The impact of creating a personal visual dictionary on self-regulated vocabulary strategy use and vocabulary learning achievement of Turkish EFL learners
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin kişisel resimli sözlük oluşturmalarının öz düzenleyici kelime stratejisi kullanımına ve kelime öğrenme başarısına etkisi
  1. Tez No: 877679
  2. Yazar: SEMANUR BÜYÜKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME YALÇIN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz düzenleyici kelime stratejisi kullanımı, öz düzenleme, kelime öğrenme, görsel sözlükler, çizim, self-regulated vocabulary strategy use, self-regulation, vocabulary learning, visual dictionaries, drawing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kelime öğretimi dil öğretiminin önemli bir parçasıdır. Öğrencilerin konuşurken, okurken, yazarken ve dinlerken anlamlı cümleler kurmasını sağlar. Dil öğreniminde ve öğretiminde dört beceri için büyük öneme sahiptir. Kelime öğretimi için görseller, şarkılar, oyunlar ve web 2.0 tabanlı araçlar gibi birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerden bir tanesi kelimelerin resmini çizmektir. Bu çalışmanın amacı kişisel görsel sözlük oluşturmanın, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin öz düzenleyici kelime stratejisi kullanımına ve kelime öğrenme başarısına etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Yarı deneysel araştırma deseni kullanılarak yapılmıştır. Katılımcılar Türkiye'deki bir devlet ortaokulundan seçilmiştir.Yedinci sınıf düzeyinde 70 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Katılımcılar deney ve kontrol gruplarına eşit bir şekilde bölünmüştür. Uygulama için ders kitabından iki ünite seçilmiştir. Nicel veri toplama araçları Tseng ve diğerleri (2006) tarafından oluşturulan Kelime Öğrenmede Öz Düzenleme Kapasitesi Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testidir. Kontrol grubundan farklı olarak, deney grubundaki öğrencilerin kelimelerin resimlerini çizerek kendi bireysel resimli sözlüklerini oluşturmaları istenmiştir. Kontrol grup için ek bir uygulama yapılmamıştır. Nicel veriler Sosyal Bilimler İstatistik Programı (SPSS 26) kullanılarak analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizi deney grubunda yapılan çalışmanın öğrencilerin öz düzenleyici kelime stratejisi kullanımına önemli bir etkisi olmamasına rağmen bu çalışmanın öğrencilerin hedef dildeki kelime öğrenme başarısında önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ama kişisel sözlüklerle kelime öğretimi, öğrencilerin öz düzenleyici kelime stratejisi kullanımı ve hedeflenen kelime bilgisi açısından deney ve kontrol grubu arasında önemli bir fark yaratmamıştır. Sonuçlar düşünüldüğünde, kişisel resimli sözlüklerin yanı sıra farklı öğretim yöntemleri denenebilir ve kelime öğretimi ve öz düzenlemeyi güçlendirmek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Vocabulary teaching is an essential part of language teaching. It makes the sentences meaningful while speaking, reading, writing and listening for the learners. It has a great importance for four skills in language learning and teaching. There are lots of methods to teach vocabulary such as visuals, songs, games and web 2.0 tools. One of these methods is to draw the pictures of the words. The purpose of this study was to investigate whether there was an impact of creating a personal visual dictionary in self-regulated vocabulary strategy use and vocabulary learning achievement of Turkish EFL learners. It was carried out using a quasi-experimental research design. The participants were chosen from a secondary state school in Turkey. 70 seventh grade students participated in the study. The participants were equally divided into experimental and control groups. Two units from the coursebook was selected for the implementation. Vocabulary teaching process lasted 8 weeks for both groups. Quantitative data collection instruments were Self-Regulating Capacity Vocabulary Learning (SRCvoc) Scale by Tseng et al. (2006) and vocabulary achievement test developed by the researcher. Differently from control group, the students in experimental group were asked to create their own dictionaries by drawing the targeted vocabulary. There was no extra implementation for the control group. The quantitative data were analysed by using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 26. The analysis of the quantitative data demonstrated that the study conducted in the experimental group had a significant impact on students' target language vocabulary learning achievements although it did not have a significant impact on students' self-regulated vocabulary strategy use. However, teaching vocabulary with the personal visual dictionaries did not make a significant difference between experimental and control group in terms of the students' self- regulated strategy use and their knowledge of targeted vocabulary Considering the results, it was found that different teaching methods as well as personal visual dictionaries could be tried and used for teaching vocabulary and enhancing self-regulation.