Nazal polipozis nedeniyle fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi uygulanan hastalarda polip dokusunda nitrozatif stresin değerlendirilmesi
Evaluation of nitrosative stress in polyp tissue in patients undergoing functional endoscopic sinus surgery due to nasal polyposis
- Tez No: 880160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT BOZKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal polip, nitrozatif stres, serbest radikal, inflamasyon, iNOS, eNOS, Nasal polyp, nitrosative stress, free radical, inflammation, iNOS, eNOS
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
AMAÇ: Nazal polipozis erişkin nüfusun yaklaşık %10 'unda görülen solunum yollarını etkileyerek yaşam kalitesini belirgin düşüren tekrarlayıcı bir hastalıktır. Steroid kullanımı ve cerrahi yaklaşım gibi çeşitli tedavi sistemleri mevcuttur. Fakat bütüm bu tedavilere rağmen tekrarlama ihtimali yüksektir. Nazal polipler iyi huylu kitlelerdir. Genelde bilateral görülürler. Tanı yaşı 40-60 arasında değişmektedir. Yaygın olarak etmoid sinüslerden kaynaklanırlar. Burun tıkanıklığı, koku bozukluğu, baş ve yüz ağrısı, mukopürülan akıntı gibi semptomlarla ortaya çıkarlar. Endoskopik muayene ve paranazal bt ile tanınır. Nazal polip etyolojisi yeterince aydınlatılamamıştır. Nitrozatif stres birçok çalışmada iskemik kalp hastalığı, kronik ilerleyici akciğer hastalığı gibi birçok kronik durumda etkili olan peroksinitrit, nitrik oksit gibi bir dizi reaktif nitrojen türü molekül ortaya çıkması durumudur. Bu moleküller matriks metalloproteinazlarını etkileyerek stresli bir mikro ortam oluşturur. Bu durum hücre dışı matriksi bozarak inflamasyona yol açan mediyatörlerin aşırı birikmesine yol açar. NO organizma için yararlı fizyolojik etkilerinin olmasına rağmen fazla üretildiğinde organizma için sitotoksik olaylara sebep olan reaktif nitrojen türevlerinin (RNS) birikimiyle nitrozatif stres (NS) meydana getirir. Bu çalışmadaki temel amacımız nazal polip ile NS belirteçleri olarak tanımlanan eNOS, iNOS,5-NT düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. GEREÇ ve YÖNTEMLER: Bu çalışmamızda polikliniğimize başvurup endoskopik sinüs cerrahisi kararı alınan 30 hastanın polip dokusu ve alt konka mukozası yine sadece konka ve septum müdahalesi yapılan nazal polip hastası olmayan 30 hastanın da alt konka mukozası örnekleri alınıp bu örnekler de kontrol grubu olarak planlanacak ve nitrozatif stres son ürünleri değerlendirilecektir. Hasta grubundaki tüm hastalara detaylı anamnez ve fizik muayeneyi takiben rutin olarak biyokimya, tam kan, endoskopik değerlendirme yapıldı ve sonuçları kayıt altına alındı. Hastaların polip dokusu(grup 1), hastaların alt konka mukozası(grup 2) ve polip hastası olmayan sadece alt XI konka cerrahisi yapılmış kişilerin alt konka mukozası kontrol grubu olarak (grup 3) değerlendirildi. Tüm bu parçalar -80 derecede saklandı. Çalışma ve kontrol grubu hastaları tamamlandıktan sonra, saklanan parçalar Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya merkezi laboratuvarında çalışıldı. Nitrozatif stres belirteçleri olarak eNOS, iNOS,3-NT düzeyleri dokularda spektrofotometrik olarak ölçüldü. Çalışmada elde edilen sonuçlar değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 27 adlı program kullanıldı. Çalışma verileri incelenirken, nicel değişkenler ortalama, standart sapma, medyan, min ve max değerleri ile nitel değişkenler ise frekans ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistiksel metodlar ile gösterildi. Verilerin normal dağılıma uygunluk ve korelasyonun değerlendirilmesinde Shapiro Wilks test ve Box Plot grafiklerden faydalanıldı. Normal dağılım göstermeyen değişkenlerin iki gruba göre değerlendirmelerinde Mann Whitney-U test, üç grup ve üzeri karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testi ve farklılık ortaya çıkaran grubun tespit edilmesinde Dunn test kullanıldı. Niteliksel verilerin karşılaştırılmasında Ki-Kare test ile yapıldı. Sonuçlar % 95'lik güven aralığında, anlamlılık p 0,05). XII SONUÇ: Nitrozatif stres özellikle nitrojen bazlı serbest radikallerin ileri derecede üretilmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. İnflamasyon, radyoaktivite gibi bir dizi durumda nitrozatif stres yolağı enzimleri ve son ürünlerinde artış gözlenebilir. Çalışmamızda hasta grubunda eNOS ve 3-NT seviyelerinde yükselme istastiksel olarak anlamlı şekilde gözlenmiştir. iNOS seviyelerinde anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Çalışmamız nazal polip dokusunda nitrozatif stres parametrelerinin yükseldiğini göstermektedir. Bu sebeple nitrozatif stres nazal polipozis etyolojisinde önemli bir etken olabilir. Daha etkin bir tedavi ve nükslerin azaltılması konusunda yapılacak çalışmalara öncülük edebilir. Nitrozatif stres parametrelerine yönelik çalışmaların daha geniş serilerde tedavi modalitelerine katkı sağlayacak sonuçlar ortaya koyacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Nasal polyposis is a recurring condition affecting approximately 10% of the adult population, significantly impacting respiratory health and quality of life. Despite various treatment options such as steroid use and surgical approaches, recurrence rates remain high. Nasal polyps, typically benign growths, commonly originate from the ethmoid sinuses and present with symptoms such as nasal congestion, loss of smell, facial pain, and mucopurulent discharge. Diagnosis is typically made through endoscopic examination and paranasal CT scans. The etiology of nasal polyps remains insufficiently understood. Nitrosative stress, characterized by the emergence of a range of reactive nitrogen species molecules such as peroxynitrite and nitric oxide, has been implicated in numerous chronic conditions like ischemic heart disease and chronic progressive lung disease. These molecules affect matrix metalloproteinases, creating a stressful microenvironment that disrupts the extracellular matrix, leading to excessive accumulation of mediators causing inflammation. While nitric oxide (NO) has beneficial physiological effects, its overproduction leads to cytotoxic events in the body, contributing to nitrosative stress (NS). The primary aim of this study is to investigate the relationship between nasal polyps and the levels of eNOS, iNOS, and 5-NT, defined as NS markers. MATERIALS and METHODS: In this study, nasal polyp tissue samples from 30 patients undergoing endoscopic sinus surgery and nasal mucosa samples from 30 patients without nasal polyps who underwent only inferior turbinate and septum interventions will be collected. These samples will serve as the control group, and nitrosative stress end products will be evaluated. Following detailed medical history and physical examination, biochemical, complete blood count, and endoscopic evaluations were routinely performed and recorded. Tissue samples were stored at -80 degrees Celsius and analyzed in the Biochemistry Center laboratory at Harran University Faculty XIV of Medicine. The collected data were analyzed using SPSS 27. Descriptive statistical methods such as mean, standard deviation, median, minimum, and maximum values were used for quantitative variables, while qualitative variables were presented using frequency and percentage. Normality and correlation were assessed using the Shapiro-Wilk test and Box Plot graphs. For variables not showing normal distribution, the Mann-Whitney U test was used for comparisons between two groups, the Kruskal-Wallis test for comparisons among three groups and above, and the Dunn test for identifying the group causing the difference. The comparison of qualitative data was performed using the Chi-square test. Results were evaluated with a 95% confidence interval, considering significance at p 0.05). CONCLUSION: Nitrosative stress, particularly associated with the excessive production of nitrogen-based free radicals, is a significant factor. Our study demonstrates elevated nitrosative stress parameters in nasal polyp tissue, suggesting its potential importance in the etiology of nasal polyposis and its role in more effective treatment and reducing recurrence. Further studies on nitrosative stress parameters in larger cohorts are expected to contribute to treatment modalities significantly.