Laparaskopik reflü cerrahisinde nissen rosetti ve floppy nissen tekniklerinin karşılaştırılması
The comparison of nissen rosetti techniques and floppy nissan techniques in laparoscopic reflux surgery
- Tez No: 613305
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM KAAN PARSAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: laparaskopik Nissen fundoplikasyonu, laparaskopik Rosetti fundoplikasyonu, postoperatif gastrointestinal şikayetler, Laparoscopic Nissen fundoplication, Laparoscopic fundoplication Rosetti, postoperative gastrointestinal complaints
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Laparaskopik Reflü Cerrahisinde Nissen Rosetti ve Floppy Nissen Tekniklerinin Karşılaştırılması Amaç:Laparaskopik reflü cerrahisi gastroözofageal reflü semptomlarını çok iyi kontrol altına alan ancak beraberinde bazı yan etkileri olan ameliyat teknikleridir. Bu tez çalışmasında gastroözofageal reflü hastalığı nedeniyle yapılan laparaskopik fundoplikasyon prosedürlerinden Nissen ve Rosetti fundoplikasyonlarının kısa(cerrahi süresi, komplikasyon gelişmesi, hastanede kalış süresi) ve uzun dönem(semptomların kaybolması, yaşam kalitesi gibi subjektif ve patolojik asit reflünün ortadan kalkıp kalkmadığının endoskopik olarak gösterilmesi) sonuçlarının karşılıklı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada literatürden farklı olarak tek cerrah tarafından opere edilen ve iki farklı prosedür uygulanan hastaların tek bir gözlemci tarafından değerlendirmesi yapılmıştır. Gereç ve Yöntem:Mart 2010 - Mart 2013 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim dalı polikliniğine gastroözefageal reflü şikâyetiyle başvuran 126 hasta değerlendirmeye alındı. Yapılan endoskopi sonucu hiatal hernisi olup eroziv reflü hastalığı bulunan 80 hastaya randomize kontrollü şekilde aynı cerrah tarafından (Dr. Parsak) laparoskopik nissen ve laparoskopik rosetti operasyonu uygulandı. Hastalara preoperatif ve postoperatif dönemde reflüye spesifik ve nonspesifik gastrointestinal şikayetleri, bunların sıklığı ve şiddetini, postoperatif dönemde ameliyattan memnuniyeti sorgulayan bir form uygulandı. İstatistiki analizler için Wilcoxon testi, Kruskal Wallis varyans analizi, Spearman'ın korelasyon katsayısı ve Mann Whitney U testi kullanıldı. Sonuçlar: Postoperatif dönemde % 10 yutma güçlüğü, % 11,3 regürjitasyon, % 16,2 yanma, % 35 şişkinlik, % 11,3 ağızdan sık gaz çıkarma, % 11,3 ishal, % 73,8 karın ağrısı, % 1,3 kusma ve % 20 ağızdan sık gaz çıkaramama saptadık. Hastaların % 7,5'inde şikayetlerde tekrar etme, % 8,8'inde de ilaç kullanım öyküsü mevcuttu. Karın ağrısı ve yutma güçlüğü dışında diğer tüm bulgularda postoperatif dönemde azalma mevcuttu. Ayrıca postoperatif dönemde ağızdan gaz çıkaramama da yeni oluşan semptomlar arasındaydı. Semptom süresinin memnuniyet düzeyini etkilemediğini; regürjitasyon, şişkinlik ve yanma şikayetlerinin semptom süresi uzun olanlarda daha sık görüldüğünü; cinsiyet ve eğitimle postoperatif şikayet ve memnuniyet arasında bir ilişki olmadığını gördük. Hastaların % 92,5'i mevcut durumlarından memnun ve yine % 92,5'i ameliyata sıcak bakıyordu. Ayrıca Nissen operasyonu uygulananlarla Rosetti operasyonu uygulanan hasta grupları arasında operasyon süresi haricinde semptom ve memnuniyet olarak farklılık olmadığını saptadık. Tartışma: Laparaskopik reflü cerrahisi gastroözofageal reflü hastalığını kontrol etmede etkin bir yöntem olsa da postoperatif dönemde bazı nonspesifik gastrointestinal şikayetler görülmektedir. Ancak bunların sıklık ve derecelerinin az olması memnuniyet oranını düşürmemektedir. Bizim çalışmamızda laparaskopik Nissen fundoplikasyonu ile laparaskopik Rosetti fundoplikasyonu arasında operasyon süresi dışında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Ancak bu konuda kesin hüküm verebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMERY The Comparison of Nissen Rosetti Techniques and Floppy Nissan Techniques in Laparoscopic Reflux Surgery Purpose: Laparoscopicreflux surgery which is significantly under control the symptoms of gastroesophageal reflux is surgical technique; however, it has some side effects. In this study, we aimed that Nissan and Rosetti fundoplication which are the laparoscopic fundoplication procedures made due to gastroesophageal reflux disease were mutually evaluated with regard to the short-term results (surgical time, complications, the patient's length of stay in hospital)and long-term results (subjective and pathological acid reflux, would disappear in terms of displaying endoscopic respect such as the disappearance of symptoms and improved quality of life). In this study, In contrast to the literature, In this study, contrary to literature, patients were operated by a single surgeon, and two different procedures have been applied to patients; moreover, their assessment is made by a single observer. Materials and Methods:Between March 2010 - March 2013, 126 patients with complaints of gastroesophageal reflux admitted tothe Cukurova University Faculty of Medicine, Department of General Surgery, Balcalı Hospital's clinic were evaluated. According to the results of endoscopy, 80 patients with erosive reflux disease as well as hiatal hernia underwent laparoscopic nissan and rosetta operation randomized controlled way by the same surgeon whose name is Dr. Parsak. In the preoperative and postoperative period, a survey was conducted to patients. This survey questioned specific and nonspecific gastrointestinal reflux complaints, the frequency and severity of these complaints, and patients' satisfaction with their surgery in the postoperative period. Wilcoxon test, Kruskal-Wallis analysis of variance, Spearman's correlation coefficient, and Mann-Whitney U were used for statistical analysis. Results:According to survey results, Dysphagia 10%, regurgitation 11.3%, burning 16.2%, flatulence 35%, belch 11.3%, diarrhea 11.3%, abdominal pain 73.8%,vomiting 1.3%, and unable to belch 20% was found in the postoperative period. While repeated complaints of patients were 7.5%, a history of drug use patients were 8.8%. Moreover; it was observed that all the findings except for abdominal pain and difficulty in swallowing has decreased in the postoperative period. Additionally, in the postoperative period, inability oral gas extract was among the newly emergent symptoms. It was concluded that duration of symptoms did not affect the level of satisfaction, and that regurgitation, bloating and burning complaints was more frequent in patients with longer duration of symptoms; add to this, there was no relationship between gender and education and satisfaction and complaints in postoperative period. Patients 92.5% are satisfied with the current situation, and again 92.5% were sympathetic to surgery. Consequently, when we compare patients who underwent Nissan operation with other group patiens who underwent Rosetti operation, there were no differences with respect to symptoms and satisfaction except for operation time. Discussion:Although Laparoscopic reflux surgery is an effective method for controlling gastroesophageal reflux disease, some nonspecific gastrointestinal complaints are seen in the postoperative period. However; this does not decrease the rate of satisfaction owing to the scarcity of their frequency and degree. In our study, there were no remarkable differences between Nissen fundoplication and laparoscopic Rosetti fundoplication except for operation time. On the other hand, to give final judgment about this topic, more studies are needed.