Doğu Akdeniz bölgesi bitkileri
Plants of east mediterraneaen region in Turkey
  1. Tez No: 87987
  2. Yazar: DENİZ KARAÖMERLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATABAY DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Flora, Takson, Fitocoğrafya, Endemizim, East Mediterranean, Flora, Taxa, Phytogeography, Endemism n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZÎ DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ BİTKİLERİ DENİZ KARAÖMERLİOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman:Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Yıl: 1999, Sayfa:203 Jüri:Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Doç. Dr. K. Tuluhan YILMAZ Yrd. Doç. Dr. Necattin TÜRKMEN Bu çalışma; Doğu Akdeniz Bölgesi'nin sahip olduğu bitki türlerini ve bunların botaniksel özelliklerini ortaya koymak amacı ile yürütülmüştür. Doğu Akdeniz Bölgesine ait bitkiler ve bu bitkilere ait bilgiler (sistematik bilgiler, ömürleri, yapılan, hayat formları, kromozom sayılan, ilk ve son çiçeklenme zamanı, spor olgunlaşma zamam, Türkiye'de Grid sisteme göre bulunduğu kareler, Doğu Akdeniz Bölgesinde bulunduğu yerler, Türkiye'deki genel dağılımı, Dünyadaki genel dağılımı, habitat özellikleri, Türkiye'de bulunduklan minimum ve maksimum yükseklikleri, tip örnekleri, tanımlandığı yerler, endemizim durumu, fitocoğrafik bölgeler, Türkiye'deki tehlike sınıflan, Türkçe adlan, zehirli olanlar, tıbbi özelliğe sahip olanlar, sanayide kullanılanlar, gıda olarak değerlendirilenler, süs bitkisi olarak değerlendirilenler, kültürü yapılanlar) bir araya getirilmiş ve bu bilgilerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Buna göre; Doğu Akdeniz Bölgesi florasının; 145 familya'ya ait 927 cins ve bu cinslere ait toplam 4106 tür ve tür altı düzeyde taksondan oluştuğu saptanmıştır. Bölge florasının en hakim familyalar olan Legüminosae 472 takson ve Composüae 463 takson içermektedir. En çok tür içeren ilk iki cinsten Astragalus 117 takson ve Verbascum 80 taksona sahiptir. Endemik takson sayısı ise 996 olup endemizm oram %24,4'dür. Bunlardan 933'ü Red Data Book'a göre beş farklı tehlike sınıfı içerisinde yer alır. Araştırma alanında saptanan 4106 bitkiden; 1291'i Akdeniz, 1017'si İran-Turan, 358'i Avrupa-Sibirya elementi ve 107'si kozmopolit taksonlardır. Araştırma alanında bulunan taksonlardan 828 takson tıbbi amaçlı olarak kullamlmaktadır. Saptanan taksonlardan 465 takson zehirli sınıfına girmektedir. 4106 taksondan 238'i gıda, 23'ü süs bitkisi, 78'inin kültürü yapılmakta ve 114'ü sanayi alanlarında kullamlmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PLANTS OF EAST MEDITERRANEAN REGION IN TURKEY DENİZ KARAÖMERLİO?LU DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Year: 1999, Pages: 203 Jury: Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ : Doç. Dr. K. Tuluhan YILMAZ : Yrd. Doç. Dr. Necattin TÜRKMEN This research has been conducted to put forward botanical properties of plant species in East Mediterranean of Turkey. Plants in East Mediterranean of Turkey and knowledge belong to them which are take places in different publication has been brought as standard data (such as systematic knowledge, life duration, life forms, chromosome number, flowering time, spores ripe, their squares, according to Grid system, location in East Mediterranean of Turkey, general distribution in Turkey and world, properties of habitat, distribution according to max. and min. altitudes, type specimens, description sites, endemizm, phytogeographycal regions, classification of endemic and non-endemic plant species under endangered in Turkey, Turkish names of plants, poisons plants, medicinal plants, industrial plants, usage as food, agricultural and ornamental plants). As result; total flora of East Mediterranean of Turkey were determinated as 4106 taxa which belongs to 927 genera and 145 families. Leguminosae (472 taxa) and Compositae (463 taxa) are the most dominant families in the total flora of research area. Astragalus (117 taxa) and Verbascum (80 taxa) are the first to genera according to taxa number. The number of endemic taxa are 996. Nearly total of endemic (993 taxa), take places in different endangered level according to Red Data Book. In regards phytogeographical region Mediterranean element with 1291 taxa comes in the first order. Irano-Turanien phytogeographical elements with 1017 taxa and Euro-Siberian element 358 taxa are fallows. The number of cosmopolite plant are 107. In the total, nearly 828 taxa have been usage as medical plants, but 465 taxa are classified as poisonous plant. Some plants in total flora have been use for food (238 taxa), ornamental (23 taxa), agricultural activities (78 taxa) and industrial proposes.