Algılanan sosyal medya pazarlama çabalarının marka sadakati ve satın alma davranışı üzerindeki etkisinde marka farkındalığının aracı rolü
The instrumental role of brand awareness in the effect of perceived social media marketing efforts on brand loyalty and purchase behavior
- Tez No: 879301
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS DURSUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlama Çabaları, Marka Farkındalığı, Marka Sadakati, Satın Alma Davranışı, Social Media Marketing Activities, Brand Awareness, Brand Loyalty, Purchasing Behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bireylerin etkin rol oynadıkları bu dönemde işletmelerinde müşteri ilişkilerini kuvvetlendirebilmeleri, müşterilerde sadakat yaratabilmeleri için pazarlama faaliyetlerinde sosyal medya platformlarından yararlanmaları gerekmektedir. Marka sayısındaki artışla birlikte markalar, rakiplerinden ayrılarak hedef kitlesine ulaşabilmek amacıyla sosyal medya pazarlama faaliyetlerini kullanmaktadır. Bu doğrultuda bu araştırmada algılanan sosyal medya pazarlama çabalarının marka sadakati ve satın alma davranışı üzerindeki etkisinde marka farkındalığının aracı etkisi incelenmiştir. Araştırmada son yıllarda çok fazla üzerinde çalışma olmaması nedeniyle sektör olarak lüks marka sektörü incelenmiştir. Lüks marka kavramı çerçevesinde Beymen Club markasını kullanan kişiler üzerinde inceleme yapılmıştır. Beymen markası sosyal medya platformlarından Instagram hesabında çok aktif olduğu için, Beymen markasının resmi Instagram sosyal medya hesabının takipçilerinden anket yoluyla veriler toplanmıştır. Beymen Club markasını kullanan 532 tüketici üzerinde gerçekleştirilen anket sonucunda elde edilen veriler yapısal eşitlik modellemesi aracılığı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, sosyal medya pazarlama çabalarının marka sadakatine ve satın alma davranışına olan etkisinde marka farkındalığının aracı bir etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, sosyal medya pazarlama çabalarının marka farkındalığı, marka sadakati ve tüketicilerin satın alma davranışı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
They need to benefit from social media platforms in marketing markets in order to empower customers and create loyalty in these users, in which they play an active role. With the increase in the number of brands, social media marketing activities have emerged in order for brands to differentiate themselves from their competitors and reach their target audience. Accordingly, in this research, the mediating effect of brand awareness on the effect of perceived social media marketing efforts on brand loyalty and purchasing behavior was examined. In the research, the luxury brand sector was examined as a sector since there have not been many studies on it in recent years. Within the framework of the luxury brand concept, an examination was conducted on people using the Beymen Club brand. Since the Beymen brand is very active on its Instagram account, one of the social media platforms, data was collected through a survey from the followers of the Beymen brand's official Instagram social media account. The data obtained as a result of the survey conducted on 532 consumers using the Beymen Club brand were analyzed through structural equation modeling. As a result of the analysis, it was revealed that brand awareness has a mediating effect on the effect of social media marketing efforts on brand loyalty and purchasing behavior. However, social media marketing efforts have been shown to have a positive impact on brand awareness, brand loyalty, and consumers' purchasing behavior.