Cerrahi hemşirelerin merhamet düzeylerinin incelenmesi
Examination of compassion levels of surgical nurses
- Tez No: 879155
- Danışmanlar: DOÇ. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım, Cerrahi hemşire, Hemşirelik, Merhamet, Care, Compassion, Nursing, Surgical nursing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hematoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: Merhamet bakımın önemli bileşenlerinden biridir. Başkasının acısını hissetmek, acımak ve acıyı hafifletme eylemine merhamet denir. Cerrahi hemşireliği oldukça zorlu görevleri yerine getirir ve hastaların hayatında önemli bir yer tutar. Amaç: Bu çalışmada cerrahi hemşirelerin merhamet düzeylerini incelemek amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki bu çalışmanın verileri İstanbul'da Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde yer alan cerrahi birimlerde toplandı. Yapılan güç analizi sonrasında dahil edilme kriterleri kapsamında örnekleme en az S=86 cerrahi hemşiresinin katılım sağlaması gerekiyordu. Bu çalışmada S=144 cerrahi hemşiresi yer aldı. Cerrahi hemşirelerin bilgilendirilmiş onamı alındıktan sonra bireysel özellikler formu ve Merhamet Ölçeği çevrimiçi olarak iletildi. Bu çalışmanın verileri 13 Şubat ile 30 Nisan 2024 tarih aralığında yapıldı. Veri analizi tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, Post Hoc, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi ile yapıldı. Bulgular: Cerrahi hemşirelerin yaş ortalaması 28,1±3,67, %60,4'ü bekar, %85,4'ünün lisans mezunu olduğu belirlendi. Cerrahi hemşirelerin %59,7'si, kadındı. Örneklemde yer alan cerrahi hemşirelerin %65,3'ü 4 ile 9 yıl arasında, %4,2'si 10 yıl ve daha fazla süredir cerrahi birimde çalışıyordu. Cerrahi birimde isteyerek çalışanların oranı %75 idi ve %49,5'i mesleğinden memnun idi. Bu çalışmada cerrahi hemşirelerin merhamet ölçeği puan ortalaması 92,85±11,95 idi. En yüksek puanlar bilinçli farkındalık ve paylaşımların bilincinde olma alt boyutlarından alındı ve bu puanlar sırasıyla 15,82±2,18 ve 15,80±2,68 idi. Cerrahi birimde isteyerek çalışanların ve mesleğinden memnun olanların ve kadınların merhameti istatistiksel olarak anlamlı olmak kaydıyla daha yüksekti. Sonuç: Cerrahi hemşirelerin merhamet düzeyini yükseltecek planlamalar ve eğitimler yapılmalıdır. Cerrahi hemşirelerin birim ve mesleki memnuniyetini artıracak fırsatlar ve farkındalık artırıcı girişimler uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Compassion is one of the important components of care. The act of feeling, pitying and alleviating someone else's pain is called compassion. Surgical nursing performs very challenging tasks and has an important place in the lives of patients. Purpose: This study aimed to examine the compassion levels of surgical nurses. Method: The data of this descriptive and cross-sectional study were collected in the surgical units of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital in Istanbul. After the power analysis, at least N=86 surgical nurses had to participate in the sampling within the scope of the inclusion criteria. N=144 surgical nurses took part in this study. After obtaining informed consent from the surgical nurses, the individual characteristics form and the Compassion Scale were submitted online. The data of this study was collected between February 13 and April 30, 2024. Data analysis was performed using descriptive statistical methods, Post Hoc, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis test. Results: The average age of surgical nurses was 28.1±3.67, 60.4% were single, 85.4% were undergraduate or graduate. The average number of surgical nurses was 59.7% women. 65.3% of the surgical nurses in the sample had been working in the surgical unit for 4 to 9 years, and 4.2% had been working in the surgical unit for 10 years or more. The rate of those willingly working in the surgical unit was 75% and 49.5% were satisfied with their profession. In this study, the mean compassion scale score of surgical nurses was 92.85±11.95. The highest scores were obtained from the subscales of conscious awareness and awareness of sharing, and these scores were 15.82±2.18 and 15.80±2.68, respectively. The compassion of women and those who willingly worked in the surgical unit, those who were satisfied with their profession, was statistically significantly higher. Conclusion: Planning and training should be carried out to increase the compassion level of surgical nurses. Opportunities and awareness-raising initiatives can be implemented to increase the unit and professional satisfaction of surgical nurses.