Çörekotu (nigella damascena L.)'nda farklı ekim zamanlarının tohum verimi ve kaliteye etkisi üzerinde bir araştırma
A Research on effect of different sowing dates on seed yield and quality of black cumin (nigella damascana L.)
  1. Tez No: 87986
  2. Yazar: ADİL KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nigella damascena L, Ekim Tarihi, Kalite, Tohum Verimi ?*&&*, iÇE:, Nigella damascena, Black Cumin, Sowing Date, Seed Yield, Quality, W-*vf ?5tf {?“.?., . y ? Si***V I.'.a, *-. -*$#:», < :.:, V-''”-*'s'v'* II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZÎ ÇÖREKOTU (Nigella damascena L.)'NDA FARKLI EKÎM ZAMANLARININ TOHUM VERİMİ VE KALİTEYE ETKİSİ ÜZERİNDE BÎR ARAŞTIRMA ADIL KARAMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLÎM DALI Danışman: PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN Yıl: 1999, Sayfa: 48 Jüri: Prof.Dr. Menşure ÖZGÜVEN Prof.Dr. Cengiz DARICI Doç.Dr. Saliha KIRICI Bu çalışma Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Araştırma ve Uygulama Alanında Ekim 1997 - Haziran 1998 yetişme sezonunda yürütülmüştür. Çukurova koşullarında Çörekotu (Nigella damascena L.)'nda farklı ekim zamanlarının (01 Ekim, 15 Ekim, 01 Kasım, 15 Kasım, 01 Aralık, 15 Aralık 1997) bitki boyu, dal sayısı, kapsül sayısı, kapsüldeki tohum sayısı, bin dane ağırlığı, tohum verimi, eterik yağ oram, eterik yağ verimi, sabit yağ oram, azot oranı, protein oranı, kuru madde ve nem oranı gibi özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, en yüksek tohum verimi 144.90 kg/da ile 01 Aralık 1997 tarihindeki ekimde, en yüksek uçucu yağ oranı % 0.80 ile 01 Kasım 1997 tarihindeki ekimde, en yüksek sabit yağ oranı % 46.40 ile 01 Ekim 1997 tarihinde yapılan ekimde saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS A RESEARCH ON EFFECT OF DIFFERENT SOWING DATES ON SEED YIELD AND QUALITY OF BLACK CUMIN {Nigella damascena L.) ADÎL KARAMAN DEPERTMANT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN Year: 1999, Pages: 48 Jury: Prof.Dr. Menşure ÖZGÜVEN Prof.Dr. Cengiz DARICI Doç.Dr. Saliha KIRICI This study was conducted on the research area of Field Crops Department, Çukurova University, Faculty of Agriculture in October- 1997 and June- 1998 growing season in order to determine the effect of different sowing dates (1st October, 15th October, 1st November, 15th November, 1st December and 15th December) on plant height, number of branches per plant, number of capsule per plant, number of seed per capsule, weight of a thousand seeds, seed yield, content of essential oil, yield of essential oil, oil percentage, rate of nitrogene and proteine, dry matter and moisture content of seed of black cumin. According to the results, the highest seed yield (144.0 kg/da) was obtained from sowing date of 1st December 1997, the highest essential oil content (0.8 %) was obtained from sowing date of 1 st Nowember 1997 and the highest oil percentage (46.40 %) was obtained from sowing date of 1 st October 1997.