65 yaş üstü travma hastalarının epidemiyolojik değerlendirilmesi
Epidemiological evaluation of trauma patients aged 65 and above
- Tez No: 879895
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRDAL YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik Travma, Acil Servis, Parker Mobilite Skoru, Geriatric Trauma, Emergency Department, Parker Mobility Score
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Çalışmamızda 65 yaş ve üzeri travma hastalarının acil servis taburculuk kararında etkili olabilecek faktörlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda acil servisimize 01.08.2023 – 31.12.2023 tarihleri arasında travma alanına başvuran 65 yaş ve üzeri hastaların sosyodemografik özellikleri, vital bulguları, geliş şekli ve süresi, tıbbi geçmişleri, travma mekanizmaları, PMS, GKS, mREMS, NEWS, MEWS ve acil servis sonlanımları incelendi. Bulgular: Çalışmamıza %58,1 (n=312)' si kadın olmak üzere toplam 537 hasta dâhil edilmiştir. Yaş ortalaması tüm hastalarda 76,8 ±8,2 yıl olarak hesaplanmıştır. Hastaların %54(n=290)'ü acil servisten taburcu edildiği gözlemlendi. Sonlanıma göre hastalar karşılaştırıldığında taburcu olanlar düşük yaş, mREMS, geliş süresi, MEWS ve NEWS; yüksek satürasyon, PMS, GKS, RTS değerlerine sahip olduğu, sıklıkla kendi imkanları ile başvurdukları, şehir merkezinde yaşadıkları ve yalnız yaşamadıkları gözlemlendi. ROC analizi sonucunda yüksek AUC, spesifite ve PPD kendi imkanı ile başvurması (0,745; %83,4; %82,3; sırasıyla), yüksek sensitivite ve NPD oksijen saturasyonun %92'nin üzerinde (%95,2; %80,3; sırasıyla) olması olduğu tespit edildi. Multivariate regresyon analizi sonucunda ise taburculuk üzerine etkili faktörler kendi imkânları ile başvuru (OR: 0,124; %95CI(0,080-0,193), p:%92, OR: 3,473; %95CI(1,587-7,603), p:0,002), acil servise geliş süresi (8, OR: 0,583 ; %95CI(0,347-0,979), p%92, başvuru süresi 8 öngörücü faktörler olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of our study is to identify the factors that could influence the emergency department discharge decisions for trauma patients aged 65 and over. Material and Method: In our study, the socio-demographic characteristics, vital signs, mode and duration of arrival, medical histories, trauma mechanisms, PMS, GCS, mREMS, NEWS, and MEWS, and emergency department outcomes of patients over the age of 65 who applied to our emergency department between 01.08.2023 and 31.12.2023 were examined. Results: A total of 537 patients were included in our study, 58.1% (n=312) of whom were female. The average age of all patients was calculated as 76.8 ± 8.2 years. 54% (n=290) of the patients were discharged from the emergency department. When patients were compared according to their outcomes, those discharged had lower age, mREMS, duration of arrival, MEWS, and NEWS; higher saturation, PMS, GCS, RTS values, and it was observed that they often applied on their own, lived in city centers, and did not live alone. The ROC analysis results showed high AUC, specificity, and PPV for applying on their own (0.745; 83.4%; 82.3%; respectively), high sensitivity, and NPV for oxygen saturation >92% (95.2%;0.3%; respectively). Multivariate regression analysis identified the factors effecting discharge as walk-in application. (OR: 0.124; 95%CI(0.080-0.193), p:92%, OR: 3.473; 95%CI(1.587-7.603), p:0.002), duration of arrival to emergency department (8, OR: 0.583; 95%CI(0.347-0.979), p92%, arrival time 8 emerge as predictive factors.