Güvenli cerrahi kontrol listesinin kullanımının ekip iletişimine etkisi :Bir meta- analiz çalışması
Effect of use of safe surgery checklist on team communication :A meta-analysis study
- Tez No: 880130
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Güvenli Cerrahi, Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi, Kontrol Listesi, Cerrahi Ekip İletişimi, Meta-Analiz, Safe Surgery, Safe Surgery Checklist, Checklist, Surgical Team Communication, Meta-Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu araştırmanın amacı, Güvenli Cerrahi Kontrol Listelerinin kullanımının ekip iletişimine etkisini meta-analiz yöntemi ile belirlemektir. Bu meta-analiz çalışmasında Google Scholar, Medline, PubMed, Ulusal Tez Merkezi, ScienceDirect, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kütüphanesi katalog ve veri tabanlarından yararlanılmıştır. Araştırma kapsamına 2009-2023 yılları dahil edilmiş ve araştırma konusu ile ilgili Türkçe veya İngilizce dillerinde yayımlanmış, lisansüstü tezleri, ulusal ya da uluslararası hakemli dergilerde ve ulusal kitaplarda yayın olmuş bilimsel makale niteliği taşıyan araştırmalar dahil edildi. Araştırmalar taranırken İngilizce“Safe Surgery”,“Safe Surgery Checklist'', ”Checklist“, ”Team Communication“ ve Türkçe ”Güvenli Cerrahi“, ”Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi“, ”Kontrol Listesi“, ”Ekip İletişimi" kelimeleri kullanıldı. 10 Mart 2023 tarihli yapılan son taramaya göre toplamda 172 araştırma sonucuna ulaşıldı. Araştırma kriterlerimize uyan 5 çalışma ile meta analiz gerçekleştirildi. 2011 yılına ait 1 çalışma, 2012 yılına ait 1 çalışma, 2016 yılına ait 1 çalışma ve 2020 yılına ait 2 çalışma dahil edildi. Analize dahil edilen 5 makalenin meta-analizi ile yapılan inceleme sonucunda araştırmaların homojen bir yapıda olduğu belirlendi. Hesaplamalar sonucunda etki büyüklükleri, dağılımının sabit etkiler modeline göre (p>0.05) değerlendirildi. Yapılan meta analiz çalışmasının güvenilir ve geçerli olduğunu ortaya koymak ve yayın yanlılığını belirlemek amacıyla Huni grafiği (Funnel plot), Rosenthal'in Güvenli N yöntemi ve Orwin'in Güvenli N yöntemi kullanıldı. Analiz sonuçlarına göre Güvenli Cerrahi Kontrol Listelerini kullanan cerrahi ekiplerde, kullanmayanlara göre ekip iletişiminin 1.8 kat daha fazla olasılığının olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effect of the use of Safe Surgery Checklists on team communication using the meta-analysis method. In this meta-analysis study, Google Scholar, Medline, PubMed, National Thesis Center, ScienceDirect, Tekirdağ Namık Kemal University Library catalogs and databases were used. The years 2009-2023 were included in the scope of the research, and researches that were published in Turkish or English related to the research subject, postgraduate theses, and scientific articles published in national or international peer-reviewed journals and national books were included. While scanning the studies, the English words“Safe Surgery”,“Safe Surgery Checklist”,“Checklist”,“Team Communication”and the Turkish words“Safe Surgery”,“Safe Surgery Checklist”,“Checklist”,“Team Communication”were used. According to the last scan dated March 10, 2023, a total of 172 research results were obtained. Meta-analysis was performed with 5 studies that met our research criteria. 1 study from 2011, 1 study from 2012, 1 study from 2016 and 2 studies from 2020 were included. As a result of the meta-analysis of the 5 articles included in the analysis, it was determned that the studies had a homogeneous structure. As a result of the calculatons, the effect sizes were evaluated according to the fixed effects model of the distribution (p>0.05). Funnel plot, Rosenthal's Safe N method and Orwin's Safe N method were used to demonstrate that the meta-analysis study was reliable and valid and to determine publication bias. According to the results of the analysis, it was observed that surgical teams using Safe Surgery Checklists were 1.8 times more likely to have team communication than those who did not use them.