Antisosyal kişilik bozuklugu olgularında seçilmiş beyin bölgelerinin Manyetik Rezonans Spektroskopi (MRS) yöntemi ile incelenmesi
Magnetic resonance spectroscopy in patients with antisocial personality disorder in selected brain regions
  1. Tez No: 242331
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET EBRİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: ASKB, MRS, Antisocial personality disorder, magnetic resonance spectroscopy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısmada antisosyal kisilik bozuklugu (ASKB) olgularında saglıklıkontrollerle karsılastırılmalı olarak sag prefrontal korteks, sag anteriorsingulat girus üst ve alt bölgeler ve sag amigdala-hipokampustakinörobiyolojik göstergelerin arastırılması amaçlanmıstır.Hastalara, demografik ve klinik özelliklerini belirleyen yarıyapılandırılmıs görüsme formu, DSM-IV Eksen I Bozuklukları içinYapılandırılmıs Klinik Görüsme Formu (SCID-I) ve 1H-MRS prosedürüuygulanmıstır. Çalısma ölçütlerine uyan ASKB grubundan ve saglıklı kontrolgrubundan onbeser olmak üzere toplam 30 olgu incelenmistir.Sag prefontal korteks NAA ve Cr düzeyleri ASKB olgularındakontrollere göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmustur. Sag anteriorsingulat girus üst bölgede NAA ve Kolin seviyelerinin kontrollere göreanlamlı olarak daha yüksek oldugu saptanmıstır. Sag amigdalahipokampustaNAA, kolin ve kreatin düzeyleri ASKB olgularında saglıklıkontrollere göre anlamlı olarak yüksek bulunmustur.Bulgular, ASKB olgularında sag prefontal korteks, Sag anteriorsingulat girus üst bölgede ve sag amigdala-hipokampusta artmıs glukozmetabolizmasını, sag anterior singulat girus üst bölgede ve sag amigdalahipokampustaartmıs glukoz metabolizmasıyla birlikte artmıs nöronal yıkımıdesteklemektedir. Bu sonuç Antisosyal kisilik bozuklugunun olusumundasosyokültürel faktörlerin bulunmasına, suç davranısının ögrenilmis ve uyumsaglayıcı bir durum olduguna dair görüsler olmasına karsın bozuklugunbiyolojik zemininin de bulundugu tezini giderek güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the MRS findings of brain regions amongsubjects diagnosed with antisocial personality disorder in comparision with healthycontrols.A total of 15 subjects with antisocial personality disorder diagnosed and age andgender matched control group of 15 normal persons were examined with aassesment battery including a semi-structured sociodemographic form and SCID-I.Prefrontal cortex, anterior cingulate gyrus (upper and lower region), and amigdala inthe right hemisphere were explored using 1H-MRS procedure in all subjects.Right prefrontal cortex NAA and Cr levels were significantly higher in theantisocial personality disorder subjects than the control group. Right anteriorcingulate gyrus upper region NAA and choline levels were significantly higher in theantisocial personality disorder group when compared with the controls. Rightamigdala NAA, creatine and choline levels were significantly higher in the antisocialpersonality disorder subjects than the control group.Our findings indicate that glucose metabolizm increases on right prefrontalcortex, right anterior singulat gyrus upper region and right amigdala in antisocialpersonality disorder subjetcs. Neuronal destruction increases with the enhancementof glucose metabolism on right anterior cingulate gyrus upper region and rightamigdala. These results also support that biological factors affect constitution ofantisocial personality disorder in addition to sociocultural factors.