The impact of public expenditure on agricultural productivity in sub-Saharan Africa
Sahra altı Afrika'da kamu harcamalarının tarımsal verimlilik üzerine etkisi
- Tez No: 877990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH ÇAĞRI İLKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sistem GMM, Tarımsal verimlilik, kamu harcamaları, Sahraaltı Afrika, Systems GMM, Agricultural productivity, public spending, Sub-Saharan Africa
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı Sahra altı Afrika'da kamu harcamalarının tarımsal verimlilik üzerindeki etkisini araştırmaktır. Eğitime yönelik kamu harcamaları ve tarıma yönelik kamu harcamaları, kamu harcamalarını incelemek için kullanılan iki değişkendi. Çalışmada iki hipotez incelendi: Birincisi, tarıma yönelik kamu harcamalarının tarımsal verimliliğin artmasına yol açtığını ileri sürdü; ikinci hipotez ise kamunun eğitim harcamalarının tarımsal verimliliğin artmasına yol açtığını ileri sürdü. Çalışmada 39 Afrika ülkesinden panel veriler kullanılmış ve çalışmanın sağlamlığını sağlamak amacıyla tahmin için GMM sistemleri uygulanmıştır. Modelin sağlamlığını sağlamak için çalışmada tarımsal arazi kullanımı ve kırsal nüfus kontrol değişkenleri olarak kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, eğitime yapılan kamu harcamaları ile tarımsal verimlilik arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkinin olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma ayrıca tarıma yapılan kamu harcamaları ile tarımsal verimlilik arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna varmıştır. Araştırmanın bulguları, Sahra altı Afrika'daki ve tüm Afrika kıtasındaki hükümetlerin tarımsal verimliliği artırmak için eğitime yatırım yapma ihtiyacının altını çizdi. Çalışmanın bulguları aynı zamanda tüm Afrika ülkelerinin bütçelerinin %10'unu kalkınmaya ayırmalarını tavsiye eden 2003 tarihli Maputo deklarasyonuna da güçlü bir destek sağlıyor.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the impact of public expenditure on agricultural productivity in sub–Saharan Africa. public spending on education and public spending on agriculture were the two variables used to study public spending. The study examined two hypotheses: the first proposed that public spending on agriculture leads to an increase in agricultural productivity and the second hypothesis suggested that public spending on education leads to an increase in agricultural productivity. The study employed panel data from 39 African countries and applied the systems GMM for estimation to ensure the robustness of the study. To ensure the robustness of the model, the study used agricultural land use and the rural population as control variables. The findings of the study revealed that there existed a positive and significant relationship between public spending on education and agricultural productivity. The study further concluded that there was a positive relationship between public spending on agriculture and agricultural productivity. The findings of the study underscored the need for governments in sub–Saharan Africa and the entire African continent to invest in education so as to increase on agricultural productivity. The findings of the study also provide strong support for Maputo declaration of 2003 that recommended that all African countries should invest 10% of their budgets to the development