Çukurova bölgesi ekim alanlarında topraktaki tohum rezervi ve bunun yabancı otlanma ile arasındaki ilişkilerin saptanması
Determination of relationship between soil seedbank and weeds in Çukurova region of Turkey
- Tez No: 88070
- Danışmanlar: PROF. DR. F. NEZİHİ UYGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tohum rezervi, yabancı ot florası, erken uyarı, toprak bünyesi, tabansuyu, Seedbank, weed flora, forecasting, soil texture, ground water level II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ EKİM ALANLARINDA TOPRAKTAKİ TOHUM REZERVİ VE BUNUN YABANCI OTLANMA İLE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN SAPTANMASI İLHAN ÜREMİŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR : Yıl: 1999, Sayfa: 185 Jüri : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR : Prof. Dr. Ahmet ÇINAR : Prof. Dr. Kadriye ÇAĞLAYAN Bu çalışmada, Çukurova Bölgesi ekim alanlarında topraktaki yabancı ot tohum rezervi ile yabancı ot florası arasındaki ilişki araştırılmıştır. Buna göre; 0-5 cm toprak derinliğinde 509.60-21146.50 adet/m2, 0-10 cm'de 1010.90-33603.40 adet/m2 ve 0-30 cm'de 4686.00-67364.20 adet/m2 tohum bulunduğu belirlenmiştir. Hafif bünyeli topraklarda orta ve ağır bünyeli topraklara göre daha az yabancı ot tohumu bulunduğu, ekim nöbeti sistemlerine göre karşılaştırıldığında ise monokültür buğday tarımı yapılan alanların daha az yabancı ot tohumu içerdiği saptanmıştır. Ayrıca, tabansuyu derinliği, toprak tuzluluğu ve kireçliğinin de topraktaki tohum rezervi ve bitki oluşturma oranlarına olan etkileri incelenmiştir. Önemli yabancı otların bitki oluşturma oranları belirlenerek erken uyarı çalışmaları için bir veri tabam oluşturulmuş, bazı yabancı ot tohumlarının çimlenme özellikleri ve topraktaki yaşam süreleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF RELATIONSHIP BETWEEN SOIL SEEDBANK AND WEEDS IN ÇUKUROVA REGION OF TURKEY İLHAN ÜREMÎŞ DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. F.NEZİHÎ UYGUR Year: 1999, Pages: 185 Jury Prof. Dr. F. NEZİHİ UYGUR Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Prof. Dr. Kadriye ÇA?LAYAN In this study, relationship between seedbank and weed flora was researched in the Çukurova Region of Turkey which is an important agricultural area with very diverse crop pattern. Seed number changed greatly among fields and 509.60- 21146.50, 1010.90-33603.40, and 4686.00-67364.20 seeds/m2 were found in 0-5, 0- 10, and 0-30 cm soil layers, respectively. Less weed seed was determined in light soils comparing to medium and heavy textured soils and in wheat monoculture fields comparing to several rotation systems. In addition, effects of ground water level, saltiness and lime content of soil on the seedbank and weed flora were researched. Also, a database was improved for forecasting based on germinated plant in fields ratio on determined seeds in the soil. Moreover, germination characteristics and seed longevity of common weeds' seeds were researched.