Çalışma sermayesi ve karlılık ilişkisi, kamu hastanelerine yönelik Sivas ilinde bir uygulama
Working capital and profitability relationship, an application in Sivas province for public hospitals
  1. Tez No: 880411
  2. Yazar: SEFA MURAT TÜLÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Oran Analizi, Çalışma Sermayesi (İşletme Sermayesi), Kamu Hastane İşletmeleri, Kârlılık, Ratio Analysis, Working Capital, Public Hospital Enterprises, Profitability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışma sermayesi, hastane işletmelerinin amaçlarına ulaşma sürecinde; verimli ve tam kapasite ile çalışılabilmesinde ve faaliyetlerin etkin, verimli ve kârlı bir şekilde yürütülmesinde önem ihtiva etmektedir. Bu çalışma, Sivas il merkezi ve ilçelerinde sağlık hizmeti veren kamu hastanelerinin çalışma sermayesi etkinliğinin, hastane işletme kârlılıklarına olan etkisini tespit etmeyi amaçlamıştır. Belirlenen amaç doğrultusunda, Sivas il merkezi ve ilçelerinde faaliyet gösteren 11 hastaneye ait üç yıllık (bilanço ve gelir tablosu) veriler kullanılmıştır. Söz konusu verilere oran analizi uygulanarak doğrusal bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Bu doğrultuda Varlık Kârlılığı Oranı bağımlı değişken, Stok Devir Süresi, Alacak Devir Süresi Borç Devir Süresi ve Nakit Dönüşüm Süresi bağımsız değişken olarak belirlenerek, EViews 10 paket programıyla regresyon ve korelasyon analizi yapılmıştır. Hastanelerden elde edilen verilere yapılan regresyon analizi sonuçlarında stok devir süresinin anlamlı olarak 2020, 2021 ve 2022 yıllarında yer alması söz konusu hastanelerin stok yönetiminin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca stok devir süresi her modelde de kârlılığı pozitif yönde etkilemektedir. 2020 ve 2022 yılı korelasyon sonuçlarına göre; varlık kârlılığı oranı ile stok devir süresi, arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki söz konusu iken; alacak devir süresi, borç devir süresi ve nakit dönüşüm süresi arasında anlamlı bir ilişki söz konusu değildir. 2021 yılı korelasyon sonuçlarına göre; varlık kârlılığı oranı ile stok devir süresi, alacak devir süresi, borç devir süresi ve nakit dönüşüm süresi arasında anlamlı bir ilişki söz konusu değildir. Çalışmada uygulanan analizler, araştırmada, hastane sayısı ve incelenen yıllar artırılmak suretiyle değerlendirilebilir ve sonuçlar karşılaştırılabilir. Ayrıca farklı sektörler için de söz konusu analizler yapılarak yöneticilerin işletme kârlılıklarını artırmaya yönelik etkin bir stok yönetimi geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The effective functioning of hospital enterprises is contingent upon the availability of adequate working capital. This capital is essential for the efficient and effective operation of the enterprise, enabling it to achieve its objectives. This study aims to determine the effect of working capital efficiency on the operating profitability of public hospitals providing health services in the Sivas provincial center and districts. In accordance with the predetermined objective, the three-year financial data (balance sheet and income statement) of 11 hospitals situated within the Sivas provincial center and districts were utilized. A ratio analysis was conducted on the data in question to ascertain whether a linear relationship exists. In this study, the dependent variable was the return on asset ratio, while the independent variables were inventory turnover time, receivables turnover time, debt turnover time, and cash conversion time. Regression and correlation analysis were performed with the EViews 10 package program. The results of the regression analysis conducted on the data obtained from the hospitals indicate that the inventory turnover period is significantly shorter in 2020, 2021, and 2022. This evidence underscores the crucial role of inventory management in these hospitals. Furthermore, the inventory turnover period has a positive effect on profitability in each model. The results of the 2020 and 2022 correlation analysis indicate a significant positive correlation between the return on assets ratio and the inventory turnover period. Conversely, no significant correlation was observed between the receivables turnover period, the debt turnover period, and the cash conversion period. The results of the 2021 correlation analysis indicate that there is no statistically significant relationship between the return on assets ratio and the inventory turnover period, receivable turnover period, debt turnover period, and cash conversion period. The analyses applied in the study can be evaluated and the results can be compared by increasing the number of hospitals and years examined in the study. Furthermore, the implementation of such analyses across diverse sectors enables the development of an effective inventory management strategy, thereby enhancing the profitability of managerial decision-making.