Yerel yönetimlerin Türk demokrasi tarihinin gelişmesinde üstlendiği roller ve demokrasi anlayışına kattığı yenilikler
The roles taken by local governments in the development of the history of Turkish democracy and the innovations they added to the understanding of democracy
- Tez No: 880393
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURKAY DİVRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Demokrasi, Yerel Demokrasi, Türkiye, Local Governments, Democracy, Local Democracy, Turkey
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Türk demokrasi tarihinde yerel yönetimler demokratik süreçlerin güçlenmesine önemli katkılarda bulunarak önemli roller üstlenmiştir. Cumhuriyetin ilanından itibaren yerel yönetimlerin demokratik süreçteki etkisi giderek artmıştır. Yerel yönetimlerin güçlenmesi ve yerel demokrasi ilkelerinin benimsenmesi, ülkenin demokratik yapısını oluşturan önemli bir adım olarak öne çıkmıştır. Özellikle 1980 sonrası gerçekleştirilen yerel yönetim reformlarıyla yerelde daha etkin, hesap verebilir ve katılımcı bir yapı oluşturulması hedeflenmiştir. 1980 sonrası süreçte gerçekleşen yerel yönetim reformları, belediye seçimlerinin düzenli olarak yapılmasını sağlayarak yerel yönetimlerin demokratik yolla seçilmesine olanak tanımış ve böylece halkın kendi temsilcilerini seçme hakkını güçlendirmiştir. Belediye seçimleri ve yerel meclislerin oluşturulması, vatandaşların yerel düzeyde daha etkili bir şekilde katılım göstermelerine imkân tanımış, bu da demokratik süreçlere olan güvenin artmasına önemli bir katkı sağlamıştır. Bu dönemde, yerel yönetimlerin daha fazla yetki ve sorumluluk kazanması, yerel demokrasinin de güçlenmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca, yerel yönetimler demokratik değerleri güçlendirmeye yönelik yenilikçi adımlar atmış ve toplumun farklı kesimlerini temsil etme amacını taşımıştır. Özellikle elektronik belediyecilik (e-belediyecilik) uygulamalarına geçişle birlikte, yerel yönetimlerin sunduğu yenilikler demokratik süreçlere önemli bir dinamizm kazandırmıştır. E-belediyecilik uygulamalarının benimsenmesiyle yerel yönetimler daha şeffaf ve hesap verebilir bir yapıya kavuşarak vatandaşların karar alma süreçlerine daha etkin bir şekilde katılımı sağlanmıştır. Yerel yönetimler alanında gerçekleşen tüm bu değişimler, yerel yönetimlerin vatandaşlarla daha doğrudan ve hızlı bir iletişim kurabilmelerini sağlamış, böylece kamu hizmetlerinin kalitesini artırmıştır. Ayrıca, dijital platformlar sayesinde vatandaşlar, belediyelerin sunduğu hizmetler hakkında daha fazla bilgi edinme ve geri bildirimde bulunma fırsatı elde ederek demokratik süreçlere aktif bir şekilde katkıda bulunabilmiştir. Bu durum, yerel yönetimlerin daha adil, şeffaf ve katılımcı bir şekilde çalışmasını destekleyerek toplumsal güven ve memnuniyeti artırmıştır. Yerel yönetimlerin demokratik değerleri güçlendirmeye yönelik attığı yenilikçi adımlar, e-belediyecilik uygulamalarıyla daha da anlamlı hale gelmiştir. Bu uygulamalar hem şeffaflığı hem de hesap verebilirliği artırarak, vatandaşların yerel yönetim süreçlerine etkin katılımını sağlamış ve demokratik süreçlere önemli bir dinamizm kazandırmıştır. E-belediyecilik sadece yerel yönetimlerin hizmet sunma biçimini değil, aynı zamanda toplumun demokratik bilinç ve katılım seviyesini de yükselterek Türk demokrasisinin güçlenmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Yerel yönetimlerin güçlenmesi, Türk demokrasi tarihinde merkezi yönetimle daha dengeli bir ilişkinin kurulmasına önemli katkı sağlamıştır. Bu güç dengesinin sağlanması, merkezi yönetimin üzerindeki yükü hafifleterek yerel yönetimlerin bölgesel ihtiyaç ve önceliklere daha hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebilmesini sağlamıştır. Bu sayede, yerinden yönetim anlayışı güçlenmiş ve yerel düzeydeki karar alma süreçleri daha etkin ve verimli bir hale gelmiştir. Bu durum, halkın karar süreçlerine daha aktif bir şekilde katılımını sağlayarak demokrasiyi sadece bir seçim süreci olmaktan çıkarmış ve vatandaşların günlük hayatlarını etkileyen konularda daha fazla söz hakkına sahip olmalarına olanak tanımıştır. Tüm bu gelişmeler, yerel yönetimlerin demokrasiye dair yeni bakış açıları getirmelerine olanak tanıyarak, demokratik süreçlere olan katılımı artırmış ve aynı zamanda şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının oluşturulmasına da temel olmuştur. Bu bağlamda, Türk demokrasi tarihinde yerel yönetimler etkin bir rol oynamış