Muhammed Arkoun'da düşünülebilir, düşünülmemiş, düşünülemez kavramları ışığında İslâm dünyası eleştirileri
Criticisms of the Islamic world in the light of the concepts of the thinkable, the unthought and the unthinkable in Muhammed Arkoun
  1. Tez No: 880652
  2. Yazar: KEREM YÜZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİM GÜNDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din Felsefesi, Muhammed Arkoun, Din, Düşünülebilir, Düşünülmemiş, Düşünülemez, Philosophy of religion, Muhammed Arkoun, Religion, Thinkable, Untought, Unthinkable
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezde batı dünyasının fikirsel, düşünsel, inançsal düzlemde İslam dünyası üzerindeki baskı ve saldırılarına karşı batı dünyasının bilişsel, düşünsel araçlarına vakıf Muhammed Arkoun'un düşünülebilir, düşünülmemiş, düşünülemez trioları şeklinde kavramsallaştırdığı ve çeşitli sebeplerle düşünce dünyasına sınırlar getirdiğine inandığı alanları yeniden düşünme, tartışma düzlemine çekmek isteyen çabasını gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Düşünürümüz hem İslam dünyasını hem batı dünyasını deneyimlemiş ve aradaki farklılıkları ve çatışma yaratan alanları gören biri olarak sorunların çözümü için fikirlerinin ve önerilerinin anlaşılarak anlaşılması amaçlanmıştır. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma ve söylem analizi tekniği kullanılmıştır. Bu bağlamda, Arkoun'un kitapları, makaleleri, röportajları ve hakkında yazılan kaynaklar, söylem analiz tekniği ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we aim to rethink and discuss the areas that Muhammed Arkoun, who is well versed in the cognitive and intellectual tools of the western world, conceptualized as thinkable, unthought and unthinkable trios, and which he believed brought limits to the world of thought for various reasons, against the pressure and attacks of the western world on the Islamic world on an intellectual, intellectual and belief level. It is aimed to reveal the efforts of our thinker who wants to attract attention. As someone who has experienced both the Islamic world and the Western world and sees the differences and areas of conflict between them, it is aimed to understand his ideas and suggestions for the solution of the problems. Qualitative research and discourse analysis techniques were used as research methods. In this context, Arkoun's books, articles, interviews and sources written about him were examined with the discourse analysis technique.