The impact of strategic awareness on enhancing organizational agility in hospitals in Iraq
Stratejik farkındalığın artırılmasına etkisi Irak'ta hastanelerde organizasyonel çeviklik
- Tez No: 879319
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Farkındalık, Örgütsel Çeviklik, Çevre, Stratejik Hedefler, Çevikliği Algılama, Hastaneler, Irak, Strategic Awareness, Organizational Agility, Environment, Strategic Goals, Sensing Agility, Hospitals, Iraq
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş İdaresi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Mevcut çalışma, stratejik farkındalık ile örgütsel çeviklik arasındaki ilişkiyi araştırmaya çalışmıştır, bu çalışma doğrudan Irak'taki Salah Al-Din Valiliği'ndeki hastanelere yönlendirilmiştir, çalışmayı yürütmek için aşağıdaki yaklaşımlar uygulanmıştır: nicel, tanımlayıcı ve analitik yaklaşımlar, ayrıca, bu çalışmada hedeflenen nüfus üst yönetim kademelerindeki idari çalışanlardı. araştırma, idari çalışanlardan kolaylık örneklemesi yanıtları uygulanarak çevrimiçi anket kullanılarak toplanmış, araştırmacı 139 anket toplayabilmiştir, bunlardan 137 anket analiz için geçerliydi. Bu çalışmanın veri analizini tamamlamak için, bir dizi araç ve test uygulanarak sosyal bilimler istatistik paketi v27 seçildi, çalışmanın ana sonuçları şu şekildeydi: Ankete katılan hastaneler stratejik farkındalığı yüksek düzeyde uyguluyor, bu sonuç puanlanan toplam ortalama değere dayanıyordu (Ortalama = 3,93) ve ankete katılan hastaneler, bu değişkenin ortalama değeri (Ortalama = 3,61) olduğu için genel olarak orta düzeyde örgütsel çevikliğe sahiptir. Stratejik farkındalığı genel bir değişken olarak görürken, Örgütsel çeviklik ile genel bir değişken olarak [r = 0.769 **], ayrıca örgütsel çeviklik boyutları düzeyinde, Algılama ile pozitif bir korelasyon [r= 0.617 **] ve Karar Verme ile pozitif bir korelasyon olarak anlamlı pozitif korelasyon kaydedildi -yapma [r = 0.715 **] ve Oyunculuk ile [r = 0.547 **]. Bu nedenle, genel bir değişken olarak stratejik farkındalığın, genel olarak örgütsel çeviklik ve boyutları ile önemli ölçüde ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Current study sought to investigates the association between strategic awareness and organizational agility, this study was direct to hospitals in Salah Al-Din governorate in Iraq, the following approaches were applied to conduct the study: quantitative, descriptive and analytical approaches, further, administrative employees in top management levels were the targeted population in this study, by applying convenience sampling responses from administrative employees were collected using online questionnaire, the researcher was able to gather 139 questionnaires, of which 137 questionnaires were valid for analysis. To complete data analysis for this study, the statistical package for social sciences v27 was chosen, by applying a set of tools and tests, main results by the study were as follows: Surveyed hospitals practice strategic awareness to high level, this result was based on the total mean value that scored (Mean= 3.93) and surveyed hospitals enjoy overall moderate level of organizational agility, as this variable has a mean value of (Mean= 3.61). In viewing Strategic awareness as an overall variable, significant positive correlation was scored with Organizational agility as an overall variable [r= 0.769**], also at the levels of organizational agility dimensions, as scored a positive correlation with Sensing [r= 0.617**], and a positive correlation with Decision-making [r= 0.715**] and with Acting [r= 0.547**]. Hence, strategic awareness as an overall variable was seen significantly correlating with organizational agility overall and with its dimensions.