Endüstri 4.0'dan endüstri 5.0'a geçiş sürecinde satınalmadepartmanının değişen rolü: Teorik bir inceleme
The changing role of the procurement department in thetransition from industry 4.0 to industry 5.0: A theoreticalreview
  1. Tez No: 880236
  2. Yazar: RECEP SERDAR KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Endüstri 5.0, Satınalma, Dijital Dönüşüm, Teknoloji, Industry 4.0, Industry 5.0, Purchasing, Digital Transformation, Technology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez, Endüstri 4.0 ve Endüstri 5.0'e geçiş sürecinde değişen iş dinamiklerinin, satınalma departmanının rolü üzerindeki etkilerini anlamayı ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu tezde literatür taraması ile Endüstri 4.0, Endüstri 5.0 ve satınalma fonksiyonu kavramları işlenerek, endüstrinin dönüşümü ve etkileri ile birlikte satınalma departmanının dijital dönüşüme nasıl adapte olacakları, hangi yeni sorumlulukları ve becerileri edineceği teorik bir çerçevede incelenecektir. Çalışma kapsamında işlenen konular, satın alma süreçlerinde kullanılan dijital dönüşüm teknolojileri ile birlikte yaşanılan dijitalleşmenin düzeyini ve kullanılma seviyesini anlamak için yapılmış araştırma örnekleri ile desteklenecektir. Son olarak teknolojik ve insan odaklı dönüşüm sürecinde satınalma departmanının yeni gereksinimlere uyum sağlaması için stratejik önerilere yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to understand and analyze the influences of shifting business dynamics on purchasing department's role in the process of transition to Industry 4.0 and Industry 5.0. Through a literature review, the concepts of Industry 4.0, Industry 5.0 and the purchasing function will be studied, and the transformation of the industry and its effects, as well as how the purchasing department will adapt to the digital transformation and acquire new responsibilities and capabilities will be investigated in a theoretical framework within this thesis. The subjects discussed within the scope of the study will be supported by the research samples conducted to understand the level of digitalization and the level of use of digital transformation technologies that are used in purchasing processes. At the end, the study will provide some strategic recommendations for the purchasing department to adapt to the new demands in the process of technologically and human-oriented transformation.