Lise 12.sınıf öğrencilerinin sınav kaygısı, bilişsel çarpıtmalar ve psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between test anxiety, cognitive distortions and psychological resilience of 12th grade high school students
- Tez No: 879660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ FUAT YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sınav kaygısı, bilişsel çarpıtmalar, psikolojik sağlamlık, Exam anxiety, cognitive distortions, psychological resilience
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmada lise 12. sınıf öğrencilerinin sınav kaygısı, bilişsel çarpıtmaları ve psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel bir araştırma olan bu çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Muş ilinin Malazgirt ilçesinde lise 12.sınıfta okumakta olan 289'u (%71,1) kız, 117'si (28,9) erkek toplam 406 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan verileri toplamak amacıyla Çok Boyutlu Sınav Kaygısı Ölçeği, Akademik Başarıya İlişkin Bilişsel Çarpıtma Ölçeği, Ergen Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizi için SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı, yordayıcı ilişkileri belirlemek için Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi ve öğrencilerin sınav kaygılarının sosyodemografik bilgiler açısından incelemek için Bağımsız Örneklem t Testi ve Tek Yönlü Anova Testi kullanılmıştır. Gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunduğunda bu farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu ortaya koymak amacıyla Tukey Testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre lise 12. sınıf öğrencilerinin sınav kaygısı düzeyleri cinsiyete göre anlamlı farklılaşma göstermektedir. Kadın öğrencilerin sınav kaygısı erkek öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin sınav kaygısı düzeyleri yaşa, okul türüne ve okudukları alana göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Öğrencilerin sınav kaygısı ve alt boyutlarından olan fizyolojik göstergeler ve gerginlik ile ders dışı faaliyetlerinden kitap okuma ile arasında anlamlı düzeyde farklılaşma görülmüştür. Sınav kaygısı alt boyutlarından olan bilişsel müdahale ile ders dışı faaliyetlerinden sinema -tiyatro arasında anlamlı düzeyde farklılaşma görülmüştür. Sınav kaygısı ile ders dışı faaliyetlerden spor ve resim-müzik ile ilgilenme durumu arasında anlamlı düzeyde farklılaşma görülmemiştir. Lise 12. sınıf öğrencilerinin sınav kaygısı, okul başarılarını tanımlama, anne baba tutumu, dershane ya da özel ders alıp almama, internette geçirilen süre değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşma görülmemiştir. Lise 12. sınıf öğrencilerinin sınav kaygısı ile bilişsel çarpıtmalar arasında orta düzeyde anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. Sınav kaygısı ile bilişsel çarpıtmalar alt boyutları olan; felaketleştirme arasında orta, benlik değeri, dışa atıf ve mükemmeliyetçilik arasında zayıf düzeyde pozitif yönde korelasyon saptanmıştır. Bilişsel çarpıtmalar ile sınav kaygısı alt boyutlarından endişe ve fizyolojik göstergeler arasında orta düzeyde; bilişsel müdahale ve gerginlik arasında zayıf düzeyde pozitif yönde korelasyon vardır. Sınav kaygısı ile psikolojik dayanıklılık arasında korelasyon saptanmamıştır. Sınav kaygısının psikolojik sağlamlığın alt boyutları olan uyum ve mücadele azmi alt boyutları arasında zayıf düzeyde pozitif yönde korelasyon olup empati alt boyutu ile arasında zayıf düzeyde negatif yönde bir korelasyon vardır. Psikolojik dayanıklılık ile sınav kaygısının bilişsel müdahale alt boyutu arasında zayıf düzeyde pozitif yönde bir korelasyon vardır. Akademik başarıya yönelik bilişsel çarpıtmalar ve psikolojik dayanıklılığın öğrencilerin sınav kaygısı düzeylerine ilişkin varyansın %7,2' sini açıkladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between test anxiety, cognitive distortions, and psychological resilience of 12th grade high school students. In this study, which is quantitative research, the relational screening model was used. The study group of the research consisted of a total of 406 students, 289 (%71,1) of whom were female and 117 (%28,9) of whom were male, studying in the 12th grade of high school in the Malazgirt district of MuĢ province. Multidimensional Test Anxiety Scale, Cognitive Distortion Scale for Academic Success, Adolescent Psychological Resilience Scale and Personal Information Form were used to collect the data used in the research. SPSS 24.0 package program was used to analyze the data collected in the study. Pearson Product Moment Correlation Coefficient was used to determine the relationship between variables, Multiple Linear Regression Analysis was used to determine predictive relationships, and Independent Sample t Test and One-Way ANOVA Test were used to examine students' exam anxiety in terms of sociodemographic information. When there was a significant difference between the groups, the Tukey Test was used to reveal which groups this difference was between. According to the results of the research, test anxiety levels of 12th grade high school students show significant differences according to gender. Exam anxiety of female students was found to be higher than male students. There was no significant difference in students' test anxiety levels according to age, school type and field of study. A significant difference was observed between the students' test anxiety and its sub-dimensions, physiological indicators and tension, and their extracurricular activities, reading books. A significant difference was observed between cognitive intervention, which is one of the sub-dimensions of test anxiety, and cinema and theater, which are extracurricular activities. There was no significant difference between test anxiety and extracurricular activities such as sports, painting and music. There was no significant difference in the variables of 12th grade high school students' test anxiety, defining their school success, parental attitude, whether they took private education course or private lessons, and time spent on the internet. A moderately significant correlation was found between test anxiety and cognitive distortions of 12th grade high school students. Test anxiety and cognitive distortions have sub-dimensions; A moderate positive correlation was found between catastrophizing and a weak positive correlation between self-esteem, extraversion and perfectionism. There is a moderate level between cognitive distortions and anxiety and physiological indicators, which are sub-dimensions of test anxiety; There is a weak positive correlation between cognitive interference and tension. No correlation was found between test anxiety and psychological resilience. There is a weak positive correlation between test anxiety and the sub-dimensions of psychological resilience, adaptation and struggle determination, and a weak negative correlation with the empathy sub-dimension. There is a weak positive correlation between psychological resilience and the cognitive interference sub-dimension of test anxiety. It was determined that cognitive distortions and psychological resilience towards academic success explained 7.2% of the variance in students' test anxiety levels.