The mediating roles of emotional self-awareness and self-control in the relationship between differentiation of self and burnout in Turkish mental health professionals
Türkiye'de hizmet veren ruh sağlığı çalışanlarında benlik ayrımlaşması ile tükenmişlik arasındaki ilişkide duygusal öz-farkındalığın ve öz-kontrolün aracı rolleri
  1. Tez No: 879346
  2. Yazar: İREM NUR AKÇOR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ TUNA KAYKUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benliğin Ayrımlaşması, Tükenmişlik, Öz-Kontrol, Duygusal Öz- Farkındalık, Ruh Sağlığı Çalışanları, Differentiation of Self, Burnout, Self-Control, Emotional Self-Awareness, Mental Health Professionals
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tükenmişlik, ruh sağlığı profesyonelleri arasında yaygın bir sorundur ve hem ruh sağlığı çalışanlarının iyi oluşunu ve sundukları bakımın kalitesini etkiler. Benlik ayrımlaşması da tükenmişliği etkileyen faktörlerden biri olabilir. Bu nedenle, tükenmişliği etkileyen faktörleri incelemek önemlidir. Bu çalışma, Türk ruh sağlığı çalışanlarında benlik ayrımlaşması ve tükenmişlik arasındaki ilişkide duygusal öz- farkındalık ve öz-kontrolün aracı rolünü incelemiştir. Örneklem, psikiyatristler, klinik psikologlar, psikologlar ve psikolojik danışmanlar da dahil olmak üzere toplam 189 ruh sağlığı çalışanlarından oluşmaktadır. Bu çalışmada, Benlik Ayrımlaşması Ölçeği – Revize Edilmiş Formu, Maslach Tükenmişlik Envanteri, Duygusal Öz-Farkındalık Ölçeği ve Kısa Öz-Kontrol Ölçeği kullanılmıştır. Yol analizi, öz-kontrolün, duygusal kopma ve kişisel başarı boyutu arasında ve 'ben' pozisyonu ve kişisel başarı arasında önemli bir aracı olduğunu göstermiştir. Bu, düşük duygusal uzaklaşma seviyelerinin ve daha güçlü bir 'ben' pozisyonunun, öz denetimi artırdığını ve bunun da kişisel başarı hissine yol açtığını göstermektedir. Ayrıca, duygusal öz-farkındalık, benlik ayrımlaşmasının her boyutu ile duyarsızlaşma tüm benlik ayrımlaşması boyutları ile kişisel başarı arasındaki ilişkide aracı etkisi anlamlıdır. Bu, daha az tepkisel ve duygusal olarak uzaklaşmış veya kaynaşmış olmanın, aynı zamanda otonomi ve yakınlığı korumanın duygusal öz-farkındalığını artırdığını göstermektedir. Sonuç olarak, bireyler stresli durumlarda duyarsızlaşmayı azaltır ve başarı hissi artar. Bulgular, ruh sağlığı çalışanları arasındaki potansiyel tükenmişlik risklerini ele almada dış faktörlerle birlikte içsel dinamiklerin önemini vurgulamıştır. Çalışmanın bulguları ve sınırlılıkları mevcut literatür bağlamında tartışılmıştır ve gelecekteki araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Burnout is a prevalent issue among mental health professionals, impacting their well- being and the quality of care they provide. Thus, it is essential to identify factors influencing burnout. Self-differentiation could be among factors influencing burnout. The current study examined the mediating roles of emotional self-awareness and self- control in the relationship between differentiation of self and burnout among Turkish mental health professionals. The sample consisted of 189 mental health professionals, including psychiatrists, clinical psychologists, psychologists, and psychological counselors. Differentiation of Self Inventory – Revised, Maslach Burnout Inventory, Emotional Self-Awareness Scale, and Brief Self-Control Scale were used in this study. The path analysis demonstrated that self-control is a significant mediator between emotional cut-off and personal accomplishment dimension of burnout and between I- position and personal accomplishment. This suggests that lower levels of emotional detachment and a stronger I-position may enhance self-control, which in turn may lead to a greater sense of personal accomplishment. Additionally, emotional self-awareness mediated the relationship between each dimension of self-differentiation and depersonalization, and between all dimensions of self-differentiation and personal accomplishment. This finding indicates that being less reactive and less emotionally detached or fused, while maintaining autonomy and closeness, may enhance emotional self-awareness. Consequently, individuals may experience lower levels of depersonalization during stressful situations and increased feelings of success. Findings highlighted the importance of these internal dynamics, along with external factors, for addressing potential burnout risks among mental health professionals. The study's findings and limitations were acknowledged in the context of existing literature, and recommendations for future studies were provided.