İktidardaki popülist partilerin kadın haklarına ve kadınların sosyal ve siyasal katılımlarına etkisi: Ampirik bir analiz
The impact of ruling populist parties on women's rights and women's social and political participation: An empirical analysis
- Tez No: 877637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Popülizm, Kadın Hakları, Toplumsal Cinsiyet, Popülist İktidarlar, Populism, Women's Right, Gender, Populist Goverments
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Siyaset biliminde yeni bir kavram olmaktan uzak olan popülizm, hiç şüphesiz, 21. yüzyılın en önemli siyasi fenomenlerinden biridir. Günümüzde küresel anlamda, pek çok ülkede popülist aktörlerin iktidarda veya muhalefette önemli rol oynadıkları görülmektedir. Popülizmin küresel yükselişi kavrama olan ilginin giderek artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, küresel anlamda popülist siyasi iktidarların kadın haklarını nasıl etkilediğini araştırmaktır. Çalışmanın kuramsal arka planını ve ana sorunsalını popülizm ile kadın hakları ve toplumsal cinsiyet ilişkisini konu alan tartışmalar oluşturmaktadır. Bu tartışmaların çoğu popülizm ile kadın hakları ve toplumsal cinsiyet arasında doğrudan ya da dolaylı bir ilişkinin varlığına işaret etmektedir. Bu çalışma küresel anlamda iktidarda olan popülist partilerin kadın haklarında bir gerilemeye neden olduğunu iddia etmekte ve bu argümanı küresel boyutta ampirik olarak test etmektedir. Çalışmanın araştırma soruları şu şekildedir:“Küresel ölçekte iktidardaki popülist partiler ile kadın hakları ve toplumsal cinsiyet arasında herhangi bir ilişki var mıdır? Eğer bir ilişki varsa bu ilişkinin yönü ve boyutu nedir? Küresel ölçekte iktidardaki popülist partilerin kadınların temel hakları, kadınların siyasi hakları ve kadınların sivil topluma katılımları üzerindeki etkisi nedir?”Bu çalışma popülist iktidarlar ile kadın hakları arasındaki ilişkiyi küresel ölçekte ele almaktadır. Bu doğrultuda çalışma 35 yıllık geniş bir zaman dilimini (1980-2014) ve 26 ülkeyi kapsamaktadır. Çalışmanın ana bağımsız değişkeni olan iktidardaki popülist partilerin belirlenmesinde Kenny popülizm veri seti kullanılmıştır. Çalışmanın bağımlı değişkeni için V-Dem tarafından geliştirilen Kadınların Siyasi Güçlenme İndeksi (WPEI) kullanılmıştır. Çalışma 1980- 2014 arası dönemi kapsamaktadır. Çalışmanın ana argümanını ve araştırma sorularını test etmek için dört model oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılan kesitsel zaman serisi analizinin sonucu küresel anlamda iktidardaki popülist partilerin varlığının kadınların güçlenmesi üzerinde istatistiki olarak anlamlı ve negatif bir etki ortaya koyduğunu göstermektedir. Bu sonuç çalışmanın ana argümanını desteklemektedir. Model 2, Model 3 ve Model 4 çalışmanın diğer araştırma sorularını yanıtlamaktadır. Bu modellerden elde edilen bulgular, küresel anlamda popülist iktidarların kadınların siyasal hakları, temel hakları ve sivil topluma katılımları üzerinde negatif ve istatistiki olarak anlamlı bir etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Far from being a new concept in political science, populism is undoubtedly one of the most important political phenomena of the 21st century. Today, in many countries, populist actors play important roles in power or opposition. The global rise of populism has led to an increasing interest in the concept. The main purpose of this study is to investigate how populist political governments affect women's rights globally. The theoretical background and main problematic of the study are the discussions on the relationship between populism and women's rights and gender. Most of these discussions point to the existence of a direct or indirect relationship between populism and women's rights and gender. This study claims that populist parties in power globally cause a decline in women's rights and empirically tests this argument on a global scale. The research questions of the study are as follows:“Is there any relationship between populist parties in power globally and women's rights and gender? If there is a relationship, what is the direction and extent of this relationship? What is the impact of populist parties in power globally on women's fundamental rights, women's political rights, and women's participation in civil society?”This study examines the relationship between populist governments and women's rights on a global scale. In this context, the study covers a wide time period of 35 years (1980-2014) and 26 countries. Kenny populism data set was used to determine the populist parties in power, which is the main independent variable of the study. The Women's Political Empowerment Index (WPEI) developed by V-Dem was used for the dependent variable of the study. The study covers the period between 1980-2014. Four models were created to test the main argument and research questions of the study. The results of the cross-sectional time series analysis used in the study show that the presence of populist parties in power globally has a statistically significant and negative effect on women's empowerment. This result supports the main argument of the study. Model 2, Model 3 and Model 4 answer the other research questions of the study. The findings obtained from these models reveal that populist governments have a negative and statistically significant effect on women's political rights, fundamental rights and participation in civil society globally.