ve demokratikleşme sürecine önemli katkılarda bulunmuştur. Bu katkılar, yerel düzeyde daha etkin ve katılımcı bir yönetim anlayışının benimsenmesine ve Türkiye'nin demokrasi kültürünün gelişmesine sağlam bir temel oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In the history of Turkish democracy local governments have assumed important roles by making significant contributions to the strengthening of democratic processes. Since the proclamation of the republic, the influence of local governments in the democratic process has gradually increased. The strengthening of local governments and the adoption of local democracy principles have come to the fore as an important step in the democratic structure of the country. Local government reforms, especially after 1980, aimed to create a more effective, accountable and participatory structure at the local level. The post-1980 local government reforms enabled the democratic election of local administrations by ensuring regular municipal elections and thus strengthened the people's right to choose their own representatives. Municipal elections and the establishment of local assemblies allowed citizens to participate more effectively at the local level, which contributed significantly to the increase in confidence in democratic processes. In this period, local governments gained more authority and responsibility, which contributed to the strengthening of local democracy. Moreover, local governments took innovative steps to strengthen democratic values and aimed to represent different segments of the society. Especially with the transition to electronic municipality (e-municipality) applications, the innovations offered by local governments have brought a significant dynamism to democratic processes. With the adoption of e-municipalisation practices local governments have become more transparent and accountable and citizens have been able to participate more effectively in decision-making processes. All these changes in the field of local governments have enabled local governments to establish more direct and faster communication with citizens, thus improving the quality of public services. Moreover, digital platforms have enabled citizens to actively contribute to democratic processes by providing more information and feedback on the services provided by municipalities. This has increased public trust and satisfaction by supporting local governments to operate in a more fair, transparent and participatory manner. The innovative steps taken by local governments to strengthen democratic values have become even more meaningful with e-municipality applications. By increasing both transparency and accountability, these practices have ensured the effective participation of citizens in local government processes and brought significant dynamism to democratic processes. E-municipality has contributed significantly to the strengthening of Turkish democracy not only by improving the way local governments deliver services, but also by raising the level of democratic awareness and participation of the society. The strengthening of local governments has contributed significantly to the establishment of a more balanced relationship with the central government in the history of Turkish democracy. This balance of power has relieved the burden on the central government and enabled local governments to respond more quickly and effectively to regional needs and priorities. In this way, the decentralization approach has been strengthened and decision-making processes at the local level have become more effective and efficient. By enabling the public to participate more actively in decision-making processes, democracy has ceased to be just an electoral process and has enabled citizens to have more say in matters affecting their daily lives. All these developments have enabled local governments to bring new perspectives on democracy, increasing participation in democratic processes and at the same time laying the foundation for the establishment of a transparent and accountable governance approach. In this context, local governments have played an active role in the history of Turkish democracy and have made significant contributions to the democratisation process. These contributions have laid a solid foundation for the adoption of a more effective and participatory governance approach at the local level and the development of Turkey's culture of democracy.