Niğde yöresi yemeklik patates yetiştiriciliğinde farklı yumru iriliklerine göre uygun bitki sıklığının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research the determination of the optimum plant densities for the different tuber sizes in ware potato production in Niğde region
- Tez No: 88016
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ware potato, tuber size, density, net income n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ NİĞDE YÖRESİ YEMEKLİK PATATES YETİŞTİRİCİLİĞİNDE, FARKLI YUMRU İRİLİKLERİNE GÖRE UYGUN BİTKİ SIKLIĞININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA HÜSEYİN ONARAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. H. Halis ARIOĞLU Yıl : 1999, Sayfa : 109 Jüri : Prof. Dr. H. Halis ARIOĞLU Prof. Dr. Saliha KIRICI Yard. Doç. Dr. M. Emin ÇALIŞKAN Niğde yöresi yemeklik patates yetiştiriciliğinde, farklı yumru iriliklerine göre uygun bitki sıklığım belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, 1997 ve 1998 yıllarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada Granola patates çeşidi materyal olarak kullanılmış, yumru iriliği olarak küçük (26-35 mm), orta (36-45 mm) ve büyük (46-60 mm) yumrular, farklı dikim sıklığında (15, 20, 25, 30, 35, 40 ve 45 cm) dikilmişlerdir. Araştırma sonucunda, tohumluk yumru iriliğinin artışıyla daha erken ve yüksek oranda çıkış sağlanması yanında, bitki gelişiminin arttığı ve verim üzerine etkide bulunan tüm özelliklerin olumlu yönde etkilendiği; dikim sıklığı arttıkça ocak başına yumru sayısı, tek yumru ağırlığı, ocak başına yumru verimi ile büyük ve orta yumru oranlarının azaldığı, fakat toplam verimin 25 cm olan dikim sıklığına kadar arttığı gözlenmiştir. Ayrıca yumru irilikleri ile dikim sıklıkları arasındaki etkileşimlerin, çıkış süresi, çıkış oram ve ocak başına sap sayısı dışındaki tüm özelliklere önemli etkide bulunduğu, en yüksek yumru veriminin elde edildiği optimum bitki sıklığının, 1997 yılında orta yumruların 25 cm (5.500 kg/da), 1998 yılında ise büyük yumruların 35 cm sıklıkta dikilmesi (5.405 kg/da) ile elde edilmiş olup, en yüksek net gelire her iki yılda da, büyük yumruların 35 cm aralıklı dikilmeleri sonucu ulaşıldığı ortaya konmuştur. Anahtar Kelimeler : Yemeklik Patates, yumru iriliği, sıklık, net gelir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH THE DETERMINATION OF THE OPTIMUM PLANT DENSITIES FOR THE DIFFERENT TUBER SIZES IN WARE POTATO PRODUCTION IN NIGDE REGION HÜSEYİN ONARAN DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTUTIE OF NATURALAND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. H. Halis ARIO?LU Year : 1999, Sayfa : 109 Jury : Prof. Dr. H. Halis ARIO?LU Prof. Dr. Saliha KIRICI Yard. Doç. Dr. M. emin ÇALIŞKAN This study carried out in Nigde region of Turkey in 1997 and 1998. It was conducted to investigate optimum plant densities by various tuber sizes in ware potato production. The factorial trials were set up in split plot design with three replications. Seed tubers of cv Granola in small (26-35 mm), medium (36-45 mm) and big (46-60) size were planted in seven on row distances (15, 20, 25, 30, 35, 40 and 45 cm). This research that as the tuber size increased we observed an increase in emergence rate and a positive development in emergence period as well as all the other factors that affects the yields. In addition, when the planting density increased, there exist a decrease, in tuber number per bill, single tuber weight, tuber yield per bill as well as the yield of medium and big sized tubers in comparison with others. However, it was olso observed that total yield increased up to 25 cm planting density. Furthermore, the interaction between tuber size and planting density affected all traits significantly except for emergence rate, emergence period and number of stem per bill. The highest yield (550 kg/ha) was obtained from the medium seed size x 25 cm on-row combination in 1997 whereas it was (540.5 kg/ha) in 1998 with big seed size and 35 cm on-row combination. However, big seed size x 35 cm on-row distance resulted in the highest net income in both years.