Acil Serviste 65 yaş ve üstü hastalarda konsültasyon sürecinin prospektif değerlendirilmesi
Prospective evaluation of the consultation process in patients aged 65 and above in Emergency Department
- Tez No: 927482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER ÖZÇETE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Konsültasyon Uygunluğu, Acil Tıp, Konsültasyon, Consultation Appropriateness, Emergency Medicine, Consultation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç Bu çalışmanın amacı: Acil servisten konsülte edilen 65 yaş ve üzeri hastaların epidemiyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve konsültasyonlarının özelliklerinin, nedenlerinin ve uygunluğunun araştırılması Gereç ve Yöntem Çalışma Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'nde Temmuz 2023- Ocak 2024 tarihleri arasında, tek merkezli ve prospektif olarak gerçekleştirildi. Acil Servise başvuran 65 yaş ve üzeri Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Genel Cerrahi ve Nefroloji branşlarından en az birine konsülte edilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Travma hastaları çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik verileri, vital parametreleri, konsültasyon verileri ve hastanede kalış süreleri kayıt altına alındı. Belirlenen kriterlere göre konsültasyon ve konsültasyon yanıtı uygunluğu değerlendirildi. Bulgular Çalışmamıza hastanemiz AS'ine başvuran 65 yaş ve üzeri 1164 hasta dahil edildi. Dahil edilen hastaların 590 (%50,7)'ı kadın, 574 (%49,3)'ü erkekti. Yaş ortancası 75 (65-99) olarak bulundu. Toplam 513 (%44,1) hasta ile en çok 08.00-16.00 saatleri arasında acile başvuru gerçekleşti. Hastaların AS'te geçirdiği ortalama süre 23 sa 43 dk, minimum süre 10 dk, maksimum süre 300 sa 43 dk olarak bulundu. Hastaların 321 (%27,6)'ine yatış verildi, 188 (%16,2)'i sevk edildi. Yatan 321 hastanın 106 (%33)'sı Göğüs Hastalıklarına, 105'i (%32,7) Kardiyolojiye, 40'ı (%12,5) Genel Cerrahiye yattı. Nefrolojiye yatan hastaların tamamı izlemde yatmış olup ilk konsültasyon ile yatan hasta sayısı 0'dır (% 0). İlk konsültasyon ile yatan hasta oranı %55 ile en yüksek olan Genel Cerrahiydi. Çalışmaya dahil edilen 1164 hasta için belirlenen branşlara toplamda 3142 konsültasyon yapıldı. Hasta başına maksimum 19, minimum 1 konsültasyon yapıldı. Tüm branşlar içinde en sık konsültasyon istem nedeni yatış ihtiyacıydı. Hasta başına düşen ortalama konsültasyon sayısı 2,7 ± 2,25' ti. Kardiyoloji'de 579 (%93,5) ve Göğüs Hastalıkları'nda 347 (%73,8) konsültasyonu yanıtlayan hekim 2 yıl ve altı branş tecrübesine sahiptir. Genel Cerrahi'de 149 (%100) ve Nefroloji'de (%72,5) konsültasyonu yanıtlayan hekim 2 yıl üzeri kıdemdedir. Kardiyoloji konsültasyon yanıtlarının 371'i (59,9) Göğüs Hastalıkları konsültasyon yanıtlarının 341'i (%72,6) Genel Cerrahi konsültasyon yanıtlarının 98'i (%65,8) ve Nefroloji konsültasyon yanıtlarının 42'si (%18) uygun olarak değerlendirilmiştir. Toplam Konsültasyon sayısı 1 olan ve 1'den fazla olan hastalar için konsültasyon yanıtlarının uygunlukları arasında anlamlı fark vardır. (p=0,00) Sonuç Acil Serviste hasta yönetiminde konsültasyon önemli bir değişkendir. Acil Servis yoğunluğunun yönetimini ve hastaların en kısa sürelerde tedavisini sağlamak için konsültasyon sürecinin kriterlerinin belirlenmesi ve uygulanması gerekir. Hastanemizde konsültasyon süreci net sınırlarla belirlenmiş olmasına rağmen buna uyum düşüktür. Konsültasyon sürecine etki eden faktörler konsültasyon yanıt süresi, konsültan hekimin kıdemi ve konsültasyonun uygun yanıtlanmasıdır. Uygunsuz yanıtlar hastaların Acil Serviste takibi, ek tetkik istenmesidir. Bu durumun Acil Servis kalabalıklığının nedenlerinden biri olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective The aim of this study is to determine the epidemiological characteristics of patients aged 65 and older who were consulted from the Emergency Department and to investigate the characteristics, reasons and appropriateness of these consultations. Materials and Methods The study was conducted prospectively as a single-center study at the Emergency Department of Ege University Medical School between July 2023 and January 2024. Patients aged 65 and older who were consulted to at least one of the following specialties Cardiology, Pulmonology, General Surgery, and Nephrology were included. Trauma patients were excluded from the study. Demographic data, vital parameters, consultation data, and length of hospital stay were recorded for the included patients. The appropriateness of consultations and consultation responses was evaluated according to predetermined criteria. Results A total of 1164 patients aged 65 and older who presented to our hospital's emergency department were included in the study. Among the included patients, 590 (50.7%) were female, and 574 (49.3%) were male. The median age was found to be 75 (65-99). The highest number of emergency presentations occurred between 08:00 and 16:00, with 513 patients (44.1%). The average length of stay in the Emergency Department was 23 hours and 43 minutes, with a minimum of 10 minutes and a maximum of 300 hours and 43 minutes. A total of 321 patients (27.6%) were admitted, and 188 (16.2%) were referred. Among the 321 admitted patients, 106 (33%) were admitted to Pulmonology, 105 (32.7%) to Cardiology, and 40 (12.5%) to General Surgery. All patients admitted to Nephrology were under observation, and there were no admissions from the initial consultation (%0). The highest admission rate from the initial consultation was found in General Surgery, at 55%. A total of 3142 consultations were made for the 1164 patients included in the study. The maximum number of consultations per patient was 19, and the minimum was 1. The most common reason for consultation requests across all specialties was the need for admission, which accounted for 1167 (79.3%) of the consultations. The average number of consultations per patient was 2.7 ± 2.25. In Cardiology, 579 (93.5%) of the responding physicians had 2 years or less of specialty experience, while in Pulmonology, 347 (73.8%) had similar experience. In General Surgery, all 149 (100%) responding physicians had more than 2 years of experience, and in Nephrology, 72.5% had more than 2 years. Of the Cardiology consultation responses, 371 (59.9%) were evaluated as appropriate, 341 (72.6%) of the Pulmonology responses, 98 (65.8%) of the General Surgery responses, and 42 (18%) of the Nephrology responses were also considered appropriate. There was a significant difference in the appropriateness of consultation responses between patients with only 1 consultation and those with more than 1 (p=0.00). Conclusion Consultation is an important variable in patient management in the Emergency Department. To manage the workload of the Emergency Department and ensure that patients receive treatment in the shortest possible time, it is essential to establish and implement criteria for the consultation process. Although the consultation process in our hospital is defined with clear boundaries, adherence to these guidelines is low. Factors affecting the consultation process include the consultation response time, the seniority of the consulting physician, and the appropriateness of the consultation responses. Inappropriate responses lead to the need for patient follow-up in the Emergency Department and additional tests. We believe this is one of the reasons for the overcrowding in the Emergency Department.