Endüstri 4.0'dan toplum 5.0'a geçiş sürecinde, konvansiyonel ticaretin elektronik ticarete dönüşümü
In the transition process from industry 4.0 to society 5.0 transformation of conventional commerce to electronic commerce
- Tez No: 987300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı toplum, Elektronik ticaret, Smart society, Electronic commerce
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İlk sanayi devriminde buhar sisteminin kullanılması ile başlayan bu süreç; seri üretim, bilgisayar teknolojilerinin etkin kullanılması ve nesnelerin interneti ile günümüze kadar gelmiştir. Bu üretim sistemlerinin, tüketim kültürü ve alışkanlıkları ile doğrudan bağlantısı olması gerekmektedir. Lakin, tüketicilerin satınalma davranışlarındaki eğilimler, Endüstri 4.0 için oldukça önemlidir. Bu durum, Endüstri 4.0 ile insan ilişkisini olmazsa olmaz kılmaktadır. Nesnelerin interneti teknolojisi, çok büyük boyutlarda veriyi beraberinde getirmiştir. Toplum 5.0 ve Endüstri 4.0 ilişkisi ile hayatımıza giren nesnelerin interneti (IoT), büyük veri, yapay zekâ ve robotik gibi kavramlar hem farklı endüstrilere hem de sosyal hayata etki ederek çeşitli sosyal zorlukları çözebilen yeni bir toplumun oluşturulması için önemli bir altyapı sunmaktadır. Tüm bu değişim ve dönüşüm düzeninde konvansiyonel ticaretin dijital iş akış süreçlerine evrilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Çünkü, insanlar Endüstri 4.0'ın getirdiği kolaylıklar ile sosyal ve ekonomik yaşamlarını daha pratik bir şekilde devam ettirmektedir. Toplum 5.0 insan, makine ve veri üçgeninde daha sürdürülebilir olanaklar yaratmaktadır. Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 ilişkisi, alışılagelmiş satınalma kültürünü uçtan uca değiştirmiştir. İnsanlar, günlük hayatın içinde herhangi bir zaman diliminde alışveriş yapabilir hale gelmiştir. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda, Endüstri 4.0'dan Toplum 5.0'a geçiş sürecinde konvansiyonel ticaretin de sınırları ve etki alanlarının değiştiğini söylemek mümkündür. Bu değişim, dijitalleşmenin getirdiği elektronik ticaretin temelleridir. Bu çalışma ile birlikte, Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 kapsamında değişen konvansiyonel ticaretin nasıl ve hangi şekillerde elektronik ticarete dönüştüğünün tüketici, hizmet ve ürün üreticileri kapsamında incelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This process, which started with the use of the steam system in the first industrial revolution, has continued to the present day with mass production, effective use of computer technologies and the internet of things. These production systems must be directly linked to consumption culture and habits. However, trends in consumer purchasing behaviors are very important for Industry 4.0. This situation makes the human relationship with Industry 4.0 indispensable. The internet of things technology has brought with it very large amounts of data. Concepts such as the internet of things (IoT), big data, artificial intelligence and robotics, which have entered our lives with the relationship between Society 5.0 and Industry 4.0, provide an important infrastructure for the creation of a new society that can solve various social difficulties by affecting both different industries and social life. In this entire order of change and transformation, the evolution of conventional trade into digital workflow processes has become a necessity. Because, people continue their social and economic lives in a more practical way with the conveniences brought by Industry 4.0. Society 5.0 creates more sustainable opportunities in the triangle of people, machines and data. The relationship between Industry 4.0 and Society 5.0 has completely changed the traditional purchasing culture. People have become able to shop at any time in their daily lives. In line with all these developments, it is possible to say that the boundaries and areas of influence of conventional trade have also changed in the transition process from Industry 4.0 to Society 5.0. This change is the foundation of electronic commerce brought about by digitalization. This study aims to examine how and in what ways conventional trade, which has changed within the scope of Industry 4.0 and Society 5.0, has transformed into electronic commerce within the scope of consumers, service and product producers.