Organizasyonların gelişiminde ve sürdürülebilir proje ekip yönetiminde enneagramın uygulanması
Application of enneagram in organizational development and sustainable project team management
- Tez No: 879725
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER GİRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proje Yönetimi, Proje Ekip Yönetimi, Proje Yönetimi Yeterlilikleri, Enneagram, Enneagram Kişilik Tipleri, Project Management, Project Team Management, Project Management Competencies, Enneagram, Enneagram Personality Types
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İnşaat sektöründe proje yönetimi, inşaat projelerinin temel bölümlerinden biri olup, çok önemli ve etkin bir rol üstlenmiş durumdadır. Taahhüt edilen zamanda ve şartlarda projeyi teslim etmek için proje yönetimi ekip üyeleri hem ihtiyaç duyulan proje yönetimi yeterliliklerini hem de proje döngüsü boyunca proje yönetimini sağlamak zorundadır. Bu da ancak proje yönetimi ekibindeki üyelerin yönetimine bağlıdır. Bu çalışmanın amacı, bir insanın kişilik özelliklerinin nasıl daha etkin ve projede verimli sonuç alacak şekilde kullanabilme imkânı sunan Enneagram Modelinin seçilmesi sonucu inşaat proje yönetimi ekipleri kapsamında çalışan profesyonel İnşaat Mühendislerinin kişilik tiplerini belirlemek ve sonuçlarının proje ekibine; proje yönetimine ve dolayısıyla inşaat sektörüne nasıl katkı sağlayabileceğini belirlemekti. Bu amaçla çalışmada proje, proje yöneticisi, proje ekip yönetimi, proje yönetimi, proje yönetimi yeterlilikleri, Enneagram modeli gibi kavramlara yer verilmiştir. Tez çalışması kapsamında, Antalya İnşaat Mühendisleri Odası üyeleri olan 104 inşaat mühendisine Enneagram kişilik tiplerini belirlemek için bir anket çalışması yapılmıştır. Veriler Antalya İMO'nun izni ve gözetimi altında e-posta yoluyla toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, sosyodemografik bilgileri içeren kişisel veri toplama formu ve Enneagram kişilik tiplerini tespit etmek amacıyla için Subaş ve Çetin tarafından geliştirilmiş̧; güvenilirliği ve geçerliliği kanıtlanmış, 4‟lü likert tipi yapıya sahip 27 sorudan oluşan 'Enneagram Kişilik Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde; SPSS programı bünyesinde tanımlayıcı istatistikler ile bağımsız örneklem t-testi, ANOVA testi, post-hoc testlerinden; ölçeklerin toplanan örneklem tutarlılığının test edilmesinde Cronbach's alpha güvenirlik kat sayısından yararlanılmıştır. Antalya İnşaat Mühendisleri Odası çalışmaya katılan 104 inşaat mühendisinin 53'ü (%51) kadın, 51'i (%49) erkekten oluşmaktadır. Bu çalışmada Enneagram Kişilik tipi belirleme ve verileri analiz etme sonucunda inşaat mühendislerinin kişilik tiplerinin çoğunluğu sırayla Enneagram kişilik tipi Yardımcı İkiler, Sorgulayan Altılar ve Mükemmeliyetçi Birler olmuştur. Geri kalan Başaran Üçler, Özgün Dörtler, Gözlemci Beşler, Maceracı Yediler, Reis Sekizler ve Arabulucu Dokuzlar birbirine çok yakın oranda bulunmuştur. Yardımcı, Sorgulayan ve Mükemmeliyetçi kişilik tiplerinin yüksek oranda olması, inşaat sektöründe bazı çalışmalarla literatürle uyum gösterdiği gözlemlense de örneklem sayısı artırılarak yapılan çalışmaların metot ve bakış açısı yaklaşımı değiştiğinde farklı Enneagram kişilik tipleri ön plana çıkabilir.
Özet (Çeviri)
Project management is one of the core parts of construction projects and plays a very important and effective role in the construction industry. Project management team members must provide both the required project management competencies and project management throughout the project cycle in order to deliver the project at the promised time and conditions. This only depends on the management of the members of the project management team. The aim of this study is to determine the personality types of professional Civil Engineers working within the scope of construction project management teams as a result of choosing the Enneagram Model, which provides the opportunity to use a person's personality characteristics more effectively and to get productive results in the project, and to convey the results to the project team; The aim was to determine how it could contribute to project management and therefore to the construction industry. For this purpose, concepts such as project, project manager, project team management, project management, project management competencies, Enneagram model are included in the study. A survey was conducted to 104 civil engineers, members of the Antalya Chamber of Civil Engineers, to determine their Enneagram personality types Within the scope of the thesis study. The data was collected via e-mail under the permission and supervision of Antalya IMO. As a data collection tool, a personal data collection form containing sociodemographic information and Enneagram was developed by Subaş and Çetin to determine personality types; The 'Enneagram Personality Scale', which consists of 27 questions with a 4-point Likert type structure and whose reliability and validity have been proven, was used. In statistical analysis of data; Descriptive statistics and independent sample t-test, ANOVA test, post-hoc tests within the SPSS program; Cronbach's alpha reliability coefficient was used to test the consistency of the scales in the collected sample. Of the 104 civil engineers participating in the Antalya Chamber of Civil Engineers study, 53 (51%) are women and 51 (49%) are men. In this study, as a result of determining the Enneagram Personality type and analyzing the data, the majority of the personality types of civil engineers were Enneagram personality types respectively Helping Twos, Questioning Sixes and Perfectionist Ones. The remaining Achiever Threes, Authentic Fours, Observer Fives, Adventurous Sevens, Chief Eights and Mediator Nines were found in very similar proportions. In the construction industry, Although the high rate of Helping, Questioning and Perfectionist personality types is observed to be compatible with the literature in some studies. Different Enneagram personality types may come to the fore when the method and perspective of the studies are changed by increasing the number of samples. May 2024, 100. pages.