Tarihsel süreci içinde rönesans madalyonları: İşlev ve teknik açısından bir inceleme
Renaissance medallions in their historical process: A review in terms of function and technique
  1. Tez No: 880506
  2. Yazar: NURİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. YILDIZ GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Rönesans sanatı, Madalyon, Heykel, Renaissance art, Medallion, Sculpture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Rönesans döneminde değer kazanan madalyonun anlamına, kullanımına, kökenine, üretim tekniklerine değinilerek Rönesans döneminde öne çıkan üç madalyon sanatçısından seçilen madalyon örnekleri o dönemdeki gelişmeler ışığında incelenmiştir. Rönesans döneminin ilk madalyonunu üretmesinden dolayı birinci sırada ele aldığımız İtalyan ressam Pisanello, madalyona bugün dahi kullanılan klasik biçimini vermiş, kendine özgü Gotik çizgisiyle, doğadan taslaklar çizmiş ve bu çizimlerden doğa görüntülerini eserlerine taşıyarak doğadan etüt etme düsturunun Rönesans sanatında yerleşmesine katkı sağlamıştır. Bu yenilikçiliğini titiz ve ayrıntılı üslubuyla madalyonlara da taşımıştır. Floransalı heykeltıraş Filarete, Antik dönemin nümizmatik dünyasını keşfederek, bu kaynağın sonsuz anlatım olanaklarını en güzel şekilde kullanmış, antikitenin klasik malzeme mirasından yepyeni ve özgün bir görsel dil yaratmıştır. Antik Roma'nın din dışı konularını serbest üslubu ve antik sikkelerdeki yalınlığıyla işleyen sanatçı, sanatta dini konuların dışındaki konuları ele almanın öncülerinden sayılabilir. Heykeltıraş ve minyatür sanatçısı Matteo de' Pasti de Roma döneminden beri unutulmuş, portre geleneğini canlandırarak, madalyonlarına bir heykeltıraş duyarlılığıyla taşımış, bireysel özellikleri idealize etmeden, doğal bir üslupla betimlemiş, natüralizmin madalyon sanatındaki temsilcisi olmuştur. Ayrıca Rönesansta önem kazanan, o günkü mimari anlayışın belgelendiği yapı teminatı madalyonlarını kendine özgü incelikli ve sade bir çizgiyle işlemiştir. Yaşadıkları dönem bakımından Rönesansın değerlerinin filizlendiği 15. yüzyılda eserler vermiş bu üç sanatçı, üslupları ve yönelimleri bakımından birbirlerinden farklı, ancak bu alana getirdikleri yenilikler bakımından birbirlerini tamamlar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined the meaning, usage, origin, and production techniques of medals, which gained value during the Renaissance period. We also analyzed medal examples selected from three prominent medal artists of the Renaissance from an aesthetic perspective and in terms of the characteristics of the Renaissance period. Italian painter Pisanello, whom we discussed first due to his production of the first medal of the Renaissance period, gave the medal its classic form, which is still used today. With his unique Gothic style, he drew sketches from nature and transferred these natural images to his works, contributing to the establishment of the principle of studying from nature in Renaissance art. He carried his innovative approach to medals with his meticulous and detailed style. Florentine sculptor Filarete discovered the numismatic world of the Ancient period and used this source's endless narrative possibilities in the best way, creating a new and original visual language from the classical material heritage of antiquity. The artist, who depicted the secular subjects of Ancient Rome with his free style and the simplicity of ancient coins, can be considered one of the pioneers of addressing non-religious subjects in art. Sculptor and miniature artist Matteo di Pasti revived the portrait tradition, which had been forgotten since the Roman period, bringing a sculptor's sensitivity to his medals and depicting individual features in a natural style without idealizing them. He became the representative of naturalism in medal art. Additionally, he worked on architectural guarantee medals, which gained importance during the Renaissance and documented the architectural understanding of that time, with his unique delicate and simple line. These three artists, who created works in the 15th century when the values of the Renaissance were budding, are different from each other in terms of their styles and orientations, but they complement each other in terms of the innovations they brought to this field.