Yetenek yönetimi uygulamalarının çalışan motivasyonu üzerindeki rolü
The role of talent management practices on employee motivation
  1. Tez No: 879194
  2. Yazar: EZGİ KULOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN TEMEL EGİNLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, Çalışan Motivasyonu, Talent Management, Employee Motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Yetenek yönetimi kavramı, şirket içerisinde çalışanı doğru zamanda ve yerde doğru pozisyonda istihdam ettirmeyi ifade etmektedir. 1990'lı yıllarda ortaya çıkmaya başlamış olan bu yetenek yönetimi yaklaşımı günümüzde ön plana çıkmaktadır. Bu yaklaşım sekiz aşama ile ilerleyerek şirketler yetenekli çalışanlarını elde tutmaya ve daha iyi bir ortam sunmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda da çalışan motivasyonu doğrudan etkilenmektedir. Çalışan motivasyonu çalışanın işini yapması için içsel ve dışsal olarak tatmin edilmesi böylece de bir hedefi gerçekleştirmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada yetenek yönetimi ve çalışan motivasyonu kavramları açıklanmıştır. Bu bağlamda çalışanların yetenek yönetimi süreçlerini nasıl algıladıkları ve motivasyonlarına nasıl yansıdığını irdelenmektedir. Bu amaçla yapılan çalışmada karma araştırma uygulanmış olup X şirketindeki çalışanlara Yetenek Yönetimi Uygulamaları Ölçeği ve Çok Boyutlu Motivasyon Ölçeği uygulanmıştır. Amaçlı örneklem ile seçilen 10 çalışan ile de yarı yapılandırılmış nitel görüşme tekniği ile görüşülmüştür. Elde edilen bulgular sonucunda yetenek yönetimi uygulamaları ve çalışan motivasyonunu arasında anlamlı bir sonuç çıkmış ve çalışanları olumlu etkilediği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of talent management refers to employing the right person in the right position at the right time within a company. This approach, which began to emerge in the 1990s, has become more prominent today. By progressing through eight stages, this approach helps companies retain talented employees and provide a better work environment. This directly affects employee motivation. Employee motivation is defined as the internal and external satisfaction that drives an employee to perform their job and achieve a goal. This study explains the concepts of talent management and employee motivation. It explores how employees perceive talent management processes and how these processes reflect on their motivation. A mixed-methods approach was applied. The Talent Management Practices Scale and Multidimensional Motivation Scale were administered to employees at Company X. Semi-structured qualitative interviews were conducted with 10 employees selected through purposeful sampling. The results indicated a significant relationship between talent management practices and employee motivation. Talent management practices positively affect employees.