Bazı nişasta kaynağı yemlere saccharomyces cerevisea ilavesinin enterik metan oluşumuna etkisinin in vitro gaz üretim tekniği ile araştırılması
Investigation of the effect of addition of saccharomyces cerevisea to some starch source feeds on enteric methane production by in vitro gas production technique
- Tez No: 879755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAZZEZ CÖMERT ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gaz Üretim Tekniği, Saccharomyces cerevisiae, süt ineği, metan, Gas Production Technique, Saccharomyces cerevisiae, dairy cow, methane
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yemler ve Hayvan Besleme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, süt sığırlarının beslenmesinde yaygın olarak kullanılan nişasta kaynağı dane mısır, yüksek nemli mısır, mısır silajı yemlerinin enterik metan emisyonlarının tespit edilmesi ve bu yemlere Saccharomyces cerevisiae probiyotiği (2x1010 CFU/g maya) ilavesinin (1 g/kg KM) enterik metan emisyonuna etkisinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği ile araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma da ilk olarak Weende Analiz Metodu ile yemlerin ham besin madde içerikleri belirlenmiştir. Sonrasında in vitro Gaz Üretim Tekniğinden yararlanılarak 3,6,9,12,24,48 ve 72 saatlik inkübasyon periyodu sonucu toplam gaz üretim (GÜ) miktarları ve enterik metan gazı üretim miktarları ölçülmüştür. Sonrasında 24 saatlik gaz üretim ve ham besin madde miktarlarından yararlanılarak OMSD (Organik Madde Sindirim Derecesi), ME (Metabolik Enerji) ve NEL (Net Enerji Laktasyon) değerleri hesaplanmıştır. Çalışmada kullanılan araştırma materyali yem numunelerinin 72 saat inkübasyon periyodu sonunda GÜ miktarları, metan gazı üretim miktarları, organik madde sindirim derecesi (OMSD) değerleri, metabolik enerji (ME) değerleri ve net enerji laktasyon (NEL) değerleri sırası ile, dane mısır için 68.17 ml/200 mg KM – 2.38 ml/200 mg KM - %72.33 – 11.44 MJ/kg KM – 7.13 MJ/kg KM, dane mısır + Saccharomyces cerevisiae için 69.72 ml/200 mg KM – 2.22 ml/200 mg KM - %73.79 – 11.70 MJ/kg KM – 7.32 MJ/kg KM, yüksek nemli mısır için 70.92 ml/200 mg KM – 2.20 ml/200 mg KM - %74.15 – 11.76 MJ/kg KM – 7.37 Mj/kg KM, yüksek nemli mısır + Saccharomyces cerevisiae için 81.02 ml/200 mg KM – 2.12 ml/200 mg KM - %80.15 – 12.82 MJ/kg KM – 8.15 MJ/kg KM, mısır silajı için 64.88 ml/200 mg KM – 2.49 ml/200 mg KM - %73.17 – 10.46 MJ/kg KM – 6.35 MJ/kg KM, mısır silajı + Saccharomyces cerevisiae için 69.47 ml/200 mg KM – 2.36 ml/200 mg KM - %76.53 – 10.97 MJ/kg KM – 6.71 MJ/kg KM olarak bulunmuştur. Sonuç olarak denemede kullanılan nişasta kaynağı yem materyallerine Saccharomyces cerevisiae ilavesi ile in vitro 24 saatlik gaz oluşumları arası farklar önemli ve en yüksek nemli mısır+ Saccharomyces cerevisiae'da en düşük mısır silajında bulunmuştur. Yemlerin Saccharomyces cerevisiae ilavesi ile 24 saatlik metan gazı oluşumları arasındaki farklarda önemli ve en yüksek mısır sılajında, en düşük yüksek nemli mısır+ Saccharomyces cerevisiae'da bulunmuştur. Aynı yem gruplarında Saccharomyces cerevisiae ilavesinin 24 saatlik gaz oluşumu yüksek nemli mısır ve mısır sılajı için önemli derecede artırırken, 24 saatlik metan gazı emisyonunu ise mısır ve mısır sılajında azaltmıştır (p< 0.05), OMSD ve enerji değerleri arasındaki farklar Saccharomyces cerevisiae ilavesi ile yüksek nemli mısır ve mısır silajında önemli çıkarken (p< 0.05), dane mısır için hesaplanan değerler istatistiki açıdan önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Yemlerin 24 saatlik gaz üretim miktarları metan oluşumu ile oranlandığında ise, 24 saatlik metan gazı oluşumlarına