Farklı derim sonrası uygulamalarının kozan yerli ve valencia portakallarının muhafazasına etkisi
Effect of different postharvest applications on storage of Kozan Yerli and valencia oranges
- Tez No: 88020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR DÜNDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Orange Storage, Wax, Fungicide, Hot Water Dip Applications
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
öz DOKTORA TEZİ Farklı Derim Sonrası Uygulamalarıma Kozan Yerli ve Valencia Portakallarının Muhafazasına Etkisi Ahmet Erhan ÖZ DEM İR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Ömür DÜNDAR Yıl: 1999, Sayfa: 247 Jüri : Doç. Dr, Ömür DÜNDAR Prof.Dr. Mustafa KAPLANKKAN Doç.Dr. LTayfun AĞAR Bu araştırma, derim sonrası uygulamaların önemli standart portakal çeşitlerimizden Kozan Yerli ve Valencia portakallarının soğukta muhafazalarına etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Kozan Yerli portakalı Mart ayında, Valencia portakalı ise Nisan başında derilmiştir. Bu dönemlerden sonra öteki turunçgil meyveleri pazarlarda az bulunmakta veya hiç bulunmamaktadır. Bu araştırmayla, yaz aylarında da taze portakalın tüketiciye sunulması amaçlanmıştır. Bu amaçla yürütülen çalışmalar 1996 ve 1998 yıllarında yapılmıştır. Portakallar, derim sonrası sıcak su, mum, fungusit ve bunların kombinasyonları ile muamele edilerek karton kutulara ve plastik kasalara yerleştirilip, 4 °C sıcaklık % 85-90 oransal nem içeren soğuk hava depolarında 6 ay muhafaza edümiştir. Muhafaza süresi boyunca meydana gelen değişiklikler fiziksel ve kimyasal analizlerle araştırılmıştır. Ayrıca meyvelerin muhafazadan sonra manav koşullarında dayanma dereceleri de incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Kozan Yerli portakalları derimden itibaren 4 ay, Valencia portakalları ise 5 ay süreyle kalitelerinden fazla bir şey kaybetmeden başarıyla muhafaza edilebilmiştir. Genelde sıcak su ve fungusit uygulamaları başarılı olmuştur. Plastik kasalarda muhafaza, karton kutulardakine göre daha olumlu bulunmuştur. Ağırlık kayıpları, SÇKM, çürük meyve, fizyolojik bozulmalar ve meyve suyu ethanol miktarlarında artışlar olmuştur. Ağırlık kayıpları Kozan Yerli portakallarında % 3-7 ve Valencia portakallarında % 4-8 arasında olmuştur. Plastik kasalarda depolanan, sıcak su ve fungusit uygulanan meyvelerde çürüme oranları daha az olmuştur. Usare miktarları, C vitamini, % titre edilebilir asitlik ve yeşil kapsüllü meyve oranlarında azalmalar olmuştur. Her iki çeşidin de soğuk depodan çıkarıldıktan sonra manav koşullarında 10 gün süreyle bekletilebileceği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Portakal Muhafazası, Mumlama, Fungusit, Sıcak Su Uygulamaları IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS Effect of Different Postharvest Applications on Storage of Kozan Yerli and Valencia Oranges Ahmet Erhan OZDEM1R DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç. Dr. Ömür DÜNDAR Year: 1999, Pages: 247 Jury : Doç. Dr. Omur DÜNDAR Prof.Dr. Mustafa KAPLANKIRAN Doç.Dr. LTayfun A?AR The aim of this research is to determine of effect of applications postharvest of Kozan Yerli and Valencia oranges on the cold storage of our important standard orange varieties. Kozan Yerli oranges harvested on the March and Valencia oranges harvested on beginning of the April. After this date other citrus fruit find very less or doesn't find in local markets. Based on the research, we want to storage this late season orange varieties that consumers find fresh oranges in summer months. The research carried out for this objective lasted two years. We applied hot water, wax, fungicide treatments and these combinations after fruits placed different packing materials, which are plastic boxes and cartoon boxes on postharvest of oranges. After the treatments, fruits were stored for 6 months at 4 °C and 85-90 % RH in cold storage. Changes of during the storage periods on the fruits were investigated with physical and chemical analysis. In addition, the endurance of samples was investigated under shelf life conditions. The results showed that Kozan Yerli oranges were protected successfully for about 4 months and Valencia oranges for about 5 months without losing from their qualities after the harvest. Generally hot water and fungicide treatments were successful. Storage in plastic boxes was found better than cartoon boxes. Weight losses, TSS, fungal disorders, physiological disorders and amounts of ethanol of fruits were increased but orange juice, vitamin C, acidity % and amounts of green button on fruits were decreased during the storage periods. Weight losses of Kozan Yerli oranges were 3-7 % and weight losses of Valencia oranges were 4-8 % during the storage periods. Fungal disorders of stored in plastic boxes with applied hot water and fungicide treatments of fruits were less than other treatments. Both varieties of the oranges can be kept for about 10 days shelf life conditions after have been out of cold storage.