Tuz kavernalarında doğal gaz depolama teknolojilerinin çevresel etkilerinin analiz edilmesi – Sultanhanı Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi örneği
Analyzing of environmental impacts of natural gas storage technologies in salt caverns – the case of Sultanhanı Underground Natural Gas Storage facility
  1. Tez No: 880324
  2. Yazar: NAGEHAN AKTER ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Etki, Doğal Gaz, İstatistiksel Analiz, Su Kalitesi, Tuz Gölü, Environmental Impact, Natural Gas, Statistical Analysis, Water Quality, Tuz Gölü
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışma kapsamında Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisinin yapım çalışmaları sırasında oluşan çevresel etkilerin ve Tuz Gölü'ne deşarj edilen tuzlu suyun Tuz Gölü'ne olan etkilerinin analiz edilmesi ve amaçlanmıştır. Bu amaçla deşarjın başlangıcından 2023 yılına kadar tuzlu su deşarj noktasından proje kapsamında kurumca aylık olarak alınan tuzlu su örneklerinde pH, Elektiriksel İletkenlik, Askıda Katı Maddeler, Tuzluluk, Çözünmüş Katılar, Askıda Katı Maddeler, Alkalinite, Sülfat, Klorür, Nitrat, Nitrit, Amonyum Azotu, Sodyum, Magnezyum ve Kalsiyum parametrelerinin istatistiki olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışma ile bundan sonrasında yapılacak projeler için bir çevresel etki öngörüsü sağlanması hedeflenmiştir. Çalışma sonucunda incelenen parametrelerin Tuz Gölü'nden proje öncesinde alınan örneklerle uyum gösterdiği ve kirletici parametreleri değerlerinin Tuz Gölü'nün altında olduğu anlaşılmıştır. Alınan su numuneleri incelendiğinde tüm yılların ortalama değerlerinde kalsiyum ve çözünmüş katı değerleri Tuz Gölü'nde sırası ile 672,49 mg/L ve 50000 mg/L iken su numunelerinde sırasıyla 1222,47 mg/L ve 54978,87 mg/L bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre numune ortalamalarından çözünmüş katı ve kalsiyum değeri Tuz Gölü ortalamasına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksektir. Ancak pH, elektrik iletkenlik, askıda maddeler, sülfat, klorür, alkalinite, nitrat, nitrit, amonyum azotu, sodyum ve magnezyum ortalamaları ise Tuz Gölü ortalama değerlerine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşüktür. Bu sonuçlara göre kirleticilerin düzeylerinin Tuz Gölü ortalamasının altında olduğu ve bu farkın anlamlı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the study, it was aimed to analyze and analyze the environmental impacts that occurred during the construction works of the Tuz Gölü Natural Gas Storage Facility and the effects of the brine discharged into the Tuz Gölü on the Tuz Gölü. For this purpose, it was aimed to statistically evaluate the pH, Electrical Conductivity, Suspended Solids, Salinity, Dissolved Solids, Suspended Solids, Alkalinity, Sulfate, Chloride, Nitrate, Nitrite, Ammonium Nitrogen, Sodium, Magnesium and Calcium parameters in the brine samples taken monthly by the institution from the brine discharge point from the beginning of the discharge until 2023. The study aims to provide an environmental impact prediction for future projects. As a result of the study, it was understood that the analyzed parameters were in compliance with the samples taken from Tuz Gölü before the project and the pollutant parameter values were below those of Tuz Gölü. When the water samples were examined, calcium and dissolved solid values in the average values of all years were found to be 672,49 mg/L and 50000 mg/L in Tuz Gölü while 1222,47 mg/L and 54978,87 mg/L in the water samples, respectively. According to the analysis results, dissolved solids and calcium values are statistically significantly higher than the average of Tuz Lake. However, pH, electrical conductivity, suspended matter, sulfate, chloride, alkalinity, nitrate, nitrite, ammonium nitrogen, sodium and magnesium values are statistically significantly lower than the average values of Tuz Gölü. According to these results, it is seen that the levels of pollutants are below the average of Tuz Lake and this difference is significant.