Plantar fasiopatili hastalarda fibromiyalji sıklığı
Fibromyalgia frequency in patients with diagnosed plantar pasciopathy
- Tez No: 387702
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET İNANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: plantar fasciopathy, fibromyalgia
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Plantar fasia (PFs), ayak tabanı ortasında yer alan kalın bir fibröz kılıf olup, tuber kalkanei`den başlar, orta falankslar hizasına kadar uzanır ve ayağın longitudinal arkı için önemli bir statik destek konumundadır.PFs, topuk ağrısının en sık sebebidir ve etyolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır. Askeri personel, uzun mesafe koşucuları ve sedanter hayat tarzına sahip olanlarda daha sık görülmektedir. Risk faktörleri olarak obezite, longitüdinal ark değişiklikleri, azalmış ayak bileği dorsifleksiyonu, uzun süre ayakta kalarak veya ağır yük kaldırarak çalışma, topuk yağ yastığı kalınlık ve elastisite değişiklikleri sayılabilir.Bu çalışmada plantar fasiopati tanısı almış hastalarda ağrı ve fibromiyalji (FM) sıklığını değerlendirmyi hedefledik. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvuran ve plantar fasiopati tanısı alan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. FM tanısı Amerikan Romatoloji Koleji 1990 sınıflama kriterlerine göre konuldu. Bilinen sistemik ve romatizmal hastalığı olanlar, 18-65 yaş grubu dışında olanlar, ilgili bölgeye yönelik cerrahi, travma, kırık v.s öyküsü olanlar, bilinen psikiyatik hastalığı olan (major depresyon, şizofreni vb.) hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışma protokolü Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırmaları Değerlendirme Komisyonu tarafından onaylandı. Fizik muayene ve hastaların değerlendirilmesi aynı hekim (AH) tarafından yapıldı. Ağrının değerlendirilmesinde vizüel analog skala (VAS), Psikiyatrik durum değerlendirmesi için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Fibromiyalji değerlendirilmesi için Fibromiyalji Etki Anketi (FEA) kullanıldı.Plantar fasiopati saptanan 100 hasta çalışmaya dahil edildi, 58 (%58) bireyde FM saptandı. Bilateral topuk ağrısı olanlarda FM görülme sıklığı tek taraflı olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p= 0.027). FM saptanan grupta topuk ağrısı süresi anlamlı oranda daha uzun olarak tespit edildi (p=0.001).
Özet (Çeviri)
Plantar fascia (PF) is composed of thick fibrous sheath in the middle of foot and begins from tuber calcanei part of calcaneus and which goes to level of the middle phalanges. PF is an important supplement for statical longitudinal arch of the foot.Plantar fasciopathy (PFs) is the most common cause of heel pain. Etiology of PFs is unknown, but the disorder is seen frequently in athletes, military staff and individuals who have sedantary life styles. Important risk factors for PFs are obesity, abnormal longitudinal arch, limited ankle dorsiflexion, long time standing, thickness and loss of elasticity of the heel fat-pad.The aim of this study is to evaluate pain and fibromyalgia frequency in patients diagnosed with plantar fasciopathy. 100 patients who were diagnosed of plantar fasciopathy in Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of Gaziosmanpasa University Hospital were enrolled into this study. FM diagnosis was defined by 1990 American College of Rheumatology Classification Criteria. Patients with any known rheumatic and systemic diseases, age group except of 18 to 65, those with a history of surgery, trauma, broken etc. for the region, with known psychiatric illnesses (such as major depression, schizophrenia, etc..) patients were excluded of the study. The study protocol was approved by local Scientific Research and Evaluation Commission of Gaziosmanpasa University Faculty of Medicine.Physical examination was performed by the same physician (AH). Visual analog scale was used to evaluate the pain. Beck Depression Index (BDI) and Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ) were filled by study subjects.100 patients with plantar fasciopathy were included into the study, 58 (58%) of this group had taken the diagnosis of FM. FM incidence is statistically significantly higher in patients with bilateral heel pain according to only unilateral heel pain (p=0.027). Significantly longer duration of heel pain were identified in FM detected group (p=0.001). Sleep disturbances, weakness-fatigue , difficulty in concentration, morning stiffness, headache, morning tiredness, edematous tissue and dysuria symptomes were found significantly varied between FM group and not having ones. ,