Çukurova bölgesinde önemli tarla ürünlerinde gübre kullanımının ekonomik analizi
An Economic analysis of fertilizer use on major field crops in Çukurova region
  1. Tez No: 87953
  2. Yazar: SELAHATTİN ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Marginal Analysis, Production Function, Partial Budgeting, Economic Analysis, Field Crops
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE ÖNEMLİ TARLA ÜRÜNLERİNDE GÜBRE KULLANIMININ EKONOMİK ANALİZİ SELAHATTİN ÇINAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR Yıl : 1999, Sayfa : 42 Jüri : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR : Doç.Dr. Hayriye İBRİKÇİ : Doç.Dr. Aykut GÜL Bu araştırmada, Çukurova Bölgesinde önemli ölçüde üretimi yapılan buğday, mısır ve pamukta; azotlu gübre kullanımının ekonomik analizi yapılmış, bölge üreticisinin kullandığı ve araştırma kuruluşlarının önerdiği azotlu gübre dozları karşılaştırılarak ekonomik kaybın hangi boyutlarda olduğu belirlenmiş, azotlu gübre ile ürün fiyatlarındaki değişikliğin girdi talebine etkisi incelenmiştir. Ayrıca her bir ürün için azotlu gübre kullanımı ile üretim fonksiyonu belirlenmiştir. Araştırmada ' marjinal analiz tekniği kullanılarak ekonomik analizler yapılmıştır. Kısmi bütçe yöntemi ile üretim fonksiyonu kullanılmadan ve üretim fonksiyonu kullanılarak marjinal analiz olmak üzere üç farklı analiz yapılmıştır. Yapılan analizlere göre, ekonomik optimum azot dozu hesaplama şekillerine göre sırasıyla; buğdayda 12, 12 ve 12,5 kg/da, pamukta 24, 24 ve 21,2 kg/da olarak, mısır üretiminde ise 24, 24 ve 28 kg/da olarak bulunmuştur. Yoğun azotlu gübre kullanımından dolayı üründen ürüne değişmekle birlikte büyük miktarda kaynak kaybının olduğu belirlenmiştir. Değişken girdi fiyatının ürün fiyatına oranı arttıkça değişken girdi talebininde azaldığı tesbit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Marjinal Analiz, Üretim Fonksiyonu, Kısmi Bütçe, Ekonomik Analiz, Tarla Ürünü IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc AN ECONOMIC ANALYSIS OF FERTILIZER USE ON MAJOR FIELD CROPS IN ÇUKUROVA REGION SELAHATTİN ÇINAR DEPARTMENT OF AGRICULTURE ECONOMY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY. OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Şinasi AKDEMİR Year : 1999, Pages : 42 Jury : Prof. Şinasi AKDEMİR : Assoc. Prof. Hayriye İBRÎKÇİ : Assoc. Prof. Aykut GÜL In this. research economic analysis of N fertilizer use for wheat, maize and cotton produced widely in Çukurova Region was made. As a result of comparing the levels of nitrogen fertilizers used by the region farmers and the levels advised by the research institutes, the amount of economic loss was determined. And the effect of the changes of nitrogen fertilizers and crop prices on the input demands were determined. At the time nitrogen fertilizer use and production function were emphasized for each crop. In this research economic analysis were carried out by the using the marginal analysis technique. Three different economic analysis methods, partial budget method, marginal analysis without using production function and the marginal analysis using production function were used. As a result of the analysis carried out and according to the three calculations methods used the economic optimum of N doses were found for wheat 120, 120, 125 kg per hectare, for cotton 240, 240, 212 kg per hectare and for maize 240, 240, 280 kg per hectare respectively. Due to the high doses of N fertilizers used, it was determined that there were important source losses changed crop the crop. It is indicated that increasing the rate of variable input price to crop price decreased the variable input determined.