Akdeniz diyetine uyum ile bağırsak sağlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between compliance with the mediterranean diet and intestinal health
  1. Tez No: 880722
  2. Yazar: EMİNE ELİF ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZAN TOKATLI DEMİROK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Sağlıklı Beslenme, Bağırsak Sağlığı, Bristol Dışkı Skalası, Mediterranean Diet, Healthy Eating, Intestinal Health, Bristol Stool Scale
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, bağırsak sağlığı ile Akdeniz Diyetine uyumun değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde 2023-2024 eğitim öğretim yılı güz döneminde kayıtlı, katılma kriterlerini karşılayan gönüllü toplam 250 öğrenci dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilere uygulanan anket formunda katılımcılara ait beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumları, genel bilgileri ve besin tüketim sıklıkları sorgulanmıştır. Öğrencilerin bağırsak sağlığını değerlendirebilmek için Bristol Dışkı skalası, Akdeniz Diyetine uyumunu değerlendirebilmek için Akdeniz Diyet Kalite İndeksi (KIDMED) kullanılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21,38 3,22 yıl, BKİ ortalaması 21,56 3,23 kg/m² olarak saptanmıştır. Öğrencilerin KIDMED puan ortalaması 4,55±2,48 olarak bulunmuştur. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapan öğrencilerin KIDMED toplam puanlarının, düzenli olarak fiziksel aktivite yapmayan öğrencilere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Çalışmamızda öğrencilerin çoğunluğunun Akdeniz diyetine orta uyum gösterdiği ve normal kolonik geçiş hızına sahip olduğu saptanmıştır. Akdeniz diyetinin bağırsak sağlığı üzerindeki etkisinin gösterildiği farklı popülasyonlarda yapılacak daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the relationship between compliance with the Mediterranean Diet and intestinal health. A total of 250 volunteer students who met the participation criteria and were enrolled in the fall semester of the 2023-2024 academic year at the Department of Nutrition and Dietetics at Tekirdağ Namık Kemal University were included in the study. In the survey form applied to the students participating in the study, general information about the participants, nutritional habits, physical activity status, and food consumption frequencies were questioned. Bristol Stool Scale was used to evaluate the intestinal health of the students, and the Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED) was used to evaluate their compliance with the Mediterranean Diet. The average age of the students participating in the study was found to be 21.38±3.22 years, and the average BMI was 21.56±3.23 kg/m². The students; average KIDMED score was found to be 4.55±2.48. It was determined that the KIDMED total scores of students who regularly engage in physical activity are statistically significantly higher than those of students who do not regularly engage in physical activity (p0,05). In our study, it was determined that the majority of the students showed moderate compliance with the Mediterranean diet and had a normal colonic transit rate. There is a need for more studies to be conducted in different populations showing the effect of the Mediterranean diet on intestinal health.