Soğuk Savaş sonrası dönemde ABD, NATO ve AB'nin Karadeniz politikasının Rusya-Ukrayna ilişkilerine etkisi
The effect of USA, NATO and EU Black Sea policies on Russia-Ukraine relations in the Post-Cold War period
  1. Tez No: 879571
  2. Yazar: FİGEN BÜYÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, Rusya Federasyonu, Soğuk Savaş Sonrası Dönem, Karadeniz, Ukrayna, USA, Russian Federation, post-Cold War period, Black Sea, Ukraine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Hukuku ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ABD ve SSCB liderliğinde yaklaşık yarım asır devam eden Soğuk Savaş döneminin, Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı'nın dağılması ile sona ermesinin ardından uluslararası sistem yeni bir sürece girmiştir. Devletler ve uluslararası örgütler de kurulan bu yeni düzende stratejilerini yeniden belirlemiş, bu dönemde yaşanan değişimden etkilenen bölgelerden biri de Karadeniz Bölgesi olmuştur. Soğuk Savaş sonrası dönemde; ABD'nin ilgi alanına giren Karadeniz, NATO ve AB'nin de genişleme politikalarının yönünü belirlemiştir. Sovyetler Birliği'nin mirasçısı konumundaki Rusya ise; Birlik'in eski coğrafyasında etki alanını korumak maksadıyla“yakın çevre”politikasını oluşturmuş ve Karadeniz'de yer alan ülkeleri de kapsayan bölgeyi çıkar alanı olarak ilan etmiştir. Bu bağlamda; Soğuk Savaş döneminde görece sakin bir ortamın hâkim olduğu Karadeniz, bu dönemin sona ermesinin ardından Rusya ile Batı arasında yeni bir mücadele alanı haline gelmiştir. Rusya'nın güvenliği açısından önem atfettiği Karadeniz'de yer alan Ukrayna'nın Batı yanlısı politikaları da bu mücadelenin seyrini etkilemiş ve bu ülkenin Rusya ile savaşa varan gerilimler yaşamasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
After the Cold War period, which continued for nearly half a century under the leadership of the USA and the USSR, ended with the dissolution of the Soviet Union and the Warsaw Pact, the international system entered a new process. States and international organizations also redefined their strategies in this new order, and one of the regions affected by the change in this period was the Black Sea Region. The Black Sea, which came into the area of interest of the USA in the post-Cold War period, determined the direction of the expansion policies of NATO and the EU. Russia, the heir of the Soviet Union, created the“near environment”policy in order to protect its sphere of influence in the former geography of the Union and declared the region, including the countries in the Black Sea, as an area of interest. In this context; The Black Sea, where a relatively calm environment prevailed during the Cold War, became a new arena of struggle between Russia and the West after the end of this period. The pro-Western policies of Ukraine, which is located in the Black Sea region to which Russia attaches importance for its security, also affected the course of this struggle and caused this country to experience tensions with Russia, even leading to war.