Stres uriner ınkontinans nedenli uygulanan midüretral sling operasyonlarında postoperatif 12 saat ve 6 saat kateterizasyonsürelerinin postoperatif sonuçlara etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of postoperative catheterization durations at 12 hours and 6 hours on postoperative outcomes in midurethral sling operations for stress urinary incontinence
- Tez No: 878431
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ASLAN ÇETİN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
 - Anahtar Kelimeler: midüretral sling, tot, postoperatif uriner retansiyon, postmiksiyonel rezidü, foley sonda kateteri, Midüretral sling, transobturator tape (TOT), postoperative urinary retention, postvoid residual, foley catheter
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Çalışmamızda, midüretral sling operasyonunda postoperatif dönemde üriner kataterin 12. saat ve 6. saatte çekilmesi kıyaslanarak, iki yaklaşım arasında postoperatif işeme disfonksiyonu, tekrar kateter uygulanma ihtiyacı ve postoperatif 1. haftada idrar yolu enfeksiyonu gelişimi üzerine etkisi arasında fark olup olmamasının kıyaslanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntemler: Kliniğimizde midüretral sling operasyonu geçirmiş, psikiyatrik ve nörolojik bozukluğu olmayan, POP-Q sınıflandırmasına göre evre-1'den daha fazla vajinal prolapsusu olmayan ve spinal anestezi uygulanmış olan hastalar araştırma kapsamına dahil edildi. Hastalar iki gruba ayrıldıkta sonra postoperatif dönemde sonda kateterleri 6 ve 12 saatte çekildi. İşeme denemesi sonrası postmiksiyonel rezidü miktarı (PMR) ölçüldü. Postoperatif üriner retansiyonu (POUR) olan hastalar tekrar kateterize edilerek takip edildi. Operasyon sonrası 7-10. günlerde her iki gruptaki hastalarda tam idrar tahlili ile idrar kültürü bakılarak idrar yolu enfeksiyonuna ait şikayetlerle beraber asemptomatik bakteriüri ve idrar yolu enfeksiyonu açısından değerlendirildi. Hastaların yaş, parite, doğum sayısı, doğum şekli, menopoz öyküsü, diyabetes mellitus ve hipertansiyon varlığı da not edilerek iki grup kıyaslandı. Bulgular: Ocak 2024 ve Mayıs 2024 tarihleri arasında midüretral sling geçirmiş olan hastaların arasından 70 hasta çalışmaya dahil edildi. Sırasıyla 12 saatlik protokolü ve 6 saatlik protokolü takip etmek üzere sırasıyla 37 ve 33 hasta randomize edildi. Her iki grupta sonda kateterinin çekilme süresinin postmiksiyonel rezidü, postoperatif üriner rretansiyon, idrar yolu enfeksiyonu üzerine anlamlı bir fark oluşturmadığı görülmüştür. Sonuç: Sonuç olarak, 6 saatlik kateterizasyonla postoperatif idrar retansiyon oranı artmamıştır ve iki grupta da asemptomatik bakteriüri ve idrar yolu enfeksiyonu oranları benzerdir. Bu nedenle, midüretral sling cerrahisinden sonra 12 saat ve 6 saat transüretral kateterizasyon süresinin birbirine üstünlükleri saptanmamıştır. vii
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, the aim is to analyze the effects of removing the urinary catheter at 12 hours and 6 hours postoperatively in midurethral sling surgery on postoperative voiding dysfunction, the need for re-catheterization, and the development of urinary tract infection in the first postoperative week. Material and Methods: Patients who underwent midurethral sling surgery in our clinic, without psychiatric and neurological disorders, with vaginal prolapse of stage 1 or less according to the POP-Q classification, and under spinal anesthesia were included in the study. After dividing the patients into two groups, urinary catheters were removed at 6 and 12 hours postoperatively. Postvoid residual volume (PVR) was measured after the voiding trial. Patients with postoperative urinary retention (POUR) were followed up by recatheterization. On days 7-10 postoperatively, both groups of patients were evaluated for symptomatic urinary tract infection along with asymptomatic bacteriuria and urinary tract infection by performing a complete urinalysis and urine culture. The age, parity, number of deliveries, mode of delivery, menopausal history, presence of diabetes mellitus, and hypertension were also noted for comparison between two groups. Results: Between January 2024 and May 2024, a total of 70 patients who underwent midurethral sling surgery were included in the study. Of these, 37 and 33 patients were randomized to follow the 12-hour and 6-hour protocols, respectively. It was observed that the duration of catheter removal did not significantly affect postvoid residual volume, postoperative urinary retention, or urinary tract infection. Conclusion: As a result, the postoperative urinary retention rate did not increase with 6-hour catheterization, and the rates of urinary tract infection and asymptomatic bacteriuria were similar in both groups. Therefore, reducing the duration of transurethral catheterization to 6 hours instead of 12 hours appears to be beneficial for our patients after midurethral sling surgery. ix