Ani işitme kaybı olan hastaların geç dönem odyovestibüler fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of late- term audio vestibular functions in patients with sudden hearing loss
- Tez No: 879123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESİBE GÜL YÜKSEL ASLIER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: baş dönmesi çınlama, idiyopatik ani sensörinöral işitme kaybı, lateral semisirküler kanal, vestibülooküler refleks, dizziness, idiopathic sudden hearing loss, lateral semisirküler kanal, tinnitus, vertigo, vestibuloocular reflex
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: İdiyopatik ani sensörinöral işitme kaybı (İASNİK) geçiren olguların özellikle takip dönemindeki işitme ve denge sisteminin değerlendirilmesi ve kohleovestibüler fonksiyonları etkileyen faktörlerin belirlenmesi konusunda bilimsel çalışmalar sürmektedir. Bu tez çalışmasında İASNİK geçirmiş hastaların geç dönemdeki kohlear ve vestibüler sistem fonksiyonlarının odyovestibüler tetkikler ile değerlendirilmesi ve takip sürecinde gelişen otovestibüler yakınmaları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Gereç Yöntem: Bu çalışma ulusal, tek merkezli, açık kontrolsüz bir klinik araştırma olarak tasarlanmıştır. Yerel etik kurul onayı alındıktan sonra, çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde, Ağustos 2023 - Şubat 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Kulak Burun Boğaz (KBB) polikliniklerine aktif şikayetleri veya kontrol muayeneleri amacıyla başvuran daha önceden İASNİK tanısı almış 71 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik, laboratuar, özellikleri not edildi. Tüm katılımcılara yüksek frekans saf ses odyometrisi, konvansiyonel timpanometri, akustik refleks testi, video head impuls test (vHIT) ve bitermal kalorik testi de içeren videonistagmografi (VNG) test bataryası uygulandı. Okulomotor testler ile şüpheli santral vestibüler patoloji olmadığı gösterildi. Tüm örneklem İASNİK iyileşme gruplarına ve İASNİK sonrası baş dönmesi gruplarına göre karşılaştırmalı istatistiksel analizler ile değerlendirildi. Lateral semisirküler kanal (SSK) vestibülooküler refleks (VOR) kazançları ve kontrol ipsilateral hava yolu saf ses ortalaması ile diğer değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile değerlendirildi. Çınlaması olan hastalara yakınmalarının yaşam kalitesine etkilerini ölçmek için Tinnitus Engellik Ölçeği (TEÖ), baş dönmesi olan hastalara da Baş Dönmesi Engellilik ölçeği (BEÖ) uygulandı. Bulgular: Çalışmaya yaş ortancaları 52 (18-65) olan 47 erkek ve 24 kadın toplam 71 olgu dahil edildi. Katılımcıların İASNİK sonrası başvuru zamanı ortanca değeri 61 (7-83) ay idi. AİK sonrası tam iyileşme gözlenen grupta; komorbid hastalık sıklığı, WBC/MPV oranı daha düşük iken, serum vitamin B12 değeri daha yüksek saptandı. Tam iyileşen grupta; ilk başvuru döneminde işitme kaybı derecesinin düşük olduğu, hava yolu saf ses ortalama (HYSSO) ve hava yolu saf ses eşik (HYSSE)'lerin daha düşük olduğu ve çınlama sıklığının daha düşük olduğu gözlendi. İyileşme grupları arasında vestibüler tetkikler farklılık göstermedi, ancak iyileşme olmayan grupta lateral ve posterior SSK VOR kazancı düşük saptandı. İASNİK sonrası çınlaması olan olgularda ipsilateral HYSSE ve HYSSO çınlama grubunda daha yüksek saptandı. Takiplerde baş dönmesi olan olgularda, İASNİK zamanında baş dönmesi varlığı ve İASNİK sonrası çınlama varlığı sıklıkları daha yüksek saptandı. İASNİK sonrası baş dönmesi olan grupta, HYSSO'larının anlamlı farklılık göstermese de daha kötü olduğu saptandı. İpsilateral lateral SSK VOR kazançları İASNİK sonrası baş dönmesi olan olgularda daha düşüktü ve kalorik testte kanal parezisi ve yön üstünlüğü varlığı sıklığı daha yüksek oranda gözlendi. Sonuç: İASNİK sonrası takip döneminde odyolojik iyileşme grupları arasında hastaların vestibüler fonksiyonları açısından anlamlı fark olmasa da, özellikle tiz frekanslardaki odyolojik iyileşmeme durumunda VHIT kazançlarında düşme gözlenmesi ve baş dönmesi olan hastalarda İASNİK tarafındaki lateral SSK VOR kazançlarının daha düşük olması ile kalorik test cevaplarında