Fibromiyaljili hastalarda ayak postür bozukluklarının ve ilişkili faktörlerin araştırılması
Investigation of foot posture disorders and related factors in patients with fibromyalgia
  1. Tez No: 879931
  2. Yazar: CEREN ÖRNEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKE COŞKUN BENLİDAYI, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN SARIYILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: fibromiyalji, ayak, tonus, sertlik, elastikiyet, fibromyalgia, foot, tonus, stiffness, elasticity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı fibromiyaljili hastalarda ayak postür bozukluklarının ve bu bozukluklarla ilişkili olabilecek çeşitli parametrelerin (eklem hipermobilitesi, ekstrinsik ayak kaslarının mekanik özellikleri vb.) değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya fibromiyaljili hastalar ile yaş, cinsiyet açısından eşleştirilmiş yetişkinler dahil edildi. Statik ayak postürü Ayak Postür İndeksi (APİ) ile, eklem hipermobilitesi ve benign eklem hipermobilitesi sendromu Beighton ve Brighton kriterleriyle değerlendirildi. Gastrokinemius medialis, tibialis anterior ve peroneus longusun mekanik özellikleri MyotonPRO® (Myoton AS, Talin, Estonya) cihazıyla incelendi. Ayak fonksiyonu, yaşam kalitesi, fiziksel aktivite düzeyi; sırasıyla Ayak Fonksiyon İndeksi (AFİ), Kısa Form-36 (SF-36) ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (IPAQ-Short) ile değerlendirildi. Fibromiyalji hastalarının fonksiyonellik ve klinik etkilenme düzeyi ise Fibromiyalji Etki Anketi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 86 fibromiyalji hastası ve 41 yetişkinden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Fibromiyalji grubunda ayak postür bozuklukları kontrol grubuna göre daha sık görüldü (p=0,006). Hastaların çoğunda (% 61,6) pronasyon ayak postürü izlendi. Eklem hipermobilitesi olanların % 85,5'inde, BEHS kriterlerini karşılayanların ise % 87,1'inde pronasyon ayak postürü saptandı. Eklem hipermobilitesi/BEHS'si olan hastaların vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi (VKİ) daha düşük, Semptom Şiddet Skalası (SŞS) puanı ve düzenli egzersiz alışkanlığı daha yüksek bulundu. Peroneus longus kasının istirahat halindeki ve tibialis anterior kasının ayakta duruş pozisyonundaki elastikiyeti fibromiyalji hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak farklıydı (sırasıyla p=0,037 ve p=0,011). Hastalarının ayak postür grupları arasında miyotonometrik veriler açısından farklılık saptanmadı. Sonuç: Fibromiyaljide pronasyon ayak postür bozukluğu yaygın olarak görülmektedir. Eklem hipermobilitesi/BEHS mevcut olan fibromiyaljili hastalarda bu postür bozukluğunun sıklığı daha da fazladır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate foot posture abnormalities and potentially related parameters (joint hypermobility, mechanical properties of extrinsic foot muscles, clinical variables, etc.) in patients with fibromyalgia. Materials and Methods: Fibromyalgia patients and age- and gender-matched healthy adults were included in the study. Static foot posture was assessed using the Foot Posture Index (FPI), joint hypermobility and benign joint hypermobility syndrome were evaluated using the Beighton and Brighton criteria. Mechanical properties of gastrocnemius medialis, tibialis anterior, and peroneus longus were examined by the MyotonPRO® device (Myoton AS, Tallinn, Estonia). Foot function, quality of life, and physical activity level were assessed using the Foot Function Index (FFI), Short Form36 (SF-36), and International Physical Activity Questionnaire Short Form (IPAQShort), respectively. Functionality and clinical impact level of fibromyalgia patients were evaluated using the Fibromyalgia Impact Questionnaire. Results: The study included 86 patients with fibromyalgia and 41 adults as a control group. Foot posture abnormalities were observed more frequently in the fibromyalgia group than those in the control group (p=0.006). Pronation foot posture was observed in most of the patients (61.6 %). Pronation foot posture was detected in 85.5% of those with joint hypermobility and in 87.1% of those meeting BJHS criteria. Patients with joint hypermobility/BJHS were found to have lower body weight, body mass index (BMI), and higher Symptom Severity Scale (SSS) score and regular exercise habits. The elasticity of the peroneus longus muscle at rest and the elasticity of the tibialis anterior muscle in the standing position were significantly different between the fibromyalgia patients and the control group (p = 0.037 and p = 0.011, respectively). No difference was detected among the foot posture groups of the patients in terms of myotonometric data. Conclusion: Pronation foot posture disorder is common in fibromyalgia. The frequency of this foot posture disorder is even higher in fibromyalgia patients with joint hypermobility and/or BJHS.