Blockchain-based framework for implementing supply chain traceability systems: A cost-effective approach
Blockchaın tabanlı tahattüt sistemi uygulaması için bir çerçeve: Ekonomik bir yaklaşım
- Tez No: 880217
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA ZAFER SAYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Blok Zinciri, İzlenebilirlik Sistemi, Tedarik Zinciri, Şeffaflık, Ürün Güvenliği, Blockchain, Traceability System, Supply Chain, Transparency, Product Safety
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, özellikle gıda sektöründe yaşanan çeşitli olaylarla birlikte, tedarik zinciri boyunca izlenebilirliğin daha da önemli hale geldiği bir zamanda gerçekleştirilmiştir. Öncelikle, çalışma küresel pazarın, köken ülkelerinden başka kıtalara kadar malların seyahat etmesini kolaylaştırarak gıda ürünlerinin tüketimini yaygınlaştırdığını belirtmektedir. Ancak, bu durum aynı zamanda bu ürünlerin kalite ve güvenliğiyle ilgili endişelerin artmasına neden olmuştur. Bu da, tedarik zinciri boyunca izlenebilirliğin önemini artırmıştır. Somali'deki yerel tüketim büyük ölçüde ithal ürünlere bağımlıdır ve bu ürünlerle ilgili güvenlik ve kalite sorunlarına ilişkin endişelerin belirtildiği çalışmaktadır. Bu noktada, 2020 yılında 4.2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirilmiş ve bu bağlamda Somali Standartlar Bürosu (SBS) tarafından Standartlar ve Kalite Kontrol Yasası Kanun No. 27'ye uygun olarak kurulmuştur. SBS, beklenen güvenlik ve kalite sorunlarını ele almakla görevlidir. Çalışma, Somali'deki tedarik zinciri izlenebilirliği üzerinde herhangi bir düzenleme veya yönergenin bulunmadığını belirtmektedir. Ancak araştırmanın sonuçları, Somali'deki KOBİ'lerin blok zinciri tabanlı çözümlerle merkezi olmayan ve maliyet etkin bir tedarik zinciri izlenebilirlik sisteminin uygulanmasına olumlu bir bakış açısına sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, araştırma Somali Standartlar Bürosu'nun blok zinciri tabanlı bir izlenebilirlik çerçevesini destekleyeceğini ve finanse edeceğini belirtmektedir. Sonuç olarak, bu çalışma, Somalili tedarik zinciri paydaşlarının, blok zinciri tabanlı bir izlenebilirlik sistemi dağıtımını destekleyen bir çerçeve sunarak, tedarik zinciriyle ilgili bilgilerin iletişimini kolaylaştırmaları gerektiğine vurgu yapmaktadır. Ayrıca, politika yapıcıların bu tür sistemlere yönelik yasalar ve kurallar çıkararak izlenebilirlik altyapısını mümkün kılmada da rol oynadığı belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
The global nature of today's market has made it easier for goods to travel across continents. Concerns over the quality and safety of these items are rapidly developing. Traceability throughout supply chains has become somewhat more important in recent years, notably in the food sector in the wake of multiple events involving food safety. In the context of the western world, the enactment of a traceability system that canprovide precisedatahas resulted in a rise in theoverall level of product security, particularly with regard to foods and other commodities. Domestic consumption in Somalia is mostly reliant on imported goods. In 2020, Somalia spent $4.2 billion on imported goods. In accordance withthe Standards and Quality Control ActLaw No. 27, the Somali Bureau of Standards (SBS) was founded in 2020 to handle the anticipated safety and quality problems with the imported items. This study examined the current supply chain traceability systems, the governing regulations and rules that mandates supply chain traceability, and the factors that affect the implementation of traceability framework which is blockchain-basedto simplify the sharing of information among stakeholders and guarantee transparency within the supply chain. The data provided by major stakeholders has been collected, analyzed, and interpreted in a structured manner. To collect a data of both a quantitative and qualitative nature, a mixed-mode technique has been employed.Face-to-face interviews and written questionnaires based on a five-point Likert scale served as the primary approachfor collecting datain this study. The findings of the study confirmed the absence of any regulations or guidelines governing the traceability of the supply chain in Somalia.SMEs in Somalia hold a positive outlook towards the implementation of a decentralized and cost-effective supply chain traceability systemusing blockchain-based solutions. The research found that the Somali Bureau of Standards would endorse and fund for a blockchain-based traceability framework. The study says that policymakers also have a part to play in making traceability infrastructure possible by passing the laws and rules that force companies to use such systems. The research presented a framework that supports the deployment of a blockchain-based system of traceability. In this system, all supply chain parties including importers, the bureau, and consumers would submit essential data to facilitate the communication of supply chain-related information.