Total uyku kaybında santral işitme sisteminin değerlendirilmesi
Evaluation of central hearing system in the total sleep loss
- Tez No: 879413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Total uykusuzluk, santral işitsel sistem, seçici dikkat, işitsel ayırt etme, dikotik dinleme, Total insomnia, central auditory system, selective attention, auditory discrimination
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Total uyku kaybında bireylerin santral işitme sistemini dikotik dinleme test bataryası ile değerlendirerek, uykusuzluğun dikotik dinleme ile seçici dikkate olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda normal işitmeye sahip ve herhangi bir nörolojik problemi olmayan 18-45 yaş aralığında 20 gönüllü birey çalışma kapsamına alınmıştır. Gönüllü bireylere total uykusuzluk öncesinde (rutin uyku sonrası) ve total uykusuzluk sonrasında (24 saatlik uyanıklık) olmak üzere; saf ses odyometri, akustik immitansmetri, işitsel beyinsapı yanıtları (ABR) ve dikotik dinleme testleri uygulandı. Bulgular: Total uykusuzluk öncesi ve sonrasında yapılan dikotik dinleme testinde, sağ kulak dikotik dinleme skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir düşme gözlenmiştir (p=0,043). Sol kulağa ait dikotik dinleme skorlarında düşme gözlenmiştir ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). İmmitansmetrik değerlendirme sonuçlarında yapılan istatistiksel değerlendirmelere göre total uykusuzluk sonrasındaki akustik refleks eşikleri ile rutin uyku sonrası akustik refleks eşikleri arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Klinik ABR testinde total uykusuzluk öncesi ve sonrası latans ve amplitüd sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Total uykusuzluğun, kişilerin normal dinlenim hallerine göre santral işitsel sistem üzerinde işitsel ayırt etmeyi etkilediği ve buna bağlı olarak total uykusuzluk sonrası kişilerin duyduklarını ayırt etme becerisinde azalma olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: It was aimed to investigate the effect of sleep deprivation on selective attention with dichotic listening by evaluating the central auditory system of individuals with total sleep loss using a dichotic listening test battery. In line with this aim, our study aimed to evaluate the effect of total sleep deprivation on the central auditory system. Material and Methods: In our study, 20 volunteers aged 18-45 years with normal hearing and without any neurologic problems were included in the study. Pure tone audiometry, acoustic immitancemetry, auditory brainstem responses (ABR) and dichotic listening tests were performed before total sleep deprivation (after routine sleep) and after total sleep deprivation (24 hours of wakefulness). Results: In the dichotic listening test performed before and after total sleep deprivation, a statistically significant decrease was observed in right ear dichotic listening scores (p=0.043). A decrease was observed in the dichotic listening scores of the left ear, but no statistically significant difference was observed (p>0.05). According to the statistical evaluation of the results of the immitansmetric evaluation, no significant difference was observed between the acoustic reflex thresholds after total sleep deprivation and acoustic reflex thresholds after routine sleep (p>0.05). In the clinical ABR test, no statistically significant difference was found in the latency and amplitude results before and after total sleep deprivation (p>0.05). Conclusion: It has been observed that total sleep deprivation affects auditory discrimination on the central auditory system compared to normal resting states of individuals and accordingly, there is a decrease in the ability of individuals to discriminate what they hear after total sleep deprivation.