Hiperbarik ortamda iç kulak barotravmasına bağlı olarak periferik vestibüler sistemin değerlendirilmesi
Evaluation of the peripheral vestibular system due to barotrauma of the inner ear in a hyperbaric environment
- Tez No: 879412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Dalış, Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller, Barotravma, Kulak
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Hiperbarik ortama maruz kalan Bağımsız Sualtı Solunum Aparatı (SCUBA) dalgıçlarının iç kulak barotravmasına bağlı olarak periferik vestibüler sistemde oluşabilecek durumların incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız etik kurul onayı ve bilgilendirilmiş onam formu alındıktan sonra Trakya Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 45 sağlıklı ve gönüllü bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında kontrol (n=24) ve SCUBA (n=21) grubu olmak üzere iki grup üzerinde otolojik ve odyolojik incelemeler yapıldıktan sonra periferik vestibüler sistem fonksiyonları için cVEMP değerlendirilmesi yapılmıştır. SCUBA grubu minimum 75 dalış gerçekleştirmiş ve Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu 2 (CMAS 2) sertifikasına sahip bireyler arasından seçilmiştir. Otolojik incelemelerde otomikroskobik muayene, sonrasında odyolojik ve vestibüler değerlendirmeler yapılmıştır. Odyolojik değerlendirmelerde immitansmetrik ölçümler ve saf ses işitme eşikleri (0.25-20 kHz), vestibüler değerlendirmelerde ise cVEMP testinde P1N1 latans ve amplitüdleri istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Yapılan odyolojik değerlendirmede SCUBA grubunda kontrol grubumuza göre normal işitme aralığında (0-26 dB HL) göre saf ses alçak frekans ve yüksek frekans eşiklerinde istatistiksel olarak anlamlılık gözlemlendi (p=0.001). Vestibüler değerlendirmemizde ise SCUBA grubumuzda kontrol grubumuza göre cVEMP testinde P1-N1 latanslarında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmez iken (p>0.05) amplitüdlerde özellikle istatistiksel olarak anlamlı derecede bir artış gözlenmiştir (P=0.00038). Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgulara göre hiperbarik ortama maruz kalan SCUBA'ların cVEMP yanıtlarında P1-N1 amplitüdlerindeki artışın otoliter yapıların etkilenmesine bağlı olarak sakküler fonksiyonları etkileyebileceği ve bununla birlikte iç kulak barotravmasına bağlı olarak da normal işitme aralığında saf ses işitme eşiklerini değiştirebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The aim of this study was to investigate conditions that may occur in the peripheral vestibular system due to inner ear barotrauma in independent scuba divers exposed to a hyperbaric environment. Material and Methods: After obtaining ethical approval and informed consent forms, the study was conducted on 45 healthy and voluntary individuals at Trakya University Health Application and Research Center. Otological and audiological examinations were performed on two groups: control group (n=24) and SCUBA group (n=21). Subsequently, cervical vestibular evoked myogenic potentials (cVEMP) assessments were conducted to evaluate peripheral vestibular system functions. The SCUBA group consisted of individuals who had completed a minimum of 75 dives and held a CMAS 2 certification. Otological examinations included otomicroscopic examination, followed by audiological and vestibular assessments. Audiological evaluations included impedance measurements and pure-tone audiometry thresholds (0.25-20 kHz), while vestibular evaluations focused on statistical analysis of P1N1 latency and amplitudes in cVEMP testing. Results: Audiological evaluation revealed statistically significant differences in pure-tone audiometry thresholds at low and high frequencies (p=0.001) in the SCUBA group compared to the control group within the normal hearing range (0-26 dB HL). In our vestibular evaluation, while no statistically significant differences were observed in P1-N1 latencies in cVEMP testing between the SCUBA and control groups (p>0.05), there was a significant increase in amplitudes observed, particularly showing statistical significance (P=0.00038). Conclusion: According to the findings of our study, the increase in P1-N1 amplitudes in cVEMP responses of SCUBA divers exposed to a hyperbaric environment may affect saccular functions due to otolithic structure involvement, and consequently, it may alter pure-tone audiometry thresholds within the normal hearing range due to inner ear barotrauma. KeyWords: Diving, Vestibular Evoked Myogenic Potentials, Barotrauma, Ear Financial Support: This study was supported by Trakya University Scientific Research Projects Unit. Project No: 2023/96