The impact of financial psychopaths: Insight from infamous CEO's
Finansal psikopatların etkisi: Kötü ün sahibi CEO'ların içgörüsü
  1. Tez No: 878167
  2. Yazar: HANAA OMAR LARDHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: CEO, Kurumsal/Finansal Psikopatlar, Dolandırıcılık, Iflas
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı, geçmişte seçilmiş şirket yöneticilerinin özelliklerini ve davranışlarını belirleyerek kurumsal psikopatları daha iyi anlamaktır. Kuruluşların, kurumsal/finansal psikopatları tanımlamak ve tahmin etmek için kullanabilecekleri kalıpları kabul etmektir. Çalışmaya iki araştırma sorusu rehberlik etmiştir: CEO'ların psikopatik özellikleri ile şirketlerinin hisse senedi fiyatlarındaki ve gelirlerindeki artış gibi kısa vadeli finansal performansları ve uzun vadeli iflas riski arasındaki ilişki nedir? İkinci olarak, kurumsal/finansal psikopatik davranış kalıplarının belirlenmesi ve anlaşılması, firmaların CEO'larla ilgili kurumsal dolandırıcılık, iflas ve skandalları önlemesine yardımcı olabilir mi? Bu çalışmada psikopatik özelliklerin belirlenmesine yönelik kavramsal çerçeve Hare Psikopatik Kontrol Listesi'ne dayanmaktadır. Psikopatik özellikler, vaka olarak amaçlı ve teorik örnekleme yoluyla seçilen yedi CEO'dan oluşan örneklemde tespit edilmiştir. Karakteristikler, özellikler ve davranışlardaki benzerlikler ana hatlarıyla belirtilmiştir. Kurumsal psikopatik özellikler ile kurumun çöküşü arasındaki ilişki tutarlı kalıplar oluşturmuştur. Bu tez, araştırma problemine yaklaşmak için çoklu vaka çalışması tasarımını kullanan nitel bir araştırma metodolojisi kullanmış ve derinlemesine tarihsel ve arşiv araştırması elde ederek CEO'ları inceleme olanağı sağlamıştır. Yedi CEO vakasının tamamında kurumsal/finansal psikopatik özellikler tespit edilmiş; böylece önceki CEO'lar tarafından sergilenen özellikler belirlenerek ve kurumsal psikopatiye özgü tekrarlanan örüntüler oluşturularak kurumsal psikopati bilgisi geliştirilmiştir. Benzer özelliklerin tanımlanması, olası kurumsal/finansal psikopatların öngörülmesinin yolunu açarak şirketlere gelecekteki dolandırıcılık, skandal ve iflas vakalarından potansiyel olarak kaçınma fırsatı sunmaktadır. Çalışmada sunulan vakalar, kurumsal psikopatların erken teşhisinin, verdikleri zararı azaltabileceğine ve belki de ortadan kaldırabileceğine dair ikna edici kanıtlar sunmakta ve bu tür kişilerin kurumsal ortamlardaki etkisini sınırlamada erken teşhisin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the topic of corporate/ financial psychopathy in the context of today's financial world. The first chapter sets the tone with an introduction that states the study's problem, goal, and significance. The second chapter investigates the literature, offering the conceptual framework, study objectives, theoretical foundations, and major themes that will be addressed. Chapter 3 focuses on the main theme of business / financial psychopathy, outlining what it means to be a psychopath and elaborating on the distinguishing features of corporate psychopaths. The chapter also investigates how psychopaths might enter senior management positions in big businesses, as well as the idea that connects corporate psychopathy to the global financial crisis. This chapter examines the influence of neoliberalism on the financial landscape as well as its consequences on CEOs. Chapter 4 investigates the psychopathic traits of notable figures in financial scandals, including Bernard Madoff of Madoff Investments, Jeffrey Skilling of Enron, Richard Fuld of Lehman Brothers, Jordan Belfort of Stratton Oakmont, Elizabeth Holmes of Theranos, Gerald Cotten of QuadrigaCX and Markus Braun of Wirecard. Each case study sheds light on the presence or absence of psychopathic characteristics within these high-profile individuals. The outcomes of the study are presented in Chapter 5, which provides insights into the rate and influence of psychopathic tendencies in financial leadership jobs. The findings are extensively examined to reach significant conclusions concerning the consequences of business psychopathy. The consequences of the findings are examined in Chapter 6, along with practical advice for organizations and future study in this area. The thesis finishes by summarizing significant findings and underlining the need to deal with corporate and financial psychopathy in today's financial world. This thorough investigation sheds light on the complicated relationship between psychopathy and the financial world, providing useful insights for scholars, practitioners, and lawmakers alike.