Keratokonus hastalarında serumda kollajen sentezinde rol alan prokollajen c proteinaz artırıcı protein 1 ve prokollajen c proteinaz artırıcı protein 2 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of procollagen c proteinase enhancer protein 1 and procollagen c proteinase enhancer protein 2 levels in the serum of patients with keratoconus and their role in collagen synthesis
  1. Tez No: 880282
  2. Yazar: ZEHRA GÜVEN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Keratokonus, PCEP1, PCPE2, Keratoconus, PCPE1, PCPE2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları polikliniğine müracaat eden, Keratokonus tanısı almış hastalarda ve tamamen sağlıklı bireylerde serumda Prokollajen C Proteinaz Artırıcı Protein 1 ve Prokollajen C Proteinaz Artırıcı Protein 2 (PCPE-1/PCPE-2) düzeylerine bakılarak Keratokonus hastalığında etkili olabilecek biyomoleküller araştırılacaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Atatürk Üniveristesi Tıp Fakültesi Hastanesi Etik Kurulu'ndan 26.10.2023 tarih ve B.30.2.ATA.0.01.00/839 sayılı (EK-1) etik kurul onayı sonrası başlanmış ve çalışma süresince Helsinki bildirgesi ilkelerine bağlı kalınmıştır. Prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya toplamda 130 olgu dahil edilmiştir. Çalışma metodolojik olarak hasta (n=65) ve kontrol (n=65) olacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. PCPE1 seviyeleri, hasta grubunda 8.89 ± 4.45 (medyan: 7.38) iken, kontrol grubunda 16.91 ± 11.30 (medyan: 13.18) olarak bulunmuştur. Bu fark, p = 0.001 ile istatistiksel olarak anlamlıdır. Hasta grubunda PCPE2 seviyeleri 10.32 ± 8.01 (medyan: 6.75) iken, kontrol grubunda 19.62 ± 13.81 (medyan: 13.96) olarak saptanmıştır. Bu fark, p = 0.001 ile istatistiksel olarak anlamlıdır. Hasta grubunda PCEP1 ile PCPE2 arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır (r=0,768, p=0,001). PCEP1 (p=0,001) ile PCPE2 (p=0,001) düzeyleri açısından evreler arasında anlamlı farklar saptanmıştır. Sonuçlar: Çalışmamızdaki bulgular, PCPE-1 ve PCPE-2'nin keratokonus hastalığındaki önemli rollerini ve bu proteinlerin ilerleyen evrelerdeki seviyelerindeki azalışın, hastalığın biyokimyasal süreçlerinde belirgin bir etkisi olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate potential biomolecules that may be effective in keratoconus by measuring the levels of Procollagen C Proteinase Enhancer Protein 1 and Procollagen C Proteinase Enhancer Protein 2 (PCPE-1/PCPE-2) in the serum of patients diagnosed with keratoconus and healthy individuals who applied to the ophthalmology outpatient clinic of Atatürk University Medical Faculty Hospital. Materials and Methods: The study was initiated after receiving approval from the Ethics Committee of Atatürk University Medical Faculty Hospital (Approval No: B.30.2.ATA.0.01.00/839) on 26.10.2023 and was conducted in accordance with the principles of the Helsinki Declaration. It is a prospective descriptive study. Results: A total of 130 cases were included in the study, which were methodologically divided into two groups: patients (n=65) and controls (n=65). PCPE1 levels were 8.89 ± 4.45 (median: 7.38) in the patient group and 16.91 ± 11.30 (median: 13.18) in the control group, with this difference being statistically significant (p = 0.001). In the patient group, PCPE2 levels were 10.32 ± 8.01 (median: 6.75), while in the control group, they were 19.62 ± 13.81 (median: 13.96), with this difference also being statistically significant (p = 0.001). A positive significant correlation was found between PCPE1 and PCPE2 in the patient group (r=0.768, p=0.001). Significant differences were detected between stages in terms of PCPE1 (p=0.001) and PCPE2 (p=0.001) levels. Conclusions: Our findings suggest that PCPE-1 and PCPE-2 play significant roles in keratoconus and that the decrease in the levels of these proteins in the advanced stages may have a notable impact on the biochemical processes of the disease.