Kur'ân vahyinin lafız itibariyle aidiyeti
Belonging of the Qur'an revelation literally
  1. Tez No: 878978
  2. Yazar: BÜŞRA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKET KOTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân-ı Kerîm, Vahiy, Lafız, Aidiyet
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Kur'ân-ı Kerîm vahyinin lafız itibariyle aidiyeti meselesi tartışmalı bir konudur. Nitekim bu konu bir yönüyle birçok disiplinin ilgi ve araştırma alanına girmektedir. Bu çalışmada ilgili konu, tefsir disiplini bünyesinde, konulu tefsir yöntemiyle incelemeye alınacaktır. Çalışmanın amacı vahyin lafız olarak aidiyeti meselesine Kur'ân merkezli bir cevap aramaktır. Giriş ve dört ana bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde vahye dair tartışmaların arka planı hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ana omurgasını oluşturan ikinci bölümde Kur'ân vahyinin tasvîri ve özellikleri ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde Kur'ân vahyinin lafız olarak Allah'a aidiyeti ile vahyin Allah'a aidiyetine karşı bir argüman olarak geliştirilen Kur'ân vahyinin lafız olarak Cebrâil'e veya Hz. Muhammed'e aidiyeti ilgili ayetler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Dördüncü olarak son bölümde ise inanmayanların Kur'ân vahyini inkar etme gerekçeleri üzerinden vahyin lafzen aidiyetine temas eden ayetler ele alınmıştır. Çalışmanın neticesinde vahyin lafızlara dökülmüş bir formda herhangi bir kazaya mahal bırakılmaksızın Hz. Peygamber'e ulaştırıldığı ve lafızların Allah'a ait olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The issue of the wording of the Qur'anic revelation is a controversial issue. So much so that this subject is one of the areas of interest and research of many disciplines and is still available to be studied in many ways. In this study, the relevant subject will be examined in the discipline of tafsir, under the roof of thematic tafsir and in the perspective of the verses of the Qur'an. In the first part of our study, which consists of an introduction and four main chapters, information is given about the background of the discussions on revelation. In the second chapter, which constitutes the main backbone of our study, the description and characteristics of the Qur'anic revelation are discussed in detail. In the third part of our study, we examine the question of whether the Qur'anic revelation belongs to Allah in words and the literal meaning of the Qur'anic revelation, which was developed as an argument against the belonging of the revelation to Allah. Whether the revelation of the Qur'an literally belongs to Gabriel or to the Prophet Muhammad was assessed in the context of the relevant verses. Fourthly, in the last chapter, the verses that touch on the literal meaning of revelation are discussed, considering the reasons why non-believers deny the revelation of the Qur'an. As a result of the study, that revelation literally belongs to Allah and it was delivered to the Prophet in a verbal form without any accidents. Tafsir, Qur'an, Revelation, Speech, Belonging.