Armed conflicts and human rights in the Democratic Republic of Congo: The case of South Kivu province
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde silahlı çatışmalar ve insan hakları: Güney Kivu Eyali örneği
  1. Tez No: 878565
  2. Yazar: BOSSE OMAR NDAHETWA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ALADAĞ GÖRENTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Silahlı Çatışma, İnsan Hakları, KDC, Güney Kivu, Silahlı Gruplar, Armed Conflict, Human Rights, RDC, South Kivu, Armed Groups
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) barışın istikrarsızlığı, kontrol edilemeyen İnsan hakları ihlallerine ve KDC'nin birçok tarafını çatışmaya iten silahlı grupların çoğalmasına yol açmıştı. KDC'nin en güvenli olmayan eyaletlerinden biri olarak seçilen Güney Kivu eyaletinde, silahlı çatışmalardan kaynaklanan çok sayıda belgelenmiş insan hakları ihlali vakası bulunmaktadır. Bu çalışma, KDC'ndeki silahlı çatışma ve insan haklarının analizine odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı Güney Kavun'daki insan zulmünün nedenlerini göstermek, ayrıca Güney Kivu' da tecavüzü önlemek için kullanılması gereken stratejileri açıklamak, Güney Kivu' da insan haklarını korumak için Kongo hükümeti ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından alınması gereken önlemleri belirlemek. Bu çalışma, Karl Marx'ın toplumda süregelen çatışmanın az sayıdaki kaynak üzerindeki mücadeleden kaynaklandığını öne süren hipotezi açıklayan“çatışma teorisi”kapsamında geliştirilmiştir. Bu araştırma, veri harmanlama olarak anket uygulaması ile nicel araştırma yöntemiyle yürütülmektedir. Bu çalışma, Güney Kivu' da sosyal yaşam, insan haklarının korunması ve siyasi stratejiler bağlamında silahlı çatışma ve insan haklarını tanımlamak için 362 katılımcıdan oluşan bir örneklem grubunu kapsamaktadır. Araştırma sonuçları göre, Güney Kavun'daki silahlı çatışmanın etnik ve kabilesel gerginlik, doğal kaynakların sömürülmesi ve Kongo meselelerine dış müdahaleyle şekillendiğini doğruluyor. Bu bakış açısına göre şiddet içeren çatışmaların artmasının bilinen birkaç nedeni vardır. İnsan hakları, toprak mücadelesi ve suçluların cezasız kalmasıyla ilgili güçlü yargı araçlarının bulunmadığı Doğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde insan hakları ihlalleri giderek daha da kötüleşiyor. Dolayısıyla bölgede çok sayıda silahlı grubun ve isyancının varlığı, etkileri kışkırtmaya dayanan insan hakları ihlallerine katkıda bulunuyor.
Özet (Çeviri)
The instability of peace in the Democratic Republic of the Congo has led to non-controllable cases of Human rights violations and the multiplication of armed groups that push for conflict in many parties of the RDC. The South Kivu province selected as one of the top unsecured provinces of DRC, had numerous documented cases of human rights abuse resulting from armed conflict. This study focuses on analyzing armed conflict and human rights in DRC. Illustrating the causes of human atrocities in South Kivu, elucidating strategies that should be used to prevent rape in South Kivu moreover, and establishing measures that the Congolese government and Non-Governmental Organizations should undertake in protecting human rights in South Kivu. This study was developed under Karl Marx's“conflict theory”which explains the hypothesis that society's ongoing conflict results from the struggle over few resources. This research is directed through a quantitative research method with the application of a survey as data collation. This study covers a sample population of 362 participants to define armed conflict and human rights in the context of social life, human rights protection, and political strategies in South Kivu. The research results confirm that armed conflict in South Kivu is presided over by ethnic and tribal tension, natural resources exploitation, and foreign intervention in Congolese issues. According to that viewpoint, there are several known causes for the rise in violent conflicts. Human rights abuses are progressively getting worse in the eastern Democratic Republic of the Congo since there are no powerful judicial tools regarding human rights, fighting for land, and impunity of criminals. Thus, the presence of numerous armed groups and rebels in the area contributes to human rights abuse whose effects are predicated on incitement.