Ergenlerde premenstrual sendrom ve kan basıncı ilişkisi
The relationship between premenstrual syndrome and blood pressure in adolescents
- Tez No: 880137
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNEM AKGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Premenstrual sendrom, ergen kız, kan basıncı, hipertansiyon, Premenstrual syndrome, adolescent girl, blood pressure, hypertension
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adölesan Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Premenstrual sendroma (PMS) neden olan mekanizmalar hipertansiyon oluşumunda da katkıda bulunan Renin Anjiotensin Aldosteron sistem (RAAS) disfonksiyonu, mikrobesin eksiklikleri gibi durumlarla ilişkilidir. Buradan yola çıkarak PMS potansiyel olarak gelecekteki hipertansiyon riski ile ilişkili olabilir. Amacımız PMS olan ve olmayan ergen kızlarda kan basıncı değerlerinin ve aynı hastada PMS semptomlarının görüldüğü luteal faz ile PMS semptomlarının görülmediği foliküler fazdaki kan basıncı değerlerinin karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Ergen Sağlığı Bilim Dalı'nda yapılmıştır. Ocak 2022-Haziran 2023 tarihleri arasında, 12-18 yaşları arasında en az 3 aydır düzenli adet görüyor olan ergen kız katılımcılarla yapılmıştır. Her katılımcıya Premenstrual Sendrom Ölçeği uygulandı. Ölçek skoruna göre PMS (+) ve PMS (-) olarak 2 grup oluşturuldu. Katılımcıların foliküler ve luteal dönemlerinde ofis kan basıncı ölçümleri (OKBÖ), evde kan basıncı ölçümleri (EKBÖ) ve ambulatuar kan basıncı ölçümleri (AKBÖ) yapıldı. Çalışmamıza 31 PMS (+), 21 PMS (-) olan kız ergen katıldı. PMS (+) grubunun yaş ortalaması 15,61±1,42, PMS (-) grubunun 14,82±1,40 idi. EKBÖ'de PMS (+) grupta sistolik kan basıncı değerleri luteal fazda foliküler faza göre yüksekti. AKBÖ'de PMS (+) grupta diastolik kan basıncı ortalama değerleri foliküler fazda luteal faza göre anlamlı yüksek bulundu. Ayrıca nabız basıncı ortalama değerleri ve kalp hızı ortalama değerleri de luteal fazda yüksekti. Bu sonuçlar, PMS ile kalp hızı ve kan basıncı arasında ilişki olabileceğini düşündürtmektedir. PMS tanılı hastaların kan basıncı yüksekliği riski nedeniyle ergen yaş grubunda tarama yapılması gerekir. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalığa yatkınlığı artırabilme ihtimalinden dolayı PMS-kan basıncı ilişkisinin daha büyük bir hasta grubu ile değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The mechanisms causing premenstrual syndrome (PMS) are related to conditions such as Renin Angiotensin Aldosterone system dysfunction and micronutrient deficiencies, which also contribute to the development of hypertension. Thus, PMS may potentially be associated with future hypertension risk. We aimed to compare blood pressure values in adolescent girls with and without PMS and to compare blood pressure values in the luteal phase with PMS symptoms and the follicular phase without PMS symptoms in the same patient. This study was conducted at Hacettepe University Ihsan Dogramacı Children's Hospital, Department of Adolescent Health. The study was conducted between January 2022 and June 2023 with adolescent girls aged 12-18 years who had been menstruating regularly for at least 3 months. Premenstrual Syndrome Scale was applied to each participant. According to the scale score, 2 groups were formed as PMS (+) and PMS (-). Office blood pressure measurements (OBPM), home blood pressure measurements (HBPM), and ambulatory blood pressure measurements (ABPM) were performed during the follicular and luteal phases. Thirty-one PMS (+) and twenty-one PMS (-) female adolescents participated in our study. The mean age was 15.61±1.42 years in the PMS (+) group and 14.82±1.40 years in the PMS (-) group. When in-group phases were evaluated in the HBPM, systolic blood pressure values were higher in the luteal phase in the PMS (+) group. In ABPM, mean values of diastolic blood pressure in the PMS (+) group were significantly higher in the follicular phase than in the luteal phase. Mean values of pulse pressure and heart rate were also higher in the luteal phase. These results suggest that there may be a relationship between PMS and heart rate and blood pressure. Patients with PMS should be screened in the adolescent age group because of the risk of high blood pressure. We think that the relationship between PMS and blood pressure should be evaluated with a larger patient group because of the possibility of increasing the susceptibility to hypertension and cardiovascular disease later in life.