Tip II diabetes mellitüs hastalarında mikroalbuminürinin serum ürik asit, serum magnezyum ve ürik asit/magnezyum oranı ile ilişkisi
Relationship between microalbuminuria and serum uric acid, serum magnesium, and uric acid/magnesium ratio in type II diabetes mellitus patients
- Tez No: 879151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus, mikroalbuminüri, ürik asit, magnezyum, Type 2 diabetes mellitus, microalbuminuria, uric acid, magnesium
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmamızda tip 2 diyabet tanısı ile takipli mikroalbuminirisi olan hastalarda, mikrolabuminürinin serum magnezyum, serum ürik asit ve ürik asit/magnezyum oranı ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Balıkesir Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Ocak 2022 – Ağustos 2022 tarihleri arasında İç Hastalıkları ve Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğine Tip 2 Diyabetes Mellitus tanılı 125 hasta dahil edilmiştir. Hastalar mikroalbumiri varlığına göre iki gruba ayrılmıştır. Hastalarda serum ürik asit, serum magnezyum düzeyleri ve ürik asit/magnezyum oranları karşılaştırılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows) 22.0 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda iki grup arasında cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, boy, ağırlık ve VKİ bakımından istatistik açıdan fark saptanmamıştır (p>0.05). Ek kronik hastalıklardan hipertansiyon ve hiperlipidemi mikroalbuminürisi olan vaka grubunda belirgin olarak sık saptanmıştır (p0.05). Yine aynı analizde trigliserit ve LDL artışının mikroalbuminüri riskini arttırdığı saptanmıştır (p0.05) Sonuç: Tip 2 diabetes mellitus tanılı mikroalbuminürisi olan olgularda serum ürik asit, serum magnezyum ve ürik asit/magnezyum oranları arasında ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the relationship between microalbuminuria and serum magnesium, serum uric acid, and uric acid/magnesium ratio in patients diagnosed with type 2 diabetes mellitus who were under follow-up for microalbuminuria. Materials and Methods: Our study included 125 patients diagnosed with Type 2 Diabetes Mellitus who were admitted to the Internal Medicine and Endocrinology and Metabolism Clinic at Balıkesir University Research and Application Hospital between January 2022 and August 2022. Patients were divided into two groups based on the presence of microalbuminuria. Serum uric acid, serum magnesium levels, and uric acid/magnesium ratios were compared among the patients. Statistical analyses were performed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows) 22.0 program to evaluate the findings obtained in the study. Findings: In our study, no statistically significant differences were observed between the two groups in terms of gender, age, education level, height, weight, and BMI (p>0.05). Among the additional chronic diseases, hypertension and hyperlipidemia were significantly more common in the group with microalbuminuria (p0.05). Logistic regression analysis revealed that weight and BMI increased the risk of microalbuminuria (p0.05). However, it was predicted to be clinically significant. Conclusion: In cases diagnosed with Type 2 Diabetes Mellitus and microalbuminuria, no relationship was observed between serum uric acid, serum magnesium, and uric acid/magnesium ratios.