici ve personellerden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin analizi için öncelikle frekans analizi, normallik testi ve güvenirlilik analizi yapılmıştır. Sonrasında faktör analizi, korelasyon analizi, hipotezleri test etmek için hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Aracılık etkisi, yapısal eşitlik modellemesi yöntemi kullanılarak da test edilmiştir. Verilerin analizi bir paket programı aracılığıyla ile yapılmış ve %95 güven düzeyi ile çalışılmıştır. Analiz sonucunda, örgütlerde değişime direnç örgüt performansı ilişkisinde dönüşümcü liderliğin ve öğrenen örgüt algısının kısmi aracı rolleri tespit edilmiştir. Ayrıca değişime direnç örgüt performansı ilişkisinde, dönüşümcü liderliğin ve öğrenen örgüt algısının düzenleyici rollerinin olmadığı sonucuna da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the role of learning organization perception and transformational leadership in the relationship between resistance to change and organizational performance in organizations. The research was conducted with 710 employees of three banks, one public and two private, operating in the Turkish Republic of Northern Cyprus. The employees included in the sample consist of managers and staff working in the administrative and customer services departments. To analyze the research data, firstly frequency analysis, normality test and reliability analysis were performed. Afterwards, factor analysis, correlation analysis, and hierarchical regression analysis were performed to test the hypotheses. The mediation effect was also tested using the structural equation modeling method. The analysis of the data was done through a package program and worked with a 95% confidence level. As a result of the analysis, the partial mediator roles of transformational leadership and learning organization perception in the relationship between resistance to change and organizational performance in organizations were determined. It was also concluded that transformational leadership and the perception of a learning organization do not have a regulatory role in the relationship between resistance to change and organizational performance.