Hareketli infografiklerin öğrenme materyali olarak kullanımı üzerine bir uygulama
An implementation on the use of animated infographics as learning material
  1. Tez No: 878561
  2. Yazar: ERAY GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. ECE ÇALIŞ ZEĞEREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İnfografik, Öğrenme Materyali, Hareketli İnfografik, Bilgi Tasarımı, Görsel Öğrenme, Infographic, Learning Material, Motion Infographic, Information Design, Visual Learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Teknolojinin ilerlemesi geleneksel öğrenme yöntemlerini çeşitlendirerek yeni materyallerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Çeşitlenen öğrenme materyalleri arasında infografiklerin kullanımı da giderek artmıştır. Bilginin görselleştirilmesi konusunda kullanılan yöntemlerden biri olan infografikler, karmaşık bilgileri görsel ögeler kullanarak daha etkili ve kolay bir şekilde sunmayı amaçlayan grafik anlatım türüdür. İnfografikler durağan, etkileşimli ve hareketli infografikler olarak üç başlıkta incelenmektedir. Eğitim, istatistik, sosyoloji, tıp gibi birçok farklı disiplinin yararlandığı infografikler, kitap, gazete, afiş, sosyal medya, web ortamları gibi ortamlarda sergilenmekte, her kesimden insanın bilgiye daha kolay erişmesine olanak sağlamaktadır. Bu tez çalışması; infografiklerin tanımı, tarihsel gelişimi, içerdiği bileşenleri inceleyerek, öğrenme materyali olarak örnek bir hareketli infografik uygulamasını içermektedir. Bunun yanı sıra hareketli infografiklerin tasarlanma ve öğrenme malzemesi olarak kullanımları konusunda öneriler sunmaktadır. Uygulamada, hareketli infografiklerin nasıl tasarlandığı, tasarım dilinin neye göre belirlendiği, görsel algı açısından hangi yönlere dikkat edilmesi gerektiği gibi konulara dair incelemeleri barındırmaktadır. Sonuç kısmında hareketli infografiklerin öğrenme üzerindeki etkilerini anlamak için mevcut çalışmalardan yararlanılarak, gelecekteki öğrenme materyallerinde daha etkin bir şekilde kullanılabilmesine dair bilgiler aktarılmaktadır. Öğrenmeye bağlı olarak kullanıcıların bilgiyi anlama düzeyi ve hatırlama becerilerindeki etkilerini artırmaya yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The advancement of technology has diversified traditional learning methods and led to the emergence of new materials. The use of infographics has also increased among diversified learning materials. Infographics, one of the methods used to visualize information, are a type of graphic expression that aims to present complex information more effectively and easily using visual elements. Infographics are examined under three headings: static, interactive and animated infographics. Infographics, which are used by many different disciplines such as education, statistics, sociology and medicine, are displayed in books, newspapers, posters, social media and web environments, allowing people from all walks of life to access information more easily. This thesis study; It includes a sample animated infographic application as a learning material by examining the definition of infographics, their historical development, and the components they contain. In addition, it offers suggestions on the design and use of animated infographics as learning materials. In practice, it includes studies on issues such as how animated infographics are designed, how the design language is determined, and what aspects should be taken into consideration in terms of visual perception. In the conclusion, existing studies are used to understand the effects of animated infographics on learning and information is provided on how they can be used more effectively in future learning materials. It offers suggestions to increase users' level of understanding of information and their effects on remembering skills depending on learning.