parezi izlenmesi; İASNİK sonrası dönemde, hastaların takip belirti ve bulgularının önemini göstermiş ve hastaların odyovestibüler testler ile değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Scientific studies are ongoing on the evaluation of the hearing and balance systems of patients with idiopathic sudden sensorineural hearing loss (ISSNHL) especially during the follow-up period. In this thesis study, it was aimed to evaluate the late-term cochlear and vestibular system functions of patients with ISSNHL through audiovestibular examinations and to determine the factors affecting otovestibular complaints that develop during the follow-up period. Materials and Methods: This study was designed as a national, single-center, open-label, uncontrolled clinical trial. After obtaining approval from the local ethics committee, the study was conducted at the Health Sciences University Bursa High Specialization Training and Research Hospital Ear, Nose, and Throat (ENT) Clinic between August 2023 and February 2024. A total of 71 patients who previously had a diagnosis of ISSNHL and applied to the ENT outpatient clinics for active complaints or control examinations were included in the study. Demographic, laboratory and clinical characteristics of the patients were noted. All participants underwent highfrequency pure tone audiometry, conventional tympanometry, acoustic reflex test, vHIT and the VNG test battery, including bithermal caloric test. Oculomotor tests demonstrated the absence of suspected central vestibular pathology. The whole sample was evaluated by comparative analyses according to ISSNHL recovery groups and post-SHL dizziness/vertigo groups. The relationships between lateral semicircular canal (SSC) vestibulo-ocular reflex (VOR) gains and control ipsilateral airway pure tone average and other variables were evaluated by correlation analysis. Tinnitus Handicap Inventory (THI) was applied to patients with tinnitus to measure the effects of their complaints on quality of life, and Dizziness Handicap Inventory (DHI) was applied to patients with dizziness. Results: A total of 71 cases, 47 male and 24 female, with a median age of 52 (18-65) were included in the study. The median value of the participants at the time of application after IASNIC was 61 (7-83) months. In the group with full recovery after ISSNHL; the frequency of comorbid diseases and WBC/MPV ratio were lower, while serum vitamin B12 value was higher. In the group with full recovery; it was observed that the degree of hearing loss was lower at the first application period, air conductance pure tone average (ACPTA) and air conductance pure tone thresholds (ACPTT) were lower, and the frequency of tinnitus was lower. Vestibular examinations did not differ between the recovery groups, but lateral and posterior SSC VOR gains were found to be low in the non-recovery group. In patients with tinnitus after ISSNHL, ipsilateral ACPTA and ACPTT were found to be higher in the tinnitus group. In patients with dizziness during follow-up, the frequency of dizziness at the time of ISSNHL and tinnitus after ISSNHL were found to be higher. In the group with dizziness after ISSNHL, although there was no significant differences, ACPTAs were found to be worse. Ipsilateral lateral SSC VOR gains were lower in patients with dizziness after ISSNHL, and the frequency of canal paresis and directional superiority in the caloric test was higher. Conclusion: Although there was no significant differences in terms of vestibular functions between the audiologic recovery groups during the follow-up period after ISSNHL; a decrease in VHIT gains was observed, especially in the absence of audiologic improvement in high frequencies, and the lateral SSC VOR gains were detected lower on the ISSNHL side and paresis was observed in caloric test responses in patients with dizziness. The preceding findings in the post- ISSNHL period has shown the importance of the patients' signs and symptoms in the follow-up period and suggested that patients should be evaluated with audiovestibular tests at their control appointments.