benzer şekilde en yüksek mısır sılajında, en düşük yüksek nemli mısır+ Saccharomyces cerevisiae'da bulunmuştur. Nişasta kaynağı yemlere Saccharomyces cerevisiae probiyotiği ilavesinin metan oluşumu açısından mısır sılajı ve mısırda azalttığı, organik madde sindirim derecesi ve enerji değeri açısından ise yüksek nemli mısır ve mısır silajında iyileştiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the methane emissions of grain corn, high moisture corn and corn silage feeds, which are widely used in the nutrition of dairy cattle, and to determine the effect of the addition of Saccharomyces Cerevisiae probiotics to these feeds (1 g per 1 kg of feed sample in dry matter) on methane emissions. It was made for the purpose of researching the Production Technique. In the research, firstly, the raw nutritional contents of the feeds were determined using the Weende Analysis Method. Afterwards, total gas production (GPP) amounts and enteric methane gas production amounts were measured as a result of the 3, 6, 9, 12, 24, 48 and 72 hour incubation periods using the in vitro Gas Production Technique. Afterwards, OMSD (Organic Matter Digestion Degree), ME (Metabolic Energy) and NEL (Net Energy Lactation) values were calculated using 24-hour gas production and raw food material amounts. At the end of the 72-hour incubation period of the research material feed samples used in the study, the GU amounts, methane gas production amounts, organic matter digestibility (OMSD) values, metabolic energy (ME) values and net energy lactation (NEL) values were 68.17 ml for grain corn, respectively. /200 mg DM – 2.38 ml/200 mg DM – 72.33% – 11.44 MJ/kg DM – 7.13 MJ/kg DM for grain corn + Saccharomyces cerevisiae 69.72 ml/200 mg DM – 2.22 ml/200 mg DM – 73.79% – 11.70 MJ/kg DM – 7.32 MJ/kg DM for high moisture maize 70.92 ml/200 mg DM – 2.20 ml/200 mg DM – 74.15% – 11.76 MJ/kg DM – 7.37 Mj/kg DM for high moisture maize + Saccharomyces cerevisiae 81.02 ml/200 mg DM – 2.12 ml/200 mg DM – 80.15% – 12.82 MJ/kg DM – 8.15 MJ/kg DM, for corn silage 64.88 ml/200 mg DM – 2.49 ml/200 mg DM – 73.17% – 10.46 MJ/kg DM – 6.35 MJ/kg DM, for corn silage + Saccharomyces cerevisiae it was found as 69.47 ml/200 mg DM – 2.36 ml/200 mg DM – 76.53% – 10.97 MJ/kg DM – 6.71 MJ/kg DM. As a result, the differences between the addition of Saccharomyces cerevisiae to the starch source feed materials used in the experiment and the in vitro 24-hour gas formation were significant and the highest moisture was found in corn + Saccharomyces cerevisiae and the lowest in corn silage. The differences between the addition of Saccharomyces cerevisiae to feed and 24-hour methane gas formation were found to be significant and highest in corn silage, while the lowest was found in high moisture corn + Saccharomyces cerevisiae. In the same feed groups, while Saccharomyces cerevisiae addition significantly increased 24-hour gas formation for high moisture corn and corn silage, it reduced 24-hour methane gas emission in corn and corn silage (p< 0.05). While it was significant for corn silage (p< 0.05), the values calculated for grain corn were found to be statistically insignificant (p>0.05). When the 24-hour gas production amounts of feeds were compared with methane formation, the highest 24-hour methane gas production was found in corn silage, and the lowest was found in high moisture corn + Saccharomyces cerevisiae. It can be said that the addition of Saccharomyces cerevisiae to starch source feeds reduces methane formation in corn silage and corn, and improves it in terms of organic matter digestion degree and energy value in high moisture corn and corn silage.