Mevkilerine göre amatör futbolcuların psikolojik sağlamlık düzeyleri ıle sportif kendine güven durumlarının incelenmesi
Investigation of psychological resilience levels and sportive self-confidence of amateur football players according to their positions
  1. Tez No: 877654
  2. Yazar: MUHAMMED BEDİRHAN KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Mevkiler, Psikolojik Sağlamlık, Sportif Kendine Güven, Football, Positions, Psychological Resilience, Sporting Confidence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışma, mevkilerine göre amatör futbolcuların psikolojik sağlamlık düzeyleri ile sportif kendine güven durumlarının incelenmesini ve değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini saptamaktır. Yöntem: Araştırmanın evrenini, Şırnak ilindeki amatör futbolcular oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise Şırnak ilinde bulunan amatör olarak futbol oynayan basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 313'ü erkek 77'si kadın olmak üzere toplam 390 sporcu oluşturmaktadır. Veriler, Google Formlar aracılığıyla internet üzerinden toplanmış ve SPSS v25.0 istatistik programında parametrik testler uygulanmıştır. Katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim durumunuz, kaç yıldır spor yapıyorsunuz ve oynadığınız mevki değişkenlerine göre t-testi ve one-way ANOVA testi kullanılarak analiz edilmiştir. Farklılığın hangi gruptan olduğunu belirlemek için Tukey testi uygulanmış ve ölçekler arasındaki ilişkiyi belirlemek için de Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada, cinsiyet, eğitim durumu, oynadığı mevki ve yaş değişkenlerine göre psikolojik sağlamlık düzeylerinin toplam puanları karşılaştırıldığında anlamlı düzeyde farklılık bulunmamış, ancak kaç yıldır spor yaptığı değişkeninde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sportif kendine güven durumlarının toplam puanları karşılaştırıldığında ise cinsiyet, eğitim durumu ve yaş değişkenlerinde anlamlı farklılık görülmemiş, ancak kaç yıldır spor yaptığı ve oynadığı mevki değişkenlerinde anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Futbolcularda psikolojik sağlamlık ve sportif kendine güven seviyelerinin en çok sporculuk süresi tarafından etkilendiği görülmüştür. Ayrıca, forvet mevkisinde oynayan futbolcuların sportif kendine güven düzeyinin diğer mevkilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Psikolojik sağlamlık ile sportif kendine güven arasında orta düzeyde ve pozitif bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the psychological resilience levels and self-confidence in sports of amateur football players based on their positions, and determine whether there are differences according to the variables. Methods: The population of the study consists of amateur football players in Sirnak province. The sample group is composed of a total of 390 athletes, including 313 males and 77 females, selected through simple random sampling among those who play amateur football in Sirnak province. Data were collected online via Google Forms and parametric tests were conducted using SPSS v25.0 statistical program. Participant characteristics such as gender, age, education level, years of sports experience, and playing position were analyzed using t-test and one-way ANOVA test. The Tukey test was applied to determine the origin of the differences, and Pearson Correlation analysis was used to ascertain the relationship between the scales. Results: In the study, when comparing the total scores of psychological resilience levels based on gender, education level, playing position, and age variables, no significant difference was found, but a significant difference was detected in the variable of years of sports practice. When comparing the total scores of self-confidence levels in sports, no significant differences were observed in gender, education level, and age variables, but significant differences were identified in the variables of years of sports practice and playing position. Conclusion: It was observed that psychological resilience and sportive self-confidence levels of footballers were mostly affected by the duration of sporting activity. In addition, it was determined that the sportive self-confidence level of football players playing in the striker position was higher than other positions. It was found that there was a moderate and positive relationship between psychological resilience and sportive self-confidence.