Toplumsal cinsiyet karşıtı hareketler ve sağ popülizm ilişkisi: İstanbul Sözleşmesi örneği
The relationship between anti-gender movements and right-wing populism: The case of the Istanbul Convention
  1. Tez No: 743798
  2. Yazar: MERVE BİLGİN KAYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSU MURATOĞLU KAÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal cinsiyet karşıtlığı, toplumsal cinsiyet karşıtı hareketler, popülizm, sağ popülizm, İstanbul Sözleşmesi, illiberal polipor devlet, anti-genderism, anti-gender movements, populism, right-wing populism, Istanbul Convention, illiberal polypore state
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma,“Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Hareketler”,“Sağ Popülizm ve Toplumsal Cinsiyet Karşıtlığı”ve“Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Hareketlerin Sağ Popülist İktidarlarla İş Birliği: İstanbul Sözleşmesi Örneği”başlıklı üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmada, yeni bir politik fenomen olarak toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerin neliği ve giderek yükselen sağ popülizmle olan ilişkisi anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda değerlendirilmeye tutulan sağ popülist partilerin iktidarda olduğu Türkiye ve Polonya'daki İstanbul Sözleşmesi tartışmaları, çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Birinci bölümde toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlere ışık tutulmuş ve bu hareketlerin doğası, söylemi, köken ve stratejileri ele alınmıştır. İkinci bölümde bu hareketlerin sağ popülizmle olan ilişkisi üzerine bir tartışma yapılmış ve bu doğrultuda öncelikle popülizmin ve sağ popülizmin neler olduğu, hangi araç ve yöntemlerle kendilerini gerçekleştirdikleri ele alınmıştır. Çalışmanın son kısmında ise Türkiye ve Polonya'daki İstanbul Sözleşmesi tartışmaları örnekleminde sağ popülist iktidarlarla toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerin ilişkisi gözlemlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda, bu iki olgu arasında güçlü bir ilişkinin varlığı; bununla birlikte, bu birlikteliğin iktidar dinamiğini de arkasına aldığında başkaca yeni bir rejim sorunu yaratıyor olduğu; ve bu sorunların yalnızca kadın ve LGBT haklarına ilişkin olmadığı, bunun ötesinde demokratik değerlere ve insan haklarına yönelik bir saldırının var olduğu sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is composed of three main sections titled“Anti-Gender Movements”,“Right-Wing Populism and Anti-Genderism”and“The Collaboration of Anti-Gender Movements with Right-Wing Populist in Power: The Case of the Istanbul Convention”. In this study, the nature of anti-gender movements as a new political phenomenon and its relationship with the rising right-wing populism have been tried to understand. The Istanbul Convention debates in Turkey and Poland, where right-wing populist parties are in power, constitute the case of the study. In the first section, anti-gender movements were shed light on, and their nature, discourse, origins, and strategies were examined. In the second section, a discussion was made on the relationship of these movements with right-wing populism, and in this regard, the natures of populism and right-wing populism and what tools and methods they use in order to realize themselves were discussed. In the last section of the study, the relationship between right-wing populist governments and anti-gender movements was tried to be observed in the case of the Istanbul Convention debates in Turkey and Poland. At the end of the study, it has been concluded that there is a strong relationship between these two phenomenons; furthermore, their collaboration creates another state problem when it takes the power dynamics behind it; and these problems are not only related to women's and LGBT rights but beyond that, there is an attack on democratic values and human